Bundan önce yazdığım bir yazımda ağacı sevgili okurlarımıza tanıtarak, onlara bu konuda geniş bilgiler vermiştim. Bugünkü yazımda ise, ağaçların insanlara sağladığı yaşamsal yararlardan söz etmek istiyorum. Bunları şöyle sıralamak mümkün:

                1-Ağaçlar  sera etkisi ile mücadele eder

             İklim değişikliğinin en önemli sebebi; yok edilen yağmur ormanları ve fosil yakıt kullanımı sonucunda ortaya çıkan aşırı miktardaki sera gazıdır. Yeryüzüne güneşten gelen ısı, toprak tarafından yansıtıldıktan sonra bu gaz kütlelerinin içerisinde sıkışarak, atmosferdeki ısının kalıcı  olarak artmasına sebep olur. En çok bilinen sera gazı ise, karbondioksittir.(CO2). Ağaçlar, karbondioksiti emip içerisindeki karbonu emdikten sonra kalan oksijeni atmosfere bırakırlar. 1000 metrekarelik ağaçlık alanın emdiği karbon miktarı, arabanızı 10.000 km. kullandığınızda yaydığınız karbondioksit miktarına eşittir.

                2-Ağaçlar havayı temizler

                Ağaçlar atmosferdeki kötü koku ile amonyak , nitrojen dioksit, sülfür dioksit ve ozon gibi havayı kirleten gazları emer; kabuk ve yaprakları yoluyla havadaki partikülleri filtreler.

                3-Ağaçlar oksijen üretir

                4000 metrekarelik ağaçlık  alan, bir yılda 18 kişiye yetecek kadar oksijen üretir.

                4-Ağaçlar şehri ve sokakları serinletir.

                Ağaçlar bina ve yollara gölgelik alan yaratarak, şehirlerdeki ısı adalarının oluşmasını önleyerek ve yaprakları yolu ile havaya su buharı püskürterek, yoğunluklarına göre şehrin ısısını 12 dereceye kadar serinletebilirler. (Örneğin; yazın Edirne’de yoğun bir şekilde ağaçlık olan Söğütlük mesiresindeki hava sıcaklığı, şehir içindeki sıcaklıktan 5-7 derece  daha az  oluyor.)

                5-Ağaçlar enerji tasarrufu yapar

                Müstakil bir evin dört yanına doğru biçimde dikim yaparak, yaz aylarındaki klima gideri % 50 oranında azaltılabilir. Serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltarak, enerji üreten santrallerin sebep olduğu karbon salınımını da azaltmış oluruz.

                6- Ağaçlar su tasarrufu yapar

                Suyun az bulunduğu alanlarda, ağaç gölgeleri buharlaşmayı yavaşlatır. Daha yeni dikilmiş bir ağaç bile, haftada en fazla 55 litre suya ihtiyaç duyar ve bu suyu yeraltı suyu olarak doğaya geri bırakır.

                7- Ağaçlar erozyonu önler

                Tepe, dere ve deniz kıyılarındaki ağaçlar toprağın yüzeye akışını  azaltır ve toprağı bir arada tutar.

                8-Ağaçlar çocukları ultraviyole ışınlardan korur.

                En sık görülen kanser türlerinden biri cilt kanseridir. Ağaçlar UV-B’ye maruz  kalma oranını % 50 azaltarak, okullarda ve parklarda saatlerce  zaman geçiren çocukları korurlar.

                9- Ağaçlar iyileştirir

                Araştırmalar sonucunda penceresinden ağaç gören hastaların, görmeyenlere göre daha çabuk ve daha az komplikasyonla iyileştiği ortaya kondu. Dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi bulunan çocukların doğayla temas ettiklerinde semptomlarının azaldığı görülür. Ağaçlarla temas halinde olmak, akli yorgunluğu azaltarak,  konsantrasyonun artmasını sağlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.