Dünyada her bir mayıs gününde  çalışanların, emeği ile geçinenlerin 1 Mayıs işçi  bayramı olarak kutlanır. Emeğin emekçinin hakkını kazanması tarih boyunca yoğun mücadele canlar kanlar sonucu gerçekleşmiştir.

Emeğin kazanılması  uğruna binlerce çalışan hayatını verdi. Emeği yüce değer olarak kabul edenler tek geçim kaynakları alın teri, emek gücü olan işçiler hangi koşullarda olursa olsun  bu hak mücadelesinden yılmamışlardır.

İşçilerin emek mücadelesi verdiği  yerde yasa dışı olaylar pek görünmez.

Bu  haklı mücadeleyi  fırsat bilen karanlık güçler emekçilerin mutlu gününü sabote etmek için çoğu kez olay çıkarmışlardır 1977 yılında Taksim’de yapılan  500 bin kişinin  katıldığı işçi bayramında  otuzu aşkın emekçi  yaşamını yitirdi.

O gün Taksim’deki  1 Mayıs mitingi barış şarkıları hiçbir sorun yaşanmadan  ile devam ediyordu.

Bu sırada çevredeki bir otelden saldırı gerçekleşti.

Burada  olan olaylarla emekçilerin  bir suçu yoktu.

Karanlık güçler bu güzellikleri zedelemek için yaptıkları saldırıda bu güzel emek mücadelesine gölge düşürmüşlerdir.

Bu katliamı yapanların henüz failleri bulunamamıştır.

Emekçiler bu yılda  ayrı mekanlarda olsa da yine haklarını almak için meydanlarda  haklarını kazanmak için çağrıda bulunacaklardır.Seslerini ne kadar duyuracaklar orası meçhul.

Daha önceleri  on milyona yakını sendika güvencesi  olan işçilerin bugün ancak  onun onda biri sendikaladır.

Hakim güçlerin böl,parçala yönet taktiğini  en çok emekçi kesimleri arasında  yaygınlaşıyor.

Bugün emek mücadelesi veren işçilerin örgütlü olduğu bazı sendikalar bırakınız emek mücadelesi vermeyi,  bu tür hakların alınmasına dahi karşı çıkmaktadırlar.

Bunlar tabiri yerindeyse “ sarı sendikalardır”  İşverene bağımlı  sendikalardan işçilerin hakkının kazanılması beklenemez.

Onlar işverenin sözünden çıkmayan, ne verilirse onunla yetinen sendikalardır.

 Tüm bu olumsuzluklara rağmen az da olsa emekçi kesimin 1 Mayıs emek mücadelesi gününde seslerini duyurmaları gelecek için karamsarlığı gerek olmadığının göstergesidir.

Tüm emekçilerin alın teri ile geçimini sağlayanların1- Mayıs İşçi  Bayramı kutlu olsun.

--------------------------------------

İŞÇİ BAYRAMININ TARİHÇESİ     

Amerikalı işçilerin, 8 saatlik iş gününü kabul ettirmek için mücadelesi 1884'te başladı. Chicago'da, Trade-Unions (İşçi Birliği) Kongresi de 1 Mayıs 1886'dan itibaren normal iş gününün 8 saat olarak belirlenmesini kararlaştırdı.

1 Mayıs 1886'da ABD'nin büyük kentlerinde beş binden fazla işyerinde  grev ilan edildi.

Polisle grevciler arasında çıkan çatışmalarda bir işçi öldü, çok sayıda işçi yaralandı. 3 gün süren gösteriler sonrasında sendikacılardan dördü idam, dördü ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın 1889 Paris Kongresi'nde (II. Enternasyonalin 1. kongresi),işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda bir günün ortak bayram ilan edilmesi benimsendi.

Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine o gün ''1 Mayıs'' olarak belirlendi

ÇORLU’DAKİ TREN KAZASININ UNUTTURMAYALIM

Çorlu yakınlarından meydana gelen tren kazasında 25  insanımız can verdi 340  kişi yaralandı. Bu kazanını sonunda  suçlu olanlar suçlarını birbirine attılar.

Ölenler öldüğü ile kaldı. Yakınlarını yitirenler Çorlu adliyesi önünde hak arama mücadelesi veriyorlar.” Ateş düştüğü yeri yakıyor” Burada da öyle oldu.

Bu elim kaza gündemden düştü unutturulmaya çalışılıyor.

Bu kaza kurbanları unutulmamalı. Başka ülkelerde meydana gelen bu tür olaylarda duyarlı olanlar kendi ülkesinde kaza sonucu verilen kurbanlara neden duyarsız kalıyor.

En güvenli yolculuk olarak kabul edilen Tren yolcusu olan bu insanların bir sorumlusu yok mudur,?.

Bu insanların hakkını kimler savunacak. Buradan bir kez daha siyasi partilerimize ve demokratik kitle örgütü sorumlularına, bölgemiz milletvekillerine seslenmek istiyorum. Bu elim kazanın unutulmasına izin vermeyin.

Bu insanların haklarını  kazanmalarına destek verin. Bu kazazedelerin, yakınlarını kazada kaybedenlerin ne acılar çektiğini onlarla konuştuğunuzda daha iyi anlıyorsunuz.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Osmanlı döneminde İstanbul’daki devlet daireleri kışlaları ve sarayları Ermeni asıllı Balyan Ailesi yaptı.

Beylerbeyi Sarayı, Çırağan Sarayı, Dolmabahçe Sarayı Taşkışla Davutpaşa ve Rami Kışlası Haydarpaşa tren istasyon ermeni ustaların eseridir.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FIKRA

Kibirliliği ile tanınmış biri fakir bir köylünün bostanından geçiyordu. Su kuyusunun etrafında gözleri bağlı bir eşeğin dolabı döndürdüğünü görünce durdu.

 Köylüye sordu:

-“Bu zavallı hayvanın neden gözlerini bağladınız”

Köylü:

“Ağam eşeğin gözleri bağlı olunca eşek düz bir yolda yürüdüğünü sanır” der. “Gözleri açık olsa döndükçe başı döner”

-“ Bir de eşeğin boynuna çıngırak takmışsınız”

-“Çıngırağın sesi kesilince eşeğin durduğunu anlarız”

-“ Peki eşek durduğu yerde başını  sallayıp seni aldatırsa ne yapacaksınız”

 Köylü:

Aman ağam sezin kadar akıllı eşek nerede” der

FIKRA

 TEMELİN  SORUSUNA  BAK

 Temel ile Dursun İstanbul’a gurbete gelir.Ancak aksilik bu ya indikleri zaman garda birbirini kaybederler.

 Bunun üzerine Temel önüne gelene sormaya başlar:

-“ Yanında  paha  benzeyen biri olmadan dolaşan buraların yabancısı bir adam gördünüz mü?”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.