Edirne ve ülke genelinde  iş alanında  ara eleman sorunu bir türlü  çözümlenemiyor.

Geçerli meslekler için özellikle tekstil  ve günümüzde iş alanı çoğalan  meslekler dalında ara eleman yetişecek okullara ilgi  çok az.

Orta öğretim dışında   yüksek okul  seviyesinde olanlarda da  durum aynı.

Bölgemiz açısından önemli olan Tekstil ve diğer meslek kurumlarımız için  bölgemizde  üretimde  çok önem arz eden  ara eleman  sorununa  gün geçtikçe büyük sorun haline geliyor.

Bakıyoruz , bir zamanlar Edirne’nin en önemli okullarından olan Sanat Enstitüsü ve diğer meslek okullarının bazıları kapatıldı  Sanat Enstitüsü ise  bugün kapasitesinin çok altında öğrenci ile Öğretim yapıyordu  o da kapatılıyor.

Ara elamanın yetişmediği  bir ülkenin sanayisi, ekonomisi  nasıl gelişecek..

Trakya Üniversitesi’ne bağlı Tekstil Meslek Yüksek  Okulu mezunları için bölgemizde geniş iş imkanları var.

Fakat  bu okula  öğrencilerin ilgisi  yok denecek kadar az, bu okulda öğretim elemanları  konunun uzmanı kişilerden oluşuyor., Ne yazık ki bu okullarımızın değeri kamuoyuna  yeterince tanıtılmıyor.

Böyle  okulları bitirenlerin iş imkanlarının yüksek olduğu   öğrencilere duyurulmuyor.

Onun sonunda ülkemizde masa başı elemanı veya “ Ben her işi yaparım” deyip hiçbir işten anlamayan elemanları  yetiştiriyoruz

Ülkemizde üretimin artması  sanayide gelişmemizi çin okullarımızda  her meslek dalında ara eleman yetiştirilmesine ağırlık verilmeli, Ara elemanlar aranan eleman olmadan kurtulmalı.

Böyle giderse işyerlerinde üretimde verim beklemek hayal olur.

*******************************************************************************            

İLÇELER İHMAL EDİLMEMELİ

Edirne’ye  bağlı küçük ilçelerimiz Lalapaşa, Meriç, Süloğlu ilçelerimizin de sorunları oluyor. Bu ilçelerimizde  günlük mahalli basın olmadığı için sorunları iletmede  zorluk çekiyorlar. Edirne merkezde bulunan mahalli basın mensuplarımızın bu ilçelerimize giderek sorunlarını yerinde belirlemelerinde yarar var.  Bu konuda  sorunlar bil fiil yerine giderek belirlenmesinde yarar var. Sadece Edirne merkez haberleriyle yetinmemeliyiz.

Bu arada ilçelerde  resmi ve özel kurumların  kendi görüşlerini yansıtan haberleri de yeterli görmemeliyiz.İlçelerde çok yönlü araştırma yaparak sorunlarını gerçek olarak duyurmalıyız. Bu alanda il mahalli basını olarak eksiklerimiz olduğunu kabul ediyorum.

Bunu dikkate alarak şirin ilçemiz Lalapaşa ilçemizi ziyaret ettim . Belediye Başkanı İsmail Arslan ve  ilçenin tek muhtarı  ile görüşmeler yaptım. Böylece sorunları birinci ağızdan öğrenmiş oldum.

Daha önceki yıllarda ETV’de görevli olduğum zaman  arkadaşlarımızla birlikte ilçelerin yanında köylere de giderek sorunlarını yerinde belirliyor ve çözümüne katkı sağlıyorduk.

Bazı illerin TV kanalları bu yöntemi izliyor  Böylece izleyici sayısını artırıyor.

Günlük rutin  birbirine benzer haberler okuyucuların da dikkatini çekmiyor. Mahalli basın olarak haber ağını özel haberlerle genişletmek zorundayız.

