Belediye Başkanı Recep Gürkan her yıl olduğu gibi bu yılda Yardımcıları ile birlikte 658.Kırkpınar’ın değerlendirmesini yaptı.

Bu yıl düzenlenen Kırkpınar etkinliğinin son 15 yılın en kaliteli ve az kusurlu etkinliği olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Gürkan, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Geçmiş yıllara oranla Edirneli vatandaşların Kırkpınar’a sahip çıkarak daha Pazartesinden başlayıp bir hafta boyunca gece gündüz Saray içini doldurarak eğlendiklerini, Konser olmadığı gecelerde bile kalabalığın yüksek olduğunu ifade etti.

Geçen yıla oranla daha az masraflı bir Kırkpınar geçirdiklerini ifade eden Başkan Gürkan sözlerini şöyle sürdürdü; “Belediyenin 4 milyon 272 bin 207 lira gideri, 1 milyon 414 bin 224 lira da geliri oldu. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere bu sene Kırkpınar’ı 2 milyon 857 bin 983 lira eksi bakiye ile tamamladık. Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl gelir-gider makası daha önceki yıllara göre daha iyi durumda.”.

Gelecek yıl Kırkpınar’da Güreş Federasyonundan destek beklediğini kaydeden Başkan bu konuda da şunları ifade etti; “Güreş Federasyonu Başkanı ile görüşmelerimde önümüzdeki yıl Kırkpınar için Güreş Federasyonu’ndan bir destek geleceğini umut ediyorum. Kendisine, lisansı siz veriyorsunuz, giderini biz karşılıyoruz dedim. Bunu birçok yetkiliyle de görüştüm. Önümüzdeki yıl bu konuda bir destek geleceğini umuyor ve bekliyorum. Özellikle de Güreş Federasyonu’ndan” şeklinde konuştu.

Gazetecilerin, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği’nin, Kırkpınar alanının yerinin değişmesi ile ilgili talebi hakkındaki sorusunu da cevaplandıran Gürkan bu konuda da şunları söyledi:

“Tabii ben herkesin düşüncesine saygılıyım. Onlar böyle düşünebilir ama herkes bulunduğu noktadan bakıyor bu tür işlere. Kırkpınar 2010 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girdi. Biz Kırkpınar’ı oradan taşıdığımız anda da UNESCO’dan çıkıyor Kırkpınar. Bunun kimse farkında değil. UNESCO’ya giren eserlerin gelenekselliği diye bir kavram var. Kırkpınar 1 hafta. 1 haftada oranın yapısı mı, fulara sı, eko sistemi mi bozuluyor.  Bu talepleri saygıyla karşılıyorum ama bunun çok temeli olan bir talep olduğunu da düşünmüyorum” dedi.

Kırkpınar ile ilgili açıklamalar ve soru cevaplar bittikten sonra Gazetecilerin Kapıkule’de kurulan çadır ile ilgili sorularını da yanıtlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye olarak bu alana izin verildiğini söyledi. Çadır alanında Edirne esnafı dışında başka bir esnafın olmayacağını hatırlatan Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl yurda girişte rekor kırılıyor. Mesela 20 bin kişinin 1 günde yurda giriş yaptığını düşünelim. Bunlardan kaç tanesi merkeze geliyor. Bin kişiyi geçmez. Onlar da zaten tarihi mekânlara, çarşı merkezine ya da konaklama için otele geliyor. Merkez dışındaki semtlere de gitmiyorlar. Bu çadırda Edirne esnafı dışından kimse bulunmayacak. Esnaf birlikleri ve çarşı yönetim başkanlarının istedikleri gibi çalışacaklar. Kesin kural bu. Zaten Esnaf odaları da, çarşı yönetimleri de bunu biliyor ve bu konuyu takipteler. Yurda girenlerin % 95’inden kimse yararlanamıyor maalesef. % 5 i de merkezde kalanlar. Oysaki bizim hedefimiz % 95’e en azından bir sakız satabilmek. Edirne esnafına gurbetçiyi dükkânında bekleme, gurbetçinin ayağına git diyoruz. Ne isterlerse satsınlar orada. Buradaki kiralar da düşük. Biz dedik ki, Edirne esnafı dışından bir kişi olursa derhal burasını kapatırız. Biz Belediye olarak Edirne esnafı için izin verdik. Gitsinler ekmek paralarını kazansınlar bu ekonomik krizde. Edirne esnafı, Edirne’ye ait yöresel ürünlerini burada rahatlıkla satabilecekler sonuçta bu alanda”.

Diyerek kurulan Çadırda sadece Edirne esnafının hizmet vereceğini ve Edirne esnafının bu kriz döneminde para kazanma imkânına kavuşacağını savundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.