Edirne'ye ayrı bir sevgisi, bağlılığı olan Atatürk Cumhurbaşkanı olarak 21 Aralık 1930 günü son kez Edirne'yi ziyaret etti.

91 yıl önce bugün Atasını şehre geleceğini duyarak yollara düşen Edirne halkı şehrimizde kaldığı kısa sürece Atasını gece gündüz hiç yalnız bırakmadı, her zaman bağrına bastı.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, şehrimizde her gittiği yerde halkın büyük ilgisi, coşkusu ile karşılandı.

Bunu anlamak için bugün Edirne belediyesi çevre duvarlarında Atatürk'ün Edirne ziyaretinde görüntüleri yansıtan resimler daha iyi anlatıyor. Halkımızın Atatürk'ü nasıl bağrına bastığını Ulu Önderin bu ilgiden ne kadar mutlu olduğunu halkla bütünleştiğini o resimlerde görülebilir.

Atatürk Edirne Belediyesi'nde bugün kendi adını taşıyan odada kaldı.Halkla toplantılar yaparak sorunlarını dinledi, hatıralarını anlattı . Bölge insanlarımızın şivesiyle konuşarak bu topraklara, insanlara özlemini kanıtladı.

Bugünkü Belediye Meclis Salonunda yaptığı toplantıda önemli kararlar aldı. Bu arada okulları ziyaret etti. Öğrencilerle sohbet ederek sorular sordu.

Selimiye ve Üç Şerefeli camilerini de ziyaret eden Atatürk camideki yazılar hakkında yetkililere sorular sordu. Depremden zarar gören Selimiye camisi onarımı için yetkililere talimat verdi.

Ziyaret sırasında Selimiye hakkında da bilgi aldı, tarihi eserlere verdiği önemi hatırlattı.

Atatürk gezisi sırasında tarihi eser zengini Edirne'de bir müze yapılmasını istedi. Bu ilgi karşısında Atatürk Edirne'de daha uzun süre kalmak istiyordu.

13 Aralık 1930 günü Menemen'de meydana gerici ayaklanması sonunda Kubilay'gericiler tarafından şehit edilesi üzerine Edirne'den erken ve üzgün ayrıldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin yönelik irticai hareketler Atamızı çok üzüyordu. Atatürk'ün bu gelişi Edirne'yi son ziyareti oldu. O günden bu yana Edirne halkının Ata'sına sarsılmaz bağı süregelmiştir.

Atatürk'ün Edirne ziyaretinde kaldığı odası bu günlerde ve yılın başka günlerinde en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.

Ulusal Bayram günlerindeki kutlamalarda halkın büyük coşkusu, bölge halkının Ulu Önder'e sevgi ve bağlılığından kaynaklanmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.