Tarihi,çağdaş  kent Edirne’mizin bugün düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılını kutluyoruz. Uzun zaman düşman işgalinde kalan 3 kez istilaya uğrayan Edirne bugün bir dana aynı acı günleri bir daha yaşamamak üzere düşman yönetiminden kurtuldu.

O gün Edirne halkı gelen Türk askerlerini gözyaşları ile karşıladı bağrına bastı. 98 yıldan buyana Edirne’nin kurtuluş günleri büyük coşku içinde kutlanır, halkımız işgal günlerinden kurtulmanın coşkusunu sevincini yaşar.

Bizlere bu güzel yurdu kazandıranlara şükran borcumuz olduğunu unutmayalım

Son yıllarda diğer ulusal bayramlar gibi Edirne’nin kurtuluş günleri de  eski canlılığı  coşkusu ,halkın katılımı ile kutlanamıyor.

Öyle olmasına rağmen, bu mutlu  günün yıldönümünün coşkusu  sevgisi halkın kalbinse yer etmiştir.

Uzun yıllar düşman işgali altında inleyen ,aç susuz kalan yakınlarını şehit veren halkımızın kurtuluş coşkusunu artarak devam ettirdi

Serhat kenti Edirne Osmanlı döneminde çok  önemli bir şehirdi. İmparatorluğa 92 yıl başkentlik yapan Edirne Osmanlı Devletinin son yıllarlında,   imparatorluğun Balkanlarda toprak kaybetmesinden sonra ihmal edildi.Eski önemini kaybetti

93 Harbi de denilen Osmanlı Rus savaşında Rusların işgalcine uğrayan Edirne,daha sonra Balkan Savaşında Bulgarların ardından Yunanlıların işgali altında kaldı.

Bu dönemlerde istila edilen Edirne halkı çok kıyıma uğradı.                                                                

 Balkan savaşında   insanlar  aç susuz kaldı.

Bulgarlar halkı  Sarayiçi’ne kapattı. Burada halk uzun süre kaldı, ağaç kabuklarını yemek zorunda kaldı,  birçoğu öldü, halkın malları yağma edildi.

Bizler düşmanların bu zulmünün acı hatıralarını ninelerimizden dedelerimizden dinledik.

O acıların hatıralarıyla  bu güne geldik.

Onun için Edirne halkı kurtuluş günlerini her yıl coşku ile kutlar. Görkemli şekilde kutlanan eski bayram günlerinde hava koşulları ne kadar bozuk olsa da halkımız bayram alanını doldurup sonuna kadar geçit törenini ilgi ile izlerdi.

Burada yapılan konuşmalarda kurtuluşun önemi bir kez daha vurgulanır anılar tazelenirdi. Edirne’mizin 98. Kurtuluşa  tüm halkımıza  kutlu olsun.

------------------------

 DEVA VE GELECEK VE İYİ PARTİLERİ MUHALEFETTE ÖNCÜ

Yeni kuruluş aşamasında olan  İYİ Parti,DEVA ve Gelecek Parti liderleri iktidara karşı muhalefet dozunu arttırdılar. Fırsat buldukça her gün televizyon çıkarak iktidarı eleştiri yönelten parti sözcülerine üye olan vatandaşların katılımı da devam ediyor.

iYİ Partinin halkla bire bir politika yapması,  partiye katılımların  artmasından sonra bu partinin de muhalefette aktif yer almasının iktidar partisi ve ortağını telaşa düşürdüğü iddia ediliyor.

İki yeni parti Başkanı Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun  da  iktidar partisinde daha önceleri yer alması o partinin yapısını çok iyi bilmeleri nedeniyle  muhalefetleri ve halkla yakın temasları halkın ilgisini çekiyor.

Bu partilerin  halkın ayağına giderek bire bir siyasetlerini sürdürmeleri halinde merkez sağda önemli bir konuma geleceği tartışılıyor.

Bu ilgide halkın bugün parlamentoda olan iktidar ve ortağı ile ana muhalefet partisi arasında devam eden, halkın gündeminden uzak kisır tartışmaların halkı yeni bir umut olarak bu partilere yönlendirdiği söyleniyor.

Önümüzdeki aylarda partiler arasında siyasi kavganın artarak devam edeceği  görüşü toplumda ağır basıyor

-------------------

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ.?

İLK MAHALLE MEKTEBİNİ FATİH KURDU

İlk mahalle Mektebimiz  Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’da Fatih camisi yanında yaptırıldı.Mahalle mektepleri  beş ile altı yaşlarındaki kız ve oğlan çocuklarına okuma,yazmayla din bilgisi öğreten okullardı.

Padişahın yanı sıra  devlet büyükleri zenginlerce yaptırılan mahalle okullarına  da” sıbyan mektebi,taşmektep, muallimhane, darülilim” de denilirdi.

Çocuğun “ Mahalle mektebi’”ne Başlaması,özel bir gün sayılırdı.her aile gücüne göre bunu kutlardı.yoksul çocukları hocanın elini öperek,orta halli ailelerse, öğrenicilere birkaç kuruş,hocaya da yardımcılarına da mendile düğmelenmiş mecidiyeler vererek okula başlatmış olurlardı.

Zengin çocuklarının okula başlaması ise hoca ve yardımcıları ile birlikte bütün mahallenin katıldığı büyük bir tören ve gösteriyle yapılırdı.

Bu tören Anadolu’da kız almak, düğün yapmak gibi, bir yarı bayram niteliğinde çevreyi etkiler ve daha masraflı olurdu. Öğreniciler çeşitli biçimde giyinirlerdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.