Mayıs ayının ikinci Pazar günü dünyada ve ülkemizde anneler günü olarak kutlanıyor.

Bilindiği gibi anne sözcüğü doğumumuzdan ölüme kadar anmadan edemeyeceğimiz tek güvenli  sığınağımızdır. Varlık nedenimiz olan kişinin adını taşıyan  sözcüktür anne sözcüğü.

Ana adı veciz sözlerimizde de yer almıştır.” Ana gibi yar olmaz, Ağlarsa anam ağlar gerisi yalan ağlar” diye analığın önemine dikkat çekilmiştir.

 İslam dininde de har zaman  analığa, ana sevgisine büyük değer verilmiştir.

 “Cennet anaların ayağı altındadır” denilerek anaların ne denli önemli ve kutsal  olduğu vurgulanmıştır.

Yasaların en büyüğü tüm halkı kapsayan sözcük de ana adından kaynaklanmaktadır.

Bu da  Anayasa olarak tanımlanmıştır.

Ülkemiz topraklarının büyük bölümünü oluşturan Anadolu’da yine anadan esinlenerek bu adı  verilmiştir.

Konuştuğumuz dili ilk kez anamızdan öğrendiğimiz için ana dil olarak tanımlanır.

Yolların en geniş kullanışlı olanına anayol  denilir  .

Anaların adı  şehir isimlerine  kadar yansımıştır.

 Bu denli önemi olan varlığımızın kaynağı olan analarımız toplumda gerekli saygınlığı  görüyor mu dendiğinde  bu konuda  olumlu yanıt vermek zor.

Bizi  9 ay karnında taşıyan dünyaya getiren her türlü zorluklara katlanarak  büyümemizi, topluma katılmamızı sağlayan bu mübarek insanların toplumda gerekli saygı ve sevgiyi gördüğünü söyleyemeyiz . Ne acıdır ki,  bazı kendini bilmez evlatlarca analar  bugüne kadar   itilip kakıldı.

 Anaların  yetiştirip büyüttükleri evlatları tarafından terk edildi. Her şeyden acısı bazı  evlatlar anne katili oldu.

----------------------------------

ANALARIN DEĞERİNİ BİLMİYORUZ

Canımızın  parçası olan  annelerimiz  bazen yoksulluğa sefalete  itildi.

Eşleri tarafından haklarından mahrum bırakılan analar ya sefalet içinde yaşamlarını yitirdi ya da huzurevlerine yaşamak  zorunda kaldı.

Huzurevini ziyaret ettiğimizde bunların örneklerine rastlamak mümkün.

Toplumda böyle çilekeş insanların varlığımızın en büyük etkeni olan analarımızın günü bugün.

Aslında Anneler günü öyle bir günde kutlanmamalı. Anne sevgisi, saygısı bir güne sığacak bir sevgi değil. Yılın her günü kalbimiz anne sevgisiyle dolmalı.

Annelerin gerçek değeri çoluk çocuk sahibi olup analarımızı kaybettikten sonra daha iyi anlaşılıyor. Yıllar önce toprağa verdiğim annemin adını andıkça  her zaman yüreğim sızlıyor.

Keşke anacığım  daha çok yaşasayd,ı anne sevgisinin çok daha iyi anlaşıldığı ileri yaş günlerinde onu bağrıma bassaydım diye rahmetli annemi özlemle anıyorum.

----------------------------------------

EN KUTSAL SEVGİ ANNE SEVGİSİDİR

Hiçbir sevgi anne sevgisinden üstün olamaz. Hiçbir anne de evladının zor durumda kalmasını istemez.

Evlatları dara düştüğünde analar bulur buluşturur yardımına koşar, onlara kol kanat gerer.

 Böyle bitmez tükenmez, kaynağı kurutulmaz bir sevgidir anne sevgisi. Başımız sıkıştığında dara düştüğümüzde onun  yanına  sığınırız, onun sevgisiyle huzur buluruz.

Ne yazık ki ülkemizde galiz küfürlerin analar adına söylenmesi analar için yapılacak en büyük kötülüktür.

Sevgi kaynağını küfre malzeme yapmak  bizim gibi ana sevgisini en kutsal yerde kullanan toplumun insanlarına hiç  yakışmıyor.

Göstermelik de olsa yapmacık tören ve hediyelerle bugün yine analar hatırlanacak vefat eden analar için dua edilecek. Uzakta olanların telefonlarla gönülleri alınacak. Analar için en büyük hediye evlatlarının sevgisidir. Evlatlarının hatırını sorması” Nasılsın anacağım” denmesi alınacak en büyük hediyelerden çok daha kıymetlidir. Bu duygularla tüm anaların anneler gününü kutlarım . Anam gibi  vefat eden analara Allah’tan  rahmet mekanlarının cennet olmasını dilerim

**********************************************************

ANNELER GÜNÜ TARİHÇESİ

Anneler gününün nereden kaynaklandığını anlatanlar günün yaratıcısı olarak hep annesini kaybetmiş olan küçük bir kızdan bahsederler. Gerçekte ise bu fikri hayata geçiren Anna  Jarvis annesini 1905 yılında kaybettiğinde 41 yaşındaydı.

Asıl mesleği öğretmenlik olan 1864 doğumlu Anna Jarvis, 1902 yılında babası ölünce annesi ile beraber ABD’de, Philadelphia’da yaşamaya ve çalışmaya başladı. Üç yıl sonra 9 Mayıs 1905’de de annesini kaybetti. Sürekli annesi ile beraber yaşamasına rağmen öldükten sonra “Ona hayatta iken gerekli ilgiyi gösteremediğine inanıyor ve bunun ezikliğini duyuyordu.

İki sene sonra Mayıs’ın ikinci pazarında, annesinin ölüm yıldönümünde arkadaşlarını evine çağırdı ve bu günün anneler günü olarak ülke çapında kutlanması fikrini ilk onlara açtı. Fikir kabul gördü, anneler memnun kaldı, babalar itiraz etmedi, Amerika’nın önde gelen bir giysi tüccarı da finansal desteği sağladı.

İlk anneler günü Jarvis’in annesinin 20 yıl süresince haftalık dini dersler verdiği Grafton’daki bir kilisede, 10 Mayıs 1908’de, 407 çocuk ve annesinin katılımı ile kutlandı. Jarvin her bir anneye ve çocuğa kendi annesinin en çok sevdiği çiçek olan karanfillerden birer tane verdi. O günden sonra, temizliği, asaleti, şefkati ve sabrı ifade eden beyaz karanfil Amerika’da anneler gününün sembolü olarak kabul edildi.

Sıra anneler gününü “milli bir gün” olarak kabul ettirmeye gelmişti. Jarvis, tarihte tek bir kişi tarafından gerçekleştirilen en başarılı mektup yazma kampanyası ile gazete patronlarından işadamlarına, devlet adamlarından din adamlarına kadar ulaşabildiği herkese bu fikrini iletti. Fikir o kadar çok ve çabuk kabul gördü ki, Senato onaylamadan çok önce, birçok eyalet ve şehirde anneler günü kutlamaları gayrı resmi olarak başlatılmıştı bile.

Sonunda 8 Mayıs 1914’de Senato’nun onayı, ABD Başkanı Wilson’ın da imzası ile Mayıs’ın ikinci pazarı ‘Anneler Günü’ olarak resmen ilan edildi.

Ülkemizde de Türk Kadınlar Birliği’nin girişimi ve önerisi üzerine 1955 yılından beri Mayıs ayının ikinci Pazar günü ‘Anneler Günü’ olarak kutlanmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.