Roman-M.Osman Akbaşak

 (224 Sayfa- Şehir Hatları )

Bu romanı İzmir’de yaşayan kızım özlem Tezcan Dertsiz göndermişti.En  çabuk bitirdiğim kitaplardan biri. Çünkü Özü Kıbrıs olayları ve sonrasıyla ilgili. Çünkü bilindiği gibi eşim Kıbrıs kökenli.  74 Barış Harekatından sonra ben de oralara gittim ve her şeyi , akrabalarımı yakından gördüm.

Belki de roman bu yüzden  daha ilginç ve çekici geldi.Ancak yalnız bu değil elbet. Akıcı ve sürükleyici bir anlatım.

Önce arka sayfadan bir alıntı yapmalıyım:

 “…Ben bu çalışmanın bazı sayfalarını iki hafta üç sefer okudum. Kıbrıs Barış  Harekatı adı verilen savş dönemini gazeteci olarak yaşadım. Kıbrıs’ta  Türk’lerin ve Rumların ne denli acılar içinde olduğunu gördüm.Bazı satırların altını çizdim,  notlar aldım ve barış içinde bir dünya özlemiyle bu çalışmayı gerçekleştiren M.Osman  Akbaşak’ı  yüreğimin sıcağına yerleştirdim.

68 kuşağının isyancı gençleri olarak ağladığımız görülmemiştir. Ancak birçok yerde ağladığımı saklayacak değilim.

Barış, hemen şimdi Barış…”

Özetlersek: Sibel’in Büyükbabasının oğlu Kıbrıs Savaşında asker. Ama geri dönmez. Kayıtlarda şehit olduğuna ya da yaşadığına ilişkin tüm araştırmalara rağmen bulunamaz. Torunu Sibel ile arası çok iyidir. Sibel’de onu her zaman dinlemekte dertlerine çare bulmaya çalışmaktadır. İyice yaşlanan büyükbaba Kıbrıs’a da gider, tüm araştırmalarına rağmen bir iz bulamaz.

Sibel sonunda Kıbrıs’a gidip araştırma yapmaya karar verir.Çünkü okuldan Kıbrıslı arkadaşları da vardır.İmir’den binip Ercan’da iner. Arkadaşları Sibel’i va arkadaşını karşılar. İpuçları peşinde koştururlar. Arkadaşları da yardımcı olur.Yorucu araştırmalardan sonra çok kıyıda köşede inzivada ve tek başına ürkek biri olarak bulunur. Derdini Sibel’e uzun uzun ve ayrıntılarıyla anlatır. Ve Türkiye’ye dönmesinin mümkün olmadığını suçluluk duygusuyla inandırır. Sibel hemen dönerek onu İzmir’deki Büyükbabasıyla görüntü aracılığı ile buluşturur.

Büyükbaba bu görüşmeden sonra yaşamını yitirir. Haberi varmak için Kıbrıs’taki dedesine döner. O arada Rum arkadaşlarıyla da buluşur.

BARIŞIN RENKLER böylece son bulur. Tüm ırk ve inanç ayrılıklarına rağmen insan ilişkileri olabilir, sürebilir. Sonuç galiba bu.

Çok ayrıntılara girmek istemiyorum. Kitabı okumadan  o tadı yakalamak  pek olası değil çünkü. Elinize alın, bitmeden bırakamazsınız.. Son söylemek istediklerim bunlar. M.Osmak Akbaşak’ın emeğine sağlık… Arkası gelir inan

Kendisini içten ve derinden ve  kutluyorum.

------------------------------------------------

Bu korona günlerinde vakit geçirmenin en güzel yollarından biri de okumak olmalı bence. En iyi vakit geçirmenin en önemli yollarındandır hobi olarak okumak.En azından sağlıklı düşünmemizin ufkunu genişletir.

Aşı olayı sonunda başladı. Önem sırasına göre uygulanmakta. Kısıtlamalardan şikayetçi olanlar da var.Sağlık açısından zorunlu olmasa neden bu yollara baş vurulsun? Hep ve her zaman “öküz altında buzağı aramanın” anlamı olamaz. Kurallara uymak, aşı yaptırmak yalnız ülkemiz açısından değil dünya sağlığı açısından bile önemli.

 “Önce aşıya, sonra barışa”…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.