Kırkpınarın efsane iki ismi olan bu iki büyük güreşçimize bu yıl çok önemli bir vefa örneği sergilendi ve Altın Kemerin ebedi sahipleri olarak Sarayiçi Er Meydanına heykelleri dikildi. Başta Belediye Başkanımız Recep Gürkan olmak üzere tüm emeği geçen ve katkısı olanları tebrik ediyorum. Benim gibi bir ayağı çukurda olan bu iki efsane Başpehlivan sağlıklarında bu anlamlı ve onur verici ödülü ve vefalı davranışı görmüş oldular.

Yaşım ve Kırkpınar Güreşleri sevdam nedeniyle yıllarca güreşlerini izlediğim bu iki yiğit pehlivan ile ilgili bir köşe yazısı yazmak istedim bugün. Aydın Demir 1943,Hüseyin Çokal ise 1950 doğumlu güreşçiler olduğu için benim kuşağım sayılırlar. Aydın Demir benden üç yaş büyük, Hüseyin Çokal ise dört yaş küçük pehlivanlar oldukları için en parlak ve başarılı dönemlerini bilen biriyim.

Aydın Demir’in altın kemer mücadelesi asıl 1976 yılından itibaren başladı. Yıllardır er meydanlarında mücadele vererek tecrübe sahibi olan güreşçi zamanla kendisine olan güvenini de kazandı. O yıl Kırkpınar’a çok iyi hazırlandı. Ve Kırkpınar’a başpehlivanlık güreşinde Arap Mustafa Yıldız’ı yenerek kemeri bir daha geri vermemek üzere boynuna astı. Bir yıl sonra yine Kırkpınar’da son tur İzmirli Kara Ali’yi 15 dakika da yenerek ikinci defa başpehlivanlığını ilan etti. Altın kemerin temelli sahibi olaya biraz daha yaklaşan ünlü güreşçinin 1978 yılı hayatının dönüm noktası oldu. Üçüncü defa Kırkpınar başpehlivanı olan Aydın Demir artık altın kemerin sahibi olmuştu.

Heykeli dikilen Hüseyin Çokal 1950 doğumlu Denizli Beyağaç'lıdır.
güreş sporuna önce minder de başlamış, uzun yıllar minder güreşin de milli formayı defalarca giymiş ve çeşitli başarılara imza atmıştır.
minder güreşini bırakınca yağlı güreş yapmaya başlamış ve yağlı güreşte de daha büyük başarılara imza atarak Kırkpınar'ı üç kez üst üste kazanmıştır. Bunu başaran hayatta olan üç pehlivandan birisidir Hüseyin Çokal. aynı zamanda devlet sporcusu ünvanına da sahiptir. Uzun boyu güçlü fiziği, onu yağlı güreşte yenilmez yapan unsurlar olmuştur. Aktif güreş yaptığı dönemde 1.88 boyunda ve 110 kilo ya sahip olan bu pehlivan özellikle spor ahlakı ile herkesin örnek gösterdiği bir sporcu olmuş ve kendinden küçüklere bu konuda hep örnek olmuştu.
1982-1983-1984 yıllarında üst üste Kırkpınar yağlı güreşlerini kazandıktan sonra, favori olduğu halde 1985 yılında kolu kırık olduğu için Kırkpınar'a çıkamamış. sonraki yıllarda da sağlık sorunları dolayısıyla aktif güreş hayatını bırakmak zorunda kalmıştır. Günümüz de hala denizlide yaşamını devam ettirmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.