Bir süre önce ‘Susuz çeşme olmaz’ başlığı altında yayınlanan yazıma, biraz geç de olsa ilgi gösterildi ve Ayşekadın’daki tarihi Nazır Çeşmesine bundan kısa bir süre önce Edirne Belediyesi Su İşletmesi tarafından su verilerek çeşme bu sıcak yaz günlerinde Edirne’lilerin hizmetine akan bir çeşme olarak girdi.

Ayşekadın semtinin eski SSK Hastahanesi’nin (Şimdiki İl Sağlık Müdürlüğü olarak kullanılan binanın) kavşağında ve dörtyol ağzının ortasında yer alan tarihi Nazır Çeşmesi, bilindiği üzere emekli eski Edirne Valilerinden Dursun Ali Şahin’ in Edirne’nin tarihi eserlerine gösterdiği çok yakın bir ilgi sonucu, esaslı bir şekilde onarılarak eski tarihi kimliğine kavuşturulmuştu.

Öte yandan sabahları işe giderken akşamları da iş dönüşü evlerimize dönerken, genellikle minibüslerimiz tarihi Nazır Çeşmesinin yanından geçiyor. Yine birgün minibüs ile çeşmenin çevresinden geçerken, gözlerim çeşmenin musluğuna takılmıştı. Çeşmenin onarımı birkaç yıl önce tamamlandığı halde, henüz çeşmeye su verilmemişti. Bunun üzerine Gazeteme geldiğimde ‘’Susuz Çeşme Olmaz’’ başlığı ile yazdığım bir yazımda yetkilileri uyarmıştım.

Bundan 1-2 ay önce yine minibüs ile çeşmenin önünden geçerken, yaşlı bir Edirne’linin elinde bir şişe olduğu halde merdivenlerinden çeşmeye inip, su doldurduğunu gördüm. Buna bir Edirne’li Gazeteci olarak ne kadar sevindiğimi tahmin edemezsiniz. Çeşmeye su verilmiş, yaşlı şahıs şişesine su dolduruyordu. Ertesi gün Gazetem’e döndüğümde ise ilk işim bu yazıyı yazmak oldu.

Yazıyı yazarken, bir kez daha Nazır Çeşmesi’nin onarılmasında büyük emeği geçen ve biraz geç de kalınsa, çeşmeye su veren  Edirne Belediyesi ve Su İşletmesi yetkililerine Edirneliler adına teşekkürü bir borç biliyorum.

Tarihi eserlerimiz, biz Edirnelilerin kendilerine gösterdiğimiz yakın ilgi ile sonsuza dek ayakta kalacaktır.

NAZIR ÇEŞMESİNİN TARİHİ

İstanbul’dan Edirne’ye gelirken ana caddesinin tam ortasında kalan  tarihi Nazır Çeşmesi, Edirne’li Koca Nazır adı ile anılan  Mehmet Bey tarafından, 1574 tarihinde inşa ettirildi.  Edirne Kadısı  Salih Efendi, ölen kız kardeşi  Zeliha Kamile Hanım için 1862 yılında bu çeşmeyi yeniden yaptırdı. Kesme taş kullanılarak, tek cepheli bir çeşme şeklinde yaptırılan ve su haznesi piramidal taş çatı ile örtülü, Ayna taşı ise düz mermerden yapılmış olup, üzerinde bezemesi bulunmuyor.

Önünde bulunan üç yalak taşı daha önce çevresinden geçen asfalt yolların yükseltilmesi nedeniyle çeşme, toprak düzeyinin altında kaldı.

           

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.