Bu fotoğrafı görünce konu ile ilgili yazdığım pek çok köşe yazılarımı anımsadım. Sayıları o kadar fazla ki, inanın artık bu konuda yazmaya sıkılıyorum. Ama değişen bir şey olmadığı içinde bazı okurlarımdan gelen uyarılar ve gönderilen bu fotoğraf gibi toplumu rahatsız eden bir durum haline gelince bir kez daha At sever ve Köpek sever Vatandaşları uyarmak istedim ve geçen yıl yazdığım bu yazımı bir kez daha paylaşmayı uygun buldum. Çünkü okulların açılmasıyla sabah erken saatlerde evinden çıkan çocuklar korkuyorlar hatta okula gitmekten dahi vazgeçiyorlarmış. Lütfen Atınıza ve Köpeğinize sahip çıkın ve evinizde besleyin. Belediye yasal görevini yapıyor ve köpekleri kısırlaştırıp yeniden salıyor. Ondan sonrası sahibine kalıyor.

Atları defalarca yazmamıza ve etrafa zarar verdikleri belirtmemize rağmen hala bir önlem alınmış değil ve sahipsizliğini hala sürdürüyor. Bilhassa yeni yerleşim bölgesindeki apartmanların bahçelerine girerek zarar verdikleri ihbarı yapılan bu atlar, bütün söylemlere ve uyarılara rağmen kimse tarafından alınıp bir yere götürülmeyince, vatandaşlar çareyi bahçe kapılarını kapatarak girmelerini önlemekte buldu.

Tabiî ki yeşil alanlar ve ücretsiz park olarak Belediyenin vatandaşlara tahsis ettiği yerlerde onları görmek mümkün. Hatta Trafiğin en yoğun cereyan ettiği E-5 karayolunda araçların önüne çıkan atları görmek mümkün. Geçenlerde öğretmen arkadaşım facebook hesabından Taraftarlar parkı içinde güneşlenen atların aşağıdaki görüntüsünü yayınlamış. Bunların sahibi yok mudur acaba diye merak ediyor insan. Yaz kış sokaklarda geziyorlar. En önemlisi de trafiğin akmasına dahi neden oluyorlar bazen çünkü onlar o kadar özgürler ki;

Çarşı, Pazar, yol, bahçe ve çiçeklikler onların mekânı adeta. Bu yetmiyormuş gibi şimdi Edirne’nin bazı sokak ve mahallelerinin başıboş köpeklerden geçilmediği şikâyetleri yapılıyor. Birçok mahallede ayni sorun yaşanıyormuş. Vatandaşlar bu durumdan rahatsızlık duyduğunu, sabah öğrencilerin erken saatlerde okul servisleri için sokağa çıktıklarında başıboş köpeklerin saldırısına uğradıklarını belirterek en kısa sürede bir çare bulunup bu köpeklerin toplanmasını istiyorlar.

Aslında Belediyenin eski Çöplükte yapmış olduğu beslenme nedeniyle birçok köpek oralarda bulunuyor olsa da, Edirne Merkez Mahallerini terk etmeyen ve sokaklarda dolaşan köpeklerin de azımsanmayacak kadar fazla olduğunu beyan ediyorlar. Belediyeyi, kedi köpek evini ve hayvan severler derneğini aradıklarını belirten vatandaşlar ilgililerin kendilerine; “köpeklerde küpe varsa yapacak bir şey olmadığını çünkü yapılabilenin kısırlaştırmak olduğunu ve bunu da yaptıklarını” söyleyerek sorunlarına çare bulamadıklarını ifade ediyorlar.

Hayvanları seviyoruz, onların yok olmasına karşıyız ama insanları da çok seviyoruz. Hele hele evlatlarımızı her şeyden ve herkesten çok seviyoruz sanırım. İlçelerden, köylerden getirilip Edirne’ye köpek bırakma alışkanlığının mevcudiyetini duyuyoruz. Hatta ilçe merkezlerine bile köylerden getirilen köpeklerin bırakıldığını biliyoruz. Çok yanlış ve yapılmaması gereken bir davranış bana göre. Bu tür olumsuz davranış sergileyen insanlarımızı da bu yanlışlıktan vazgeçmeye çağırıyoruz.

Hayvan sevenlerin ve bilhassa da köpek sevenlerin bu konuda yapacakları bazı şeyler olmalı diye düşünüyorum. Sokaklarda başıboş ve aç sefil dolaşan ve çocuklara saldırma alışkanlığı kazanmış bu hayvanların, evlerinde besledikleri ve yatak odalarında yatırdıkları köpeklerden hiç farkı olmayan hayvanlar olduklarını hatırlayarak bazı girişimlerde bulunmaları gerektiğini hatırlatıyorum. Bu ilgi ve alaka hem bu sefil hayvanları bir barınağa kavuşturacak, hem de sabah okuluna gitmek için erken saatte evinden çıkan yavrularımızı çok önemli bir tehlikeden uzaklaştırmış olacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.