Çok başarılı ve beğeni toplayan bir Bando Ciğer Festivali ile Nisan ayını da bitirerek Edirne’mizin önemli şenliklerinden biri olan Kakava ya eriştik..
Geçen her yıl bir o kadar daha güzel ve ilgi çekici halen gelen Kakava Şenliklerinin bu yıl daha da coşkulu ve beğenilen bir etkinlik olacağını tahmin ediyorum.
2017 yılında katılım rekoru kırılan Kakavaya bu yıl umuyorum ki çok daha büyük bir katılım gerçekleşecek.
Çünkü Edirne Belediyesi ve Başkan Gürkan Edirne tanıtımına büyük katkı sağlayan bu etkinliğe çok önem veriyor ve ne gerekiyor ise onu yaparak herkesin memnuniyet duyduğu bir gelenek olmasını sağlıyor. Başkanın Çeribaşı Fikri Ocak ve Roman Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı ile görüşerek Kakava ile ilgili yapılan ve yapılması gereken çalışmalar ile ilgili bilgiler aldığı ifade ediliyor. Buda gösteriyor ki, Başkan Gürkan bu yıl ki Kakava programının ve gündeminin hazırlanışına müdahil olup katkılar verecek. Onun için bu yıl daha da büyük bir kalabalığın yaşanacağını umuyorum.

Zaten Edirne Belediyesi bu konuda elinden gelen her türlü maddi ve manevi desteği veriyor. Daha iki ay önceden 5 ve 6 Mayıs tarihlerinde otellerde yer bulunmayışı ilginin ne kadar fazla olduğu gösteriyor zaten.
İnşallah Edirne’mizin tanıtımında çok önemli rol oynayan Kakava Şenlikleri, Ciğer ve Bando Festivali gibi Kırkpınar Güreşleri ve Kitap Fuarı bu yıl daha da güzel ve anlamlı programlar ile yüzümüzü güldürecektir.
Aslında dünyada Kakava gibi Mevsimsel şenlikler görkemli bir şekilde kutlanmakta ve bu şenlikler vasıtasıyla da Turizm anlamında büyük kazanımlar elde edilmekte.
Edirne ve Kırklareli’nde yaşayan Roman kökenli vatandaşların kutladığı Kakava şenlikleri, her yıl Mayıs ayının ilk haftasında çeribaşı tarafından ateşin yakılmasıyla başlar ve ertesi günün
akşamına kadar devam eder.
Hoş, şimdi ateşi Protokol yakıyor ama bu konuda Romanlar çok tepkili ve “bizim bayramımızda bir neredeyiz “diyerek kendilerinin geriye atıldığını söylüyorlar.
Trakya Romanları tarafından kutlana gelen bu şenliklere, Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşayan Romanların da Edirne’ye gelerek katıldıkları gözlemlenmektedir.
Söz konusu şenlik, Mısır ve Ön Asya kökenli bir efsaneye dayandırılmakla birlikte, icra boyutu bağlamında baharın gelişi olan Hıdrellez kutlamalarını çağrıştırmaktadır.
Kakava Şenlikleri son yıllarda Romanların katılımından çok izlemeye gelen Roman olmayanların fazlalığı ile dikkat çekmekte ve Turizm açısından da getirisi olan bir etkinlik haline dönüşmüştür.

5 Mayıs Akşamı yanan Kakava ateşi ile 6 Mayıs Sabahı Tunca nehrine girilerek Babafingonun aranması ve herkesin yüzünü nehirde yıkaması gelen konukların ilgisini çeken en önemli öğesi.
Biz Edirneliler olarak diğer şehirlerden gelmeyi düşünen vatandaşlarımıza en iyi misafirperverliği yapma gayreti içinde olacağımızın sözünü vermeliyiz..
Belediye Başkanım Recep Gürkan’ın bu konuda gereken hazırlıkları en güzel ve kusursuz bir şekilde yerine getirme gayreti içinde olduğunu, Esnaf Odası Başkanımızın da gelecek konuklara karşı esnaflarımızın davranış ve ilgilerinin nasıl olması konusundaki uyarlarını yaptığını söyleyebilirim.

5 Mayısta Sarayiçinde buluşmak ümit ve dileğiyle.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.