21 Aralıkta Ulu önderimizin üçüncü kez Kentimize geliş tarihi.Yani çok önemli bir tarih kentimiz için. Bu nedenle bu günü kutsal bir gün olarak nitelemek mümkün. Zaten kaynaklara göre öyle bir karşılanmış ki övgüye ve yaşamaya değer. O günleri yaşayanlar kalmasa da kayıtlar ve kitaplar olayı canlı tutmakta.

Kitap deyince bu konuda yazılmış şu eserden söz etmeden olmaz:

Yapıt dostumuz, meslek taşımız AYHAN TUNCA’nın:

1905’ten 193o’a…

 “O yıllar… Olaylar…”

Ve…

EDİRNE”DEN

Gazi Mustafa Kemal

ATATÜRK GEÇTİ

Ayhan TUNCA

Kitabın ön kapağı aynen böyle Ortalarda da O’nun kalpaklı resmi var. Yazarımız bu yapıtıyla olayı tüm ayrıntılarıyla ve nedenleriyle sunmakta. Yer yer fotoğraflarla varsıllaşan yapıt 747 sayfa.

1909-1913-1916-1930 (Son geçiş)

Yazılanlar hemen hemen tümü çok ilginç Ancak biri pek duyulmamış ve…

1930 gezilerinin öncekilerden farkı;

Denetleyip, irdelemeyi hedeflemesiydi…

KARŞILAMA TÖRENİ İSTEMEZDİ

“Atatürk geziye çıkmadan önce, Cumhurbaşkanlığı Gene Sekreterliği aracılığı ile tüm illere bir duyuru gönderir ve karşılanma töreni istemediğini bildirirdi.

Ama; her şeye karşın halkın yollara döküldüğü ve bir coşkunun yaşandığı bilinir…”

Yani O her gittiği yere amaçlı ve planlı gitmekte…

Ön kapağın içinde var olan bir sözüyle:

“Bize milliyetperver derler Fakat biz öyle perveriz ki bizimle teşrik-i mesai eden bütün milletlere hürmet ve riayet ederiz. Onların bütün milliyetlerin icabatını tanırız.

Bizim milliyet perverliğimiz herhalde hodbinane ve mağrurane bir milliyet perverlik değildir.”

Özetle söylemek gerekir ki konuya ilgi duyanlar bu yapıtı okumalıdır.

Ayhan Tunca yazarımızın eline yüreğine sağlık diyor onu bir kez daha kutluyorum. Çünkü o bir Edirneli ve Edirne’de yaşamakta. Yöre Dergisi’ni yıllardır tek başına çıkarmakta ve yapıtlarının sayısı 18’e varmış şimdilik. Başarılarının sürmesi en önemli dileklerimde; bilesin sevgili Tunca. Tunca gibi akıp gitmeye devam…

------------------------------------

Geçtiğimiz yıl,Gazetemiz Vatandaş bir gün sonra olayı şöyle yansıttı:

 “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 21 aralık 1930 tarihinde Edirne’ye son kez gelişinin 89. Yıldönümü, Edirne halkı tarafından bir kez daha gurur ve coşkuyla kutlandı.Edirne Belediye Binası içersinde bulunan Atatürk odası, gün boyu ziyaretçi akınına uğradı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.