Dünya’ya baş belası olan  Corona virüsü  için ülkemizde de bir dizi önlemler alında.

Bunlar yerinde herkesin uyması gereken önlemler.

Okullar tatil oluyor, toplanma yerlerine kısıtlama getiriliyor, bir dizi etkinlikler  erteleniyor, futbol maçları, ,seyahatler kısıtlanıyor.

Bunların yararı yanında toplum üzerinde zararları da olacak.Bazı işyerleri ve esnaflarımız bundan zarar görecek. Komşu ülkelerden geliş gidişler azalacak.

En önemlisi ilkokulların tatil edilmesiyle ailesi çalışanların  çocuklarına tatilde  kim bakacak Evinde bu işi üstlenecek kimse yoksa  o çocuklar evde yalnız başına mı kalacak.

Çalışan aileler çocuklarını yanlarında götürse o da olmayacağına göre. çocukları tatile giren çalışan aileler için bu tatil sorun yaratacak. İlimizde bakıyoruz gerçekten sağlıklı ortam yaratma konusunda yoğun çalışma var.Her  taraf dezenfekte ediliyor. Bunun evlerde ne kadar uygulandığı bilinemez.

---------------

HALK TEMİZLİĞİN ÖNEMİNİ ANLADI

Eğer söylendiği gibi  bu hastalık  her fırsatta insanlara ulaşıyorsa onunla mücadele de o kadar zor demektir. Conona mikrobu korkusu insanlarımıza temizliğin insan sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Daha önceleri  bu konuda duyarlı davranmayanlar mikrop bulaşır korkusuyla  ellerini sabunla yıkamayı ilham etmiyor. Dileriz bu temizlik alışkanlığı geçici olmaz.

Çünkü bugün böyle bir hastalık gündemdedir. Yarın bir başka hastalığın gelmesi durumunda yine temizlik, hijyen ön planda olacak.Etkin önlemlerin alındığı bu süre zarfında herkes kurallara uymada çok duyarlı olmalı “ bana bulaşmaz” anlayışında olmamalı.bana sirayet etmeyebilir belki sende mikrobu vardır başkalarına bulaşacaktır: Bu çok yönlü bir tehlike.

----------------

YATALAK HASTALAR İÇİN BAKIM EVLERİ GÜNDEME GELMELİ

Huzurevlerinde yer bulamayan yaşlı insanlarımızdan yakınları için  bakımlarında büyük sorun oluşturuyor.Edirne yaşlılar kenti oluyor.Belli yaştan sonra insanlarımızın sağlıkları bozuluyor. Bakımları için başkaların yardımına muhtaç duruma geliyorlar.İnsan eti ağı denir.Yatalak hastaların bakımı aileler için  büyük külfet. Üstelik bu iş beceri isteyen bir görev.  Bu tür işleri genellikle türk cumhuriyetinden gelen bu işte deneyimli olan kişiler üstleniyor. Bir elaman tutup yatalak hastasının bakımını sağlamak  özellikle dar gelirlilerin altından kalkamayacağı bir sorun. Bazı illerde yatalak hastaların kalabileceği yerler açılmış. Oralarda hastalar yakınlarına yük olmadan  bakılıyormuş. Edirne gibi yaşlı oranının yüksek olduğu bir ilde özel sektör veya kamu tarafından neden  böyle bir girişimde bulunulmaz?

 Böyle bir bakım yerinin açılması aileleri de bir külfetten kurtaracak. Özellikle çalışan aileler için yatalak hasta bakımı  buyük sorun oluyor. böyle bir tesis kurulması konusunda bazı kişelerin arayış içinde olduğu konusunda duyum alıyoruz. Temennimiz bunun kısa sürede geçerlilik kazanması yatalak hastası olan ailelere  bakım kolaylığı getirilmesi.

-------------

ÇEKİRDEK AİLEYİ KORUMALIYIZ

Türklerde, aile, toplum olma  devlete dönüşme anlayışının başlangıcını oluşturmaktadır.

Eski Türk toplumunda en küçük birim  olmasına rağmen en güçlü toplum kesimi aile olmuştur. Türklrede birlik beraberlik ,  sarsılmaz dayanışma   aile ve akrabalık bağları üzerine kurulmuştur.

Birbirine akrabalık bağları ile ve aynı sevgiyi  paylaşanlarla  bağlı olan fertlerin toplamına aile denir.

Aile, Türk toplumunun ve Türk devletinin çekirdeğini ve temelini oluşturuyordu.  Genellikle kan ve ırk  akrabalığına dayanıyordu.Ailede fertler arasında ayrı gayrı yoktu.Ailede ananın  her zaman ayrı bir önemi vardı.

Türk  toplumunun  asırlardır  en zor koşullarında dahi   ayakta kalmasını toplumdaki  birlik ve beraberliğinin  sürmesini  ağlayan,  onu düşmanlarına karşı bir zırh gibi   koruyan güçlü   aile bağlarımız olmuştur.

.Ta, ilk çağlardan bu yana süregelen bu aile dayanışması Türklerin tarihte har zaman  var olmasını, güçlü devlet   olarak kalmasının en önemli sebebidir.

Aile bağı bozulan toplumlar ahlaken dejenere olmuş. Ayrıca  toplum arısındaki birlik ve dirlik sağlamada   zorluklarla  karşılaşmıştır.

Ne yazık ki,   toplumumuzda  bazı Avrupa yaşam özentisi  arzulayanlar,  toplumumuzdaki güçlü aile bağını çağ dışı  bir gelenek olarak kabul etmişlerdir. 

 Bu yaklaşımlarıyla aile bağlarının zedelenmesini aile bireylerinin birlik  beraberliğinin  dayanışmasının devamını önemsememişlerdir.

Bakıyoruz, günümüzde bazı ailelerde anne babalar çocukları ile aynı sofraya oturmuyor. Aynı yemekleri yemiyor, görüşleri birbirine tamamen zıt.

-----------------------------------------------------------------------

AİLE BAĞLARI YOK OLUYOR

Aile bireyleri  arasında her şeyleri farklı. Aile bağı diye bir şey  kabul görmüyor, herkes ayrı telden çalıyor.

Anne baba evlatları arasında saygı sevgi  de ortadan kalkıyor.

Evlatları uydurdukları yalanlarıyla anne babasını aldatmaktan,  onları alay konusu  yapmaktan horlamaktan  çekinmiyor.

Haklı durumlarda  büyüklerin uyarıları dikkate almıyor.   Toplumdaki bu çarpıklığa  bazı aileler de çocuklara hak verip yozlaşmaya adeta çanak tutuyor,

Böylece Türk halkına has güçlü aile bağları her geçen gün zedeleniyor.

Gelenek ve görenekler bir anlamda o toplumun birliğini sağlayan öğelerdir. Onları gelip geçici moda şeklinde  görmemeliyiz.

Asırların süzgecinden geçen ananelerimiz vücudumuzdaki kan damarları gibidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.