Hiç kimse seçim sonuçları konusunda hayal görmemeli. Erken veya zamanında yapılacak bir seçim bundan önceki seçimlerden daha çetin, kora kor mücadele içinde geçecek. Bir yanda uzun süre iktidarda olan bir parti, iktidarı bırakmamak için tüm kozlarını kullanacak.

Diğer taraftan iktidara gelmek için tüm imkanlarını zorlayacak olan parçalı bir ittifak partileri iktidara karşı mücadele verecek.

Ülkemizde yapılan kamuoyu yoklamaları ile her ne kadar ibre muhalefet partilerinden yana görünse de iktidarı son anda uygulayacağı bir seçim taktiği ile muhalefet partilerinin çabalarını boşa çıkarabilir. Halkımız arasında kısa vaatlerle seçmen profilinin anında değişebileceğini, özellikle bunu ana muhalefet partisinin dikkate alması gerekir. Bundan önceki seçimlerde bu değişimi gördüler. Mühürsüz oyların kullanılması konusunda kararlı tavır koyamadılar. Bu örnekleri daha önceleri sandık başlarında oynanan oyunlarla daha da çoğaltabiliriz. Yeniden bu engellerle karşılaşmamaları için son yapılan İstanbul seçimlerinden tüm parti örgütleri ders almalı. Sandık başında görev alacaklar şimdiden belirlenmeli. Öyle parti ile ilgisi olmayan onun bunun hatırı ile görev alan kişilerden sağlıklı görev beklenemez. Yaptığı görevi son ana kadar takip edip onaylı sonuçları partisine ulaştırmayıp görevini terk eden kişilerle özellikle muhalefet partiler kazanması gereken seçimleri kaybettiği dönemleri yaşadılar. Aynı durumun devam etmesi halinde başarısızlıklar bir kez daha tekrarlanmış olur. CHP örgütleri bugün rehavet içinde...

Seçim döneminde böyle önemli sorunlara önlem alma yerine koltuk peşindeler. Kim vekil olacak hesapları yapıyorlar. Parti ilkeleri ve disiplini ile ilgisi olmayan bu konuda bir soru yöneltildiğinde yanıt veremeyecek durumda olanlar, siyasi dayanaklarına ve maddi imkanlarına güvenerek parlementerlik hayali kuruyorlar. Bunların unuttukları bir konu var. Bu seçim ülkemizin geleceği açısından çok önemli bir seçim. O nedenle siyasi partiler bundan önce seçimlerde düştüğü hatalardan ders almak zorundalar. En güçlü kadrolarla seçime katılmaları gerekir. Öyle hatır gönül işiyle vekil belirleme yöntemi uygulanırsa muhalefetin bir kez daha hüsrana uğramaları kaçınılmaz olur. Özellikle ana muhalefet partisi iktidar havasına kapılmış durumda. Halkı buna inandırmaya çalışıyor. Topluma henüz yeterli güven verilmiş olmasalar da şartlar muhalefetin lehine olduğunu yapılan anketler gösteriyor. Bunlar yanıltıcı olabilir. Buna dayanarak "artık iktidara geliyoruz" havasına kapılmanın en çok zararını CHP görür. Partideki bugünkü çok başlılık devam ederse bu başarısızlıktan en çok Edirne nasibini alır. Seçim sonuçlarına bakıldığında Edirne'nin ana muhalefet partisinin kalesi olduğu günleri geride kaldı. Bugün oylar CHP - AK Parti ile at aşı gidiyor. Son mahalli seçimlerde bunu gördük. Bu sonuçlara çeşitli bahane arayanlar yanılıyorlar. Bunun öyle olmadığını partililer dahi biliyor. Şöyle bir araştırma yapsalar halkın CHP Edirne örgütü halkında partililerin ne düşündüğünü öğrenebilirler. Partinin güçlenmesi için mahalli yetkililerimizin lokomotif görevi yapmalı. Gerekti zaman partiye zarar verenlere uyarılarda bulunmalı. Yoksa parti sadece milletvekili kaybetmekle kalmaz bu mahalli başarıyı da olumsuz etkiler. Daha önceki seçimlerden ders almayanlar parti önderleri tarafından uyarılmalı. Bu parti kimsenin babasının malı değil. Başarısız olanların partiden dışlanması, parti aleyhinde propagandası yapanlara da tavır alınması gerekir.

Bu da ancak parti ilkelerini benimseyen, bu bağlılığı hiç bir çıkara değişmeyen kadrolarla sağlanabilir. Bunun için bugüne kadar hiç bir beklentisi olmadan parti bağlılığını sürdüren, CHP'nin geleceğinden endişe duyduklarını yüksek sesle duyurmaları gerekir. Unutulmaması gerekir ki, son pişmanlık fayda sağlamaz. CHP bu parçalı görüntüsünden işe göre adam yerine görüntüsünden kurtulup partiye layık dürüst olanların görev alması sağlanmalı. Son olarak CHP'nin son seçimlerde aldığı oyu bu partiye oy verenlerin dikkatine sunuyorum.

CHP'NİN EDİRNE YEREL SEÇİMLERİ OYLARI

2009 yılında %57..2014'te %36,9

2019 yılında ittifak olarak toplam CHP Edirne'de

%44,84oy alabildi

GENEL SEÇİMLERDE

2011 yılında %52,9..2015 yılı Haziran ayında yapılan seçimde % 53..2015 yılı ayında yapılan seçimde CHP Edirne'de % 57 oy aldı.

2018 yılında yapılan son seçimde ise % 44,82 oy alabildi.

Bu sonuçlardan ders alınmadan CHP'nin aynı duyarsızlığı gelecek seçimde de devam ederlerse bunun vebali çok büyük olacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.