CHP nin 16 Kasım tarihinde başlayacak olan Delege seçimleri ile ilgili değerlendirmeler yaptığım köşe yazılarımda Ak Partinin bu konudaki insiyatifi Genel Merkezin kullanabileceğini yazmıştım ve bunun ne zaman başlayacağı konusunda da bir açıklama bulunmadığını belirtmiştim.

CHP den sonra Ak Parti de delege seçimleri ile ilgili seçim tarihini açıkladı ve mahalle,belde ve ilçe delege seçimlerinin 28 Kasım-15 Aralık tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.

Bir anlamda Ak Partide de telaş başladı sayılır.

Bu açıklama ile Ak Partinin değişik bir uygulama ile siyasete katılımı tabana yayma teşebbüsünde olduğu söylenebilir.

Yani Ak Parti de Delegelerini siyasi sürecin bir parçası haline getirmeyi planlıyor ve daha demokratik bir uygulamanın startını vermiş oluyor.

Bir anlamda 10 milyon 400 bini aşkın üyesi ile belde ve mahalleden başlamak üzere yaklaşık 430 bin ilçe delegesini belirlemek için sandığa gidecek.

Oy kullanacak olan delegeler ise yeni ilçe yönetimlerinin yanı sıra söz konusu il kongrelerine ilçelerin göndereceği delegeleri de belirleyecek.

Seçime katılacak üyelere sandığa giderken delegasyonu içeren bir liste verilecek olmasına rağmen üye isterse başka bir isim de yazabilecek. Seçimler il ve ilçe yönetimlerinin nezaretinde yapılacak.

Üyeden en fazla oyu alan isimler delege sıralamasına girecek.

Şahsen ben bu uygulamayı çok demokratik ve yerinde bir karar olarak görüyorum hatta bu güne kadar itibar edilmeyen bir uygulama oluşuna şaşıyorum.

Ak Partinin Kadrolarını kongre sürecinde zenginleştirmeye odaklanıyor da denilebilir.

Hatta bu düzenlemede vefa ve tecrübeye de dikkat edileceği,kurucu il başkanları ve hizmet etmiş eski il başkanlarını da yeni dönemde partinin farklı birimlerinde değerlendireceği de ifade ediliyor.

AK Parti 26 Nisan 2020’ye kadar 970 ilçe kongresini tamamlamayı öngörüyor. 1 Haziran 2020’de başlayacak il kongrelerinin ise 27 Eylül 2020’ye kadar tamamlanması planlanıyor.

Kongre sürecinde teşkilatta kadın temsiline de dikkat edilecek.

Kongreyle birlikte kadın il başkanının olacağını ve kadın faktörünün il ve ilçe yönetimlerinde daha fazla hissedileceği de ifade ediliyor.

AK Parti, söz konusu seçimle halkı daha kavrayıcı geniş bir delege yapısı öngörürken yönetim kadrolarına da kaynak oluşturacak.

Üç dönemdir halkın iradesi ile iktidar olma başarısı göstermiş olan Ak Parti içersinden bazı isimlerin yeni Partii kurma çalışması içersinde oluşları sanırım Ak Partinin de yeni bazı değişim ve uygulamalara yönelmesine neden olacak gibi görünüyor.

Hayırlı olsun diyelim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.