Bildiğiniz üzere balıkların büyük bir çoğunluğu, denizin içinde kokuyu çok uzak yerlerden alabiliyor. Örneğin köpek balığı kan kokusunu çok ciddi mesafelerden alıp, o yöne doğru giderek saldırdığı bilinen bir gerçek. Discovery Chanel’da köpek balıklarını çekmek için, suya tavuk batırıyorlar ve kan bırakıyorlar. Kokusunu duyan köpek balıklar,ı hızla bu yöne doğru gelerek toplanıyorlar.

Son yapılan araştırmalara göre, balıkların Açlık derecelerine göre av kokularını tepkilerinin artıp, azalma gösterdiği yönünde.

Bir köpek balığı üzerinde yapılan araştırma, kalp atışlarının hızlanması ve yavaşlaması test edilerek, insan kanı kalamar vb. değerler üzerindeki araştırmada; en büyük tepkiyi köpek balığının kalamar kokusuna verdiği görülmüştür.

Balığın üstüne koku sürmek iyi bir etki oluşturuyor.  Ancak bu kokuyu serperken doğru tercihi yapmak mantıklıdır. Parfüm yerine ezilmiş kalamar, yada sardalya çok daha etkili oluyor.

Basit bir örnekle yemin üstüne koku sürmek yerine bir grup yemin parçalanıp ezilerek, küçük bir kadın çorabına doldurulup ana oltanın yanında denize fırlatmak, bu koku yöntemleri arasında en etkilisidir.

Koku alma neredeyse balıkların tümü için önemli. Balıklardaki koku alma bölgesi burunlarının arka yüzeyinde yer alır. Sudaki çözülmüş koku moleküllerini takip ederek, yiyeceklerini bulurlar. Ayrıca koku duyuları onları tehlikelere karşı uyarır; balıklar yaralanmış bir balığın kokusunu aldıklarında alarm durumuna geçerler.

Bir köpek balığı insanlardaki gibi burun deliklerine sahiptir, fakat onları sadece koku almak için kullanır.  Yüzerken, burun deliklerinden giren sudaki molekülleri tahlil eder. Beyninin yaklaşık olarak üçte biri koku almaya ayrılmıştır.  Köpek balıklarındaki koku alma mekanizması tamamen kendine özgüdür.  Bu sayede, kokuyu kaynağına kadar takip edebilir. Denizdeki bir damla kanın, diğer hayvanlardan kaynaklanan çok küçük oranlardaki kimyasal maddelerin kokusunu alabilirler.  Örneğin bir yüzme havuzu dolusu suyun içindeki on damla sıvı turna balığının kokusunu hissedebilirler.

Yılan balığının koku duyarlılığı da son derece yüksektir.  Bir yılan balığı büyük bir göldeki sadece bir yüksük miktarı kimyasal maddenin bile kokusunu algılayabilir.

Koku duyusu en çok araştırma konusu olan balıklardan birisi de somonlardır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.