31 Mart seçimleri sonrasında bu görevlere seçilenler beş yıllık görev süresince yapacakları işleri tespit etmek ve komisyonları belirlemek için toplantılar yapmak zorundadır

Belediye Meclisi, seçim sonuçlarının ilanını takip eden beşinci gün belediye başkanının başkanlığında toplanır.

Meclis bu toplantıda, üyeleri arasından, gizli oyla meclis birinci ve ikinci başkan vekili ile en az iki katip üyeyi ilk iki yıl için görev yapmak üzere seçer ve göreve başlar.

Bu dönem tekrar Recep Gürkan Başkanlığında görev yapacak olan Belediye Meclisi her ne kadar Cumhur ve Millet İttifakı üyelerinden oluşuyor görünse de CHP-Ak Parti-MHP ve İYİ Partili seçilmişlerden meydana gelmiş durumda.

İttifaklar sürdüğü sürece bütünlük içinde hareket edecekler doğal olarak ama bir anlaşmazlık vuku unda gerek İktidarda olan Millet İttifakı,gerekse de muhalefette olan Cumhur İttifakı için olumsuz durumlar ortaya çıkarabilir.

Dileriz uyumlu ve olumlu bir çalