Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz, Bu gün Ülkemizde ve tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor  dünya Kadınlar Günü kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedefleyen  özel bir gün olarak tarihe geçmiştir

8 Mart’ta kadınların toplumlar için ne kadar değerli oldukları bir kez daha ortaya koyacak etkinlikler  yapılacak.

Geçmiş yıllara bakıldığı zaman, kadınlar gerçek bir birey olmanın; erkekler gibi siyasi, sosyal ve ekonomik anlamda eşitliğe kavuşmanın mücadelesini büyük bir azim ve kararlılıkla göstermişlerdir.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kadınlarının canları karşılığı başarı elde ettikleri mücadeleyi simgelemektedir. 

GÜNÜN TARİHÇESİ

8 Mart 1857  günü  ABD'nin New York kentinde bir dokuma fabrikasında çok ağır çalışma koşulları, çok uzun iş günleri ve buna karşın çok düşük ücretle çalışmaları, kadınların yaşamlarını tehdit eder boyuta getirmiştir.

İşlerindeki  bu zor  koşullar  karşısında greve çıkma kararı alan kadınlar, işverene  taleplerini de açıkladılar: “Daha iyi koşullarda çalışmak, 10 saatlik iş günü, eşit işe, eşit ücret...” 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları talebiyle greve başladı. Bu sırada çıkan olaylar sırasında fabrika içinde şüpheli bir yangın başladı. 129 kadın, yangında hayatını kaybetti...

Kadınlara yönelik bu katliamdan sonra ,1910 yılında Kopenhag’da gerçekleştirilen İkinci Enternasyonal’e bağlı Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda kadın ve emek mücadelesi masaya yatırıldı. Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin, bu konferansta yaptığı konuşmada kadınlar için bir mücadele günü belirlenmesi gerektiğini söylemişti. Zetkin’in önerisi kabul edildi

O yıllarda  hiçbir ülkede kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmemişti.

Bu nedenle , pek çok ülkede eş zamanlı kutlanacak bu günün temel olarak kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi için bir mücadele günü olarak düzenlenmesi karara bağlanmıştı.

Ülkemizde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda bu gün daha  da görkemli  kutlandı. Kutlamalar kapalı mekânlardan sokaklara taşındı."Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı.

Ülkemizde 12 Eylül Darbesi'nden sonra askeri yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam edilmektedir

Avrupa’dan önce kadınlara seçilme ve seçilme hakkı tanınan ülkemiz kadınlarının bugün de yeterli hakka sahip olduklarını söyleyemeyiz. Kadınlarımız bazı bölgelerde “ kaşık düşmanı” olarak kabul ediliyor. Miraslardan mahrum bırakılıyor. Kadınları yönelik saldırılar devam ediyor. Çocuk yaştaki kızlarımız evlenmeye zorlanıyor. Bazı meslek dallarında kadınlarımız yer bulamıyor. İşyerlerinde erkeklere oranla daha düşük ücretle çalıştırılıyorlar. Parlamentomuzdaki milletvekili sayısı medeni ülkelere oranla daha az.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen kadınlarımız yılmadan usanmadan haklarını elde etmek için mücadelelerini sürdürüyorlar. Aslında kadınlar günü, kadınlarımızın değeri böyle yılda bir gün ile sınırlandırılmamalı

Tüm kadınlarımızın 8 mart Kadınlar Günü’nü kutlar, haklarını elde etme mücadelelerinde başarılar dilerim.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FIKRA

TEŞEKKÜRLER

Amerika’da sütçüler, evde kimse olsun olmasın,sütü özel kaplar içinde getirip, evin kapısına bırakırlar, ya da ev sahibine teslim ederler.

Bir gün Amerikalı bir kadın, bir süre için seyahate çıkmaya karar vermiş. Bu nedenle sütçünün çırağı geldiği zaman okunması için  kapıya bir kağıt asmış.

Bu kağıda ise: “Evde kimse yok bir şey bırakmayın” diye yazmış.

Ev sahibi birkaç gün sonra evine dönmüş. Ama bir de ne görsün: Evin içi tam takır  soyulmuş.

Üstelik kapıda kağıda da şu satırlar eklenmiş:

-“ Teşekkür ederiz rahat çalıştık”

-----------------------------

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ,?

İLK DENİZALTI 1885 YILINDA DENİZE İNDİ

Tarihimizde ilk denizaltı 1885 yılında  İngiltere’den getirildi.

İngiliz gemi  mühendisi  Karet’in denetiminde yapılan  bu ilk denizaltı çok beğenildiğinden  iki denizaltı daha alındı.

Ancak son denizaltıların  kurulma ve takılma işlemi  İstanbul’da  Taşkızak’ta yapıldı.

1888 yılında da denize indiriyorlar.

Türkiye’ye getirilen bu ilk denizaltılar buharla çalışıyorlardı.Ağırlıkları 160 ton, boyları 30,5 genişlikleriyse 3,66 metreydi. Denizaltıda bir  komutan üç makine subayı ve bir de ateşçi vardı.

---------------------------- 

NEDENİ VAR MI?

Moiz’in bir temizleyici dükkânı vardı. Arkadaşlarından biri  Moüiz’i  kolunda bir pantolon acele acele bir yere gittiğini görünce dayanamadı sordu.

-“ Merhaba Moiz   nereye böyle.”

-“ Pantolonumu temizlemesi  için Salamon’a götürüyorum.”

-“Anlamadım “ dedi arkadaşı “ senin temizleyici dükkanın var da neden rakibine götürüyorsun,”

- “ Nedeni var mı kuzum? Onun fiyatı benimkinden daha ucuz da ondan” 

-------------------------

ÖZLÜ SÖZ

Kendilerine yardım etmeyen insanlara yardım etmeğe çalışmak faydasızdır.

CON FUÇLUS

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.