Aslında defalarca oralara gidip o kahramanların cansiperane mücadeleler verdikleri yerleri gezdim ve dualar ettim.

Her yıl Tatil dönüşlerinde Eceabat ve Çanakkale’de yaşanan atmosferi görme ve yaşama şansım oluyor elbette ama ayni gün yani 18 Mart ta oradaki kutlamalarda bulunmak ve abideleri ve şehit kabirlerini gezmek dua okumak sanırım bir başkadır.

Belediyeler, okullar ve dernekler aracılığı ile gelen araçlardaki insanların tek hedefi benim arzuladığım gibi bu tarihi yerleri ve savaşın cereyan ettiği alanları gezmek..

Ama 18 Mart günü başka olmalı Çanakkale

Buralardaki kutlama ve anmalardan farklı olmalı.

Olmuyor işte bir kere olsun 18 Mart kutlamalarında Çanakkale de olmak nasip olmuyor her nedense.

Subaylarının emriyle ellerini gökyüzüne açarak dua eden ve bu duanın son dua olduğunu bildiği halde düşmanın üzerine korkusuzca saldıran, en ufak bir tereddüt dahi yaşamadan Büyük kurtarıcının; "Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum?" sözüne uyan o emsalsiz kahramanların sembolik mezar taşlarını, anılarının yer aldığı kahramanlık destanlarını o günde Çanakkale’de okumak galiba çok ama çok farklı duygulara gark eder insanı?

İşte bunun için arzuluyorum bu günde orada olmayı.

İnşallah bir gün nasip olur.

Ülkemizin her yerinde olduğu gibi Edirne de yapılan anma törenleri de güzel ve anlamlı oluyor bu günde.

Çanakkale’de şehit olan 250 bin vatan evladının yanı sıra tüm şehitlerimizin ruhlarını da şad ediyoruz bu vesileyle.

Çünkü bu ülke, bu topraklar bu kahramanlarımız tarafından böyle savunuldu ve düşmana teslim edilmedi.

Gittiğinizde gördüğünüz şehir isimleri bu vatanı kurtarmak ve düşmana teslim etmemek için canlarını veren şehitlerin, Türkiye’nin dört bir tarafından olduğunu fark eder ve bu gün yaşanan bazı ayrımcılık çabalarının ne kadar yersiz ve mesnetsiz olduğunu da anlatır bize.

Kürdü, lazı, çerkezi, abazası, tatarı, gürcüsü ve romanı ile bu topraklar için mücadele verilirken şehit olan bu kahramanların ruhlarını sızlatanların buraları mutlaka gezerek o "Mehmetlerin" tabelalarına bakmaları gerekir.

Mehmet-Edirne Mehmet-Kars Mehmet-Diyarbakır Mehmet-Adıyaman Mehmet-Çorum Mehmet-Mardin Mehmet-Bingöl Mehmet-Maraş Mehmet-Erzurum Mehmet-Antep yazılı mermer tabelalar sanırım çok şey anlatır insanlara.

Rahmetle ve minnetle anıyorum şehitlerimizi Ruhları şad olsun.

Ve bu şehitler sayesinde elde edilen Çanakkale Deniz zaferini kutluyorum.

Ve her zaman aklımızdan çıkarmamamız gereken şu sözü de yazmayı uygun buluyorum; "Anafartalar kahramanları; Sizi andıkça, sizi anladıkça, sizi anlattıkça layık olacağız bu topraklara"

Bu vesileyle 24'ncü EMITT 2020 Fuarında, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın açmış olduğu 'Bigalı Kalesi ve Müze' temalı standın mükemmelliğini anmadan ve emeği geçenleri  tebrik etmeden geçemeyeceğim

 Standın müze bölümünde sergilenen Çanakkale Muharebeleri’nden kalan askeri ve kültürel varlıkları içeren eserleri hala unutamıyorum

 Ziyaretçiler savaş dönemine ait materyalleri görme imkânı buldu.

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ…..

Vurulup, tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,

Bir hilal uğruna yarap ne güneşler batıyor.

Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker

Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer.

Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?

Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın.

M.Akif ERSOY

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.