******************************************************************************

BAZI ARAÇLAR ÇEVRE YOLLARINA YÖNLENDİRİLMELİ

Edirne’de şehir içinde işi olmayan veya trafiğe takılmak istemeyen araç sürücülerinin  çevre yollarını kullanmasıyla  şehir merkezi trafiği büyük oranda rahatlayacak.

Ne yazık ki bunun için gerekli uyarı yapılamıyor .

Çevre yolundan gitmenin yararını belirten  araçları yönlendiren afişlerin asılarak, sürücülerin çevre yollarına  gitmeleri özendirilmeli

Gerçekten Edirne’nin çevre yollarının açılması trafik açısından  çok faydalı olmuştur.

Edirne şehir trafiği bu sayede büyük oranda  rahatlamış oldu.

Bu yolları bilmeyen yerli ve yabancı sürücülerin   çevre yolu yerine şehir merkezindeki yolu tercih etmeleri  nedeniyle  hafta sonlarında  Şehir merkezi trafiği kilitlenmektedir.

Sürücülerimize  çevre yolunu kullanmaları konusunda  “broşür mü olur yoksa afişler mi asılır” uyarılar yapılmalı.

Bu sağlandığı  takdirde  kent merkezindeki araç yığılması  azalmış olacak.İnsanlar da  çileden kurtulacak.  

*******************************************************************************************

KALDIRIMLAR İŞGAL EDİLMEMELİ

Edirne’nin bazı sokaklarında araç sürücüleri araçlarını yayaların gelip geçeceği yerlere park etme alışkanlıklarını sürdürüyor. Yayalara ayrılan kaldırımlar araç park alanı haline dönüşüyor. Bu konuyu defalarca dile getirdim.   Araçların park etmemesi için konulan dubaların da araç park alanı olmasını engellemediğini  defalarca satırlarımda  gündeme getirdim.

Bunun için öne sürülen gerekçe şu”  Ne yapalım araçlarımızı park edecek yer yok kaldırıma çekmek zorunda kalıyoruz”  böyle bir mazeret olamaz.

Yapılan kaldırımlar yayalara ayrılmışsa oradan yayalar yararlanır.  Elinde pazar arabası ile kaldırımdan geçmek isteyen  insanlar, yaşlılar, engelliler,  kaldırımlara araçlar park ettiği için araçların arasından geçip  hayatını tehlikeye atmak zorunda kalıyorsa  orada bir yanlışlık var demektir.

Bazı kaldırımlar da   çevredeki  işyerlerinin işgali altında. Bakıyorsunuz masalar kurulmuş, insanlar bacaklarını uzatmış yayalar geçecekmiş kimsenin umurunda değil.

   Böyle olmamalı, herkes kurallara uymalı. Bu sağlanmadığı takdirde orada huzur  beklemek hayal olur.

**************************************************************************************************

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

İLK DENİZALTI 1885  YILINDA DENİZE İNDİ

Tarihimizde ilk denizaltı 1885 yılında  İngiltere’den getirildi.

İngiliz gemi  mühendisi  Karet’in denetiminde yapılan  bu ilk denizaltı çok beğenildiğinden  iki denizaltı daha alındı. Ancak son denizaltıların  kurulma ve takılma işlemi  İstanbul’da  Taşkızak’ta yapıldı.

SERT OLSA NE OLUR

Mahallenin ünlü kılıbıklarından hasan bey evde kendisine kızan eşi hava hanımdan birkaç maşa yer.

Bunun üzerine soluğu kahvede alır.

Kahvede oturduğu sırada arkadaşları  “ Bugün hava çok sert diye şakalaşırlar”

Hava sözcüğünü karısı Havva zanneden Hasan bey:” sert olsa ne olur  vurduğu iki üç maşa” der.

------------------------------------

ÇİN ATASÖZLERİ

-Derenin ne kadar derin olduğunu ölçmek için iki ayağınızı kullanmayın.

-Uzaktaki su yakındaki ateşi söndürmez.

Bazıları  fidan diker, bazıları gölgesinde oturur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.