Alkol yıllardır bilinen ve tüketilen keyif verici bir madde. Çeşitli türlerde karşımıza çıkar. Biz de ve belki de dünyada en çok tüketileni rakı ve şaraptır. Bu durum ülkeden ülkeye ve insandan insana değişir. Örneğin Ruslar votka, Fransızlar daha çok şarap tüketir. Ülkemizde tüketileni ise daha çok rakıdır.

Son günlerde gelen sınırlamalar tartışmaları , da beraberinde getirdi. Belki de günümüzün sıkıntıları ve gerginlikler insanları buna doğru yöneltiyordur. Akşamcılar, bunu almadan edemez.

İnsanlar neden alkol alır. Bu alışkanlığa yakalanmak ne kazandırır ya da ne kaybettirir?

Rakı insanın başını hoş eder, neşelendirir,enerji verir.Oynamayan insanı oynatır, gülmeyenleri güldürür, az konuşanların çenesini açar. Ancak kararında alınırsa. “Bilimin Alkol ve Sağlık İlişkisi Saptamaları” Başlıklı yazıda İkinci başlık olarak şu saptama var: “Günde azı yarar, çoğu zarar”. Araştırmalara göre kadınlar bir kadeh, erkekler iki kadeh… Ölçü bu. Aşıldığı zamansa zararlı hale dönüşebilir.

Bu arada alkol kullanımı için söylenenler de önemli.

“ O seni değil, sen onu içeceksin…”, “Şişede durduğu gibi durmaz…”, “Bir kadeh yarar, ikisi karar, üç ve sonrası zarar…”, “Rakı içen de, su içinde…”,

Şiir ve şarkılarda da var.

“İç bade sev güzel, varsa aklı şuurun/ Dünya var imiş ya da yok imiş ne umurun…”, “Rakı şişesinde balık olsam…”

 “Rakı masasında vakit ve nakit hesap edilmez…” Yeniden bilim dergisine göz atalım:””günlük hafif- orta derecede alkol tüketenlerin, hiç içmeyenlere ve aşırı miktarda içenlere kıyasla daha sağlıklı ve yaşam süreleri daha uzundur. Çok içenleri ise bekleyen sorunlar vardır. Kalp hastalığı, hipertansiyon,

karaciğer bozuklukları…

 “Ayrıca alkolizm ve alkol bağımlılığı ciddi sosyal sorunlara yol açmaktadır.”

İşte ayna elinizde. Ki bu yetişkinler için kişisel bir karardır. Yasaklara bir yerlere varılamadığı 4.Murat girişimiyle kanıtlanmıştır. Yanlış anımsamıyorsam bu yasak nedeniyle kırk bin kişinin kellesi gitmiş, yine de bir işe yaramamıştır. Amerika’da bir ara yasaklanmış; bir yıl sonra vaz geçilmiştir. Bu tür önlemler, kaçakçılığı ve sahte üretimi de pompalar düşüncesindeydim. Üstelik denetimi de zordur. Yasak saatler süresince rakı satanlar nasıl denetlenebilir. Tezgah altı çalışmaya başlar inancındayım. Bu konuda kararı insanın kendisi ya da vicdanı vermelidir.

İnançlar açısından bakılsa bile günah işlemek de bireyseldir Her kes bu dünyada ya da ötede cezasını kendi çekecektir.

SON SÖZ: Zorla güzellik olmaz. Şunu da atlamayalım: “Alkol bütün kötülüklerin anasıdır.” İçilse bile kimseye zarar verilmemelidir. Yoksa tadı da tuzu da kaçar.

Ot gibi yaşamak da hoş mu? Diye düşünenler de var hanı!..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.