Trakya Bölgesi’nin 10. Kalkınma Planı ve ulusal stratejilerle uyumlu olarak katılımcılık ilkeleri çerçevesinde  2023 yılına kadar hazırlanmış Trakya Bölgesi Planı, Bölgenin gelecekon yılına ait gelişme ve kalkınma perspektiflerini ortaya koyuyor. Bölgenin Planları, kamu kurum ve kuruluşları için Bölgede yapacakları faaliyetler bir başvuru kaynağı olduğu gibi, Ajansın mali destek programlarının tasarlanmasında da temel referans bir belge olarak kabul ediliyor.

         2023 yılına kadar olan 10 yıllık Trakya Bölge Planında, bölgenin vizyonu ‘’Yüksek katma değerli üretim yapısıyla doğal ve kültürel değerlerlerini koruyarak gelişen, işbirliği ve yenilik kültürünün egemen olduğu Trakya olarak amaçlanıyor.

         Bu vizyon çerçevesinde Bölge Planı temel olarak dört unsuru işaret ediyor. Bunlar ise, yüksek katma değerli üretim, doğal ve kültürel değerlerin korunması, işbirliği ve yenilik kültürünün geliştirilmesi, yaşam ve refah düzeyinin yükseltilmesi.

         Belirlenen bu vizyon çerçevesinde Plan sürdürülebilir kalkınma unsurlarını da kapsayacak şekilde üç ana eksen üzerine kurgulandı. Bu eksenler de; İnsan ve Toplum, Yaşam ve Çevre ile Üretim ve Ekonomi olarak tanımlandı.

         Planda bu üç eksenin amaçları da şöyle sıralanıyor: İnsan ve Toplum ekseninin genel amacı; Bölge genelinde insan odaklı bir hizmet anlayışı ile birlikte, işbirliği ve yenilik kültürünün geliştirilmesi, Yaşam ve Çevre ekseninin genel amacının da; çevreye saygılı, kültürel ve yerel değerleri koruyarak gelişen, sunduğu sosyo-kültürel ve alt yapı olanakları ile yaşam ve refahdüzeyi yüksek bir yapıya getirilmesi,

         Üretim ve Ekonomi ekseninin genel amacının da;  Bölgenin potansiyel ve fırsatlarını değerlendirerek, yenilikçi, yüksek katma değerli ve ihtisaslaşmış hizmet/üretim süreçleri ile dengeli gelişiminin sağlanması olarak nitelendiriliyor.

         Trakya Kalkınma Ajansı, Bölge Planının temel üç eksenini baz olarak uygulamayı planladığı mali destek programları ile, Bölge Planının uygulanmasında yerel paydaşların yönlendirilerek, Trakya Bölgesinin kalkınmasını hızlandırıcı etki yapmayı amaçlıyor. Bilindiği gibi Bölgemiz Türkiye’nin diğer bölgelerine göre daha yavaş ve dolayısı ile daha  az gelişme gösteriyor. İşsizlik diğer bölgelerden çok daha fazla. Trakya Bölgesi’ndeki illerden Edirne’ye  gelince; Bölgede en fazla göç veren ilin Edirne olduğu, son 30 yıl içerisinde, Edirne’nin 50 binin üzerinde göç verdiği bilinen bir gerçek. Bu nedenle öncelikle Trakya Kalkınma Ajansı’nın yatırım teşviklerinde Edirne’ye acil olarak sıra vermesi gerekiyor.

         Bu amaçla düşünülen hızlandırıcı etki yapılması fikrinin de ivedi olarak Edirne’den uygulanmaya başlanması çok yerinde bir  davranış olacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.