Aşılar ve aşılanmak…

Günümüzün en zirvedeki ve en önemlisi konumuna geldi.

Aşılanmak koruyucu özelliği ile icat edildiğinden beri çok önemli ve gerekli. Özellikle bebek ve çocukların aşılanması önemini günümüzde bile korumakta.

Bizim bebekliğimiz zamanında aşı olayı ya yoktu henüz ya da düzene girmemişti, sanıyorum.

Bu nedenle olacak aşılarımızın çoğunu ilkokulda yaptılar. Aşı günleri duyulur duyulmaz bir telaş ve korku kaplardı ortalığı. Kaçmak isteyenler de olurdu. Gergin ve heyecanlı bekleyiş, sıra bizim sınıfa gelinceye kadar sürerdi. Yine de ister istemez aşımızı olurduk. Bazıları çok kolay olurdu. Hiç ağrı sızı, ateş falan olmazdı. Ancak özellikle karma aşılar o gece hem ağrı yapardı hem de ateş. Şişme falan da olurdu. Sabaha kadar sıkıntılı bir gece yaşar, sabahı zar zor ederdik.

Ertesi gün de yine okula…

Aşı insan sağlığı açısından en büyük olaylardan biri.

Son zamanlardaki salgınlar için de aşılar bulunda. Özellikle son yıllarda grip aşısı uygulanmakta. Bir de zatürre aşısı. Bunlar özellikle yaşlılar için daha çok önem kazanmakta.Bu yılda dahil üç-dört yıldır grip aşısı oldum hep. Bu aşıyı çok kişi bu yıla kadar önemsemedi. Ben yaptırmam deyip gerçekten yaptırmayanlar çokçaydı. Oysa bu yıl aşı peşinde koşanlar çığ gibi çoğaldı. Son aşımız olan pandemi aşısı peşinde koşar adım bir tavır içine girdik. O konu biraz karışık gibi. Yok geldi, yok gelmedi… Ancak ben biraz gecikse bile Bu aşının dünya çapında uygulanacağına inanıyorum. Aşıyı ben yaptırmam diyemezsiniz. Çünkü konu bireysel değil, toplumsal..Yalnız kendinizi ilgilendiren bir şey olsa tamam. Ama öyle değil işte. Tıbbi bir sorunu olmayan herkes hem de dünya çapında herkes bu aşıyı olmak zorundadır.

Sözü fazla uzatmama gerek yok. Çünkü hepimiz olayın bu can sıkı salgının içindeyiz. Umarım bu aşıyla birlik şu baş belası virüs de çeker gider.

Ben bu konuda özellikle çocuklara yönelik bir şiir yazmışım.Umarım büyüklere de hitap etmiş olurum:

BUGÜN AŞIYA YARIN BARIŞA

Acılar azalacak

Evlat acısı uçup gidecek

Kuşlar kanat açacak

Bebelerin gözlerinde

Selam veriyorum sizlere

Yarınlarda bekleyen

Aydınlığa ışığa

Aşıya çocuklar aşıya

Sesiniz

Gürül gürül

Irmak ırmak akacak geleceğe

Dağ başlarından duyulacak ıslıklarınız

Uçurtmalar daha özgür uçacak

Topaçlar daha mutlu dönecek

Güller açacak gök yüzünüz karda

Gürbüz güneşler doğacak

Kışta ayazda

Gün boyu gülecek

Ömür boyu esecek sevgi rüzgarı

Umut umut dallarda

Aşıya çocuklar aşıya

Sağlıklı olunca ülke

Gül bahçesi olacak yarınlar

Emekleyen barış yürüyecek

Gıkı bile çıkmayacak atomların

Gelecek gülecek sonsuzca

HAYDİ DÜNYA

BU GÜN AŞIYA

YARIN BARIŞA

N.T

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.