Bir toplumda uzun yıllar halkın arasında söylenen ilgi gören özdeyişlerin o toplumun bir anlamda  kültürel ve  sosyal yapısını yansıttığı söylenir.

Gerçekten bu benzetmede doğruluk payı vardır.

 Bu atasözlerinin farklılık göstermesi toplum içindeki farklı fikirleri, görüşleri de yansıtır.

Bu görüşlerin bazıları halkın dini duygularına tercüman olur, bazıları ise toplumun olaylara yaklaşımını yansıtır.

Örneğin, anaların değerini anlatan “ Cennet anaların ayağı altındadır,  Bana bir kelime öğretenin kırk yıl kölesi olurum, Ağlarsa anam ağlar gerisi yalan ağlar” sözleri dinimizce bu konulara duyarlılığını yansıtır.

Toplumda bazı atasözlerimiz farklı yorumları, içerir. Örnek vermek gerekirse” Söz gümüşse sükut altındır” sözleriyle bir konu hakkında konuşup fikir beyan etme yerine susmanın daha değerli olduğu şeklinde yorumlanabiliyor.

Bu benzetme ile susmanın konuşmadan kıymetli, olduğu altın gümüş benzetmesiyle anlatılmak isteniyor.

Yine buna benzer insanları bireyciliğe sevk eden dayanışmayı arka plana atan atasözlerimiz de bulunmaktadır.

“Kaçanın anası ağlamaz, Beni sokmayan yılan bin yaşasın türündeki özlü sözler de dayanışma yerine bireyciliği ön plana çıkarır.

Bir de birlik beraberliğin dayanışmanın önemini belirten atasözlerimiz vardır.” Bir elin nesi, iki elin sesi var, Birlikten kuvvet doğar” diyen atasözlerimizle toplum arasındaki birliğin, dayanışmanın önemi anlatılır. Bir de nereden ve ne amaçla söylendiği bilinmeyen toplumda olumsuz görüşü yansıtan” Devlet malı deniz yemeyen domuz” türünde devlet malını yağmalamayı özendirici atasözlerimiz bulunmaktadır.

Bunların dışında bölgesel olarak toplumun yapısını yansıtan özdeyişlerimiz de bulunmaktadır.

Uzun yıllar ülkemizde farklı beşeri yapıda olmasına rağmen barış içinde yaşayan insanlarımızın gelenek ve göreneklerinde olduğu gibi atasözlerinde de farklılık gösterir.

KATI YAKITLI KALORİFERLER DENETLENMELİ

Sonbahar ve kış aylarında özellikle şehrimizin alçak semtlerinde ve yeni yerleşim alanlarında bazı günlerde şehrin sis bulutu ile kaplandığın görürüz.

Bu sis doğa olayının yansıması yanında hava kirliliğinin de katkısıyla soluduğunuz havada kalorifer bacalarından çıkan  partiküller nedeniyle  gensiziniz yanar boğazımızda  bir acıma olduğunu görürüz, Bu konuda uzman olan kişilerin ifadesine göre bunu hava kirliliğinden kaynaklandığı söyleniyor.

Kirli havaya en büyük katkı katı yakıtla çalışan kalorifer bacalarından yükselen ve daha sonra hava sirkülasyonu olmadığı için şehrin üzerinde kalan kirli havadan kaynaklandığı  biliniyor.

Edirne’ye hava sirkülâsyonu sağlayan Buçuktepe ve çevresinin çok katlı apartmanlarla kuzey bölgesinden şehre gelecek rüzgarın engellenmesi Edirne’de hava kirliliğinin en önemli sebebini oluşturuyor.

Bu yörede aynı tür yapılaşmanın devam etmesinin yanında bat bölgesinde Yeni Devlet Hastanesi çevresinde de yapılaşmanı n artmasıyla şehrin hava koridorları iyice kapanmış olacak. Halk temiz havayı ancak güney ve batıdan rüzgâr estiği zaman soluyabilecek.

Onun için yetkililerin katı yakıt yakan kaloriferli konutları sık  sık denetlemesi gerekir. Bazı bacalardan çok kirli duman çıkması orada sistemin sağlıklı çalışmadığını gösterir.

Bu kirli havanın cezasını tüm halkımız çekiyor. Ne acıdır ki bir süre daha bu kirli havayı teneffüs edeceğiz. Zira kentin yarısı doğal gaza dönmesine rağmen bazı bloklar katı yakıt yakmada ısrar ediyor. Bunun bir yaptırımı olmadığı için bu kaloriferlerden çıkan kirli havanın faturası tüm halkımıza çıkıyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ,?

 DEVLETİN İLK BASIMEVİ 1864 YILINDA KURULDU

Ülkemizde ilk devlet basımevi” Matbaayı Amire” adıyla 1864 yılında kuruldu.

Her ne kadar Harbiye Mektebi. Ceride hane, Mektebi Adliye. Darülmaarif basımevleri “Matbaayı Amire” den önce açılmışlarsa da resmi nitelikleri ilk devlet basımevi budur.

Matbaayı Amire, Darüttıbaa ve Takvimhane basımevlerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkmıştı.

 Eğitim ve kültürel eserlerle devlet kırtasiye ve gereçleri burada basılırdı. Küçük Hasan Paşa, tarihçi Lütfi Efendi, Ahmet Mithat Efendi, Cevat Bey gibi aydınlar basımevi müdürlüğü yaptılar.

  

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.