Geleneklerin çoğu zamanla yıpranır. Bir kısmı da zaman içinde kaybolur gider. Ama bu kuralı aşanlar da az değil. Bunların içinde en önemli belki de en uzun süre yaşayanı ya da yaşatılanı KIRKPINAR Yağlı güreşleridir.Ve Kırkpınar yağlı güreşlerin başkentidir.

Bu da Edirne’ye mal olmuştur. Her yıl bu aylarda bir hafta süren Kıkpınar eğlenceleri (Bu yıl bu bölüm olmayacak)

nin son üç günü yağlı güreşlere ayrılmıştır. Eğlenceler yalnızca Sarayiçi’nde değil tüm kentin nabzı konumundadır.

Güzel Edirn’emize yakışan ve yaraşan bu uzun yaşayan gelenek kentimize yakışmış ve onunla bütünleşmiştir. Osmanlı’ya başkentlik yapan kentimizdeki şaheser Selimiye artık Dünya çapında korumaya alınması da ayrı bir sevindirici oluştur.

Hepsini kendi gelişimi içinde gelişecek ve son gün Baş Pehlivan altın kemeri takarak caddelerde halkı selamlayacaktır.

  1. son üç gün iğne atsan yere düşmez bir Edirne gündemde olacaktır. mı,uçaklar gelecek mi? Halk oyunlar ekipleri renk katacak mı? (Bunlarda yok buyıl)

Sanırım konserler ve hava fişekleri de dahil, hepsi olamayacak.. Sarayiçi’de yapılan dönerlerin kokusu daha şimdiden burnuma geliyor sanki. Fiyatların kontrol edilmesi de önemli olmalı bence. Fahiş fiyatlar oraya ta bilmem nerelerden gelenleri şaşkına çevirmektedir. Fırsat bu fırsat anlayışı bu geleneğe gölge düşürür, sanıyorum. dışarıda yatmak zorunda kalanlara da bir çözüm bulunsa iyi olur.

Rahmetli Hocamız derdi ki; Kırkpınar’ı sevmem ama onun şiirini yazarım.

Bir zamanlar ben de yazmışım bir-iki şiir. Ben sever miyim Kırkpınar’ı bilmiyorum. Ama çok eski bir geleneğin yaşatılması gurur verici olmalı. Halkın hoşlandığı, sevdiği bir spor olduğu için de yaşatılmasından yanayım. Ancak daha derli toplu olabilirse daha çok

Daha önceki yıllarda yazdıklarımdan şimdi de::

“Şöyle ya da böyle… İşte şenlikler başladı. THY’nın uçakları Edirne semalarında. İşte davul-zurna sesleri. İşte yurdun dört bir yanından gelip neşemize neşe katan halk oyunları ekipleri

Bir. kez hoş geldin Kırkpınar; kentimiz, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Daha güzel bir Edirne daha güzel Kırkpınarlar dileğiyle;

Bir şiirimle bitsin artık bu yazı:

KIRKPINAR AKŞAMLARI

Edirne’de doğan güneş

Yüzyılların güneşi

Burada son kez yeşerir

Yiğitliğin Asma Bahçeleri

İster Tunca ister Meriç

Doldurun kadehleri

Bürünsün Kırkpınar rengine

Geçmişin tüm renkleri

Güzellik yarışında

Selimiye bir inci

Geleneği yaşatmada

Sarayiçi birinci

Erimedi pınarların karları

Kilim desenleri gibi renkli

Kırkpınar akşamları

Bu sınır kentinde

Her yıl kalkar sınırlar

Ta içinde dost bahçelerinin

Sevgiyle çiçek açar,

Yürekleri mertlerin

Erimedi tarihin karları

Rumeli türkülenir burada

Kırkpınar akşamları

Erimesin bu öykünün karları

En güzel şiir olur Edirne

Kırkpınar akşamları

N. T

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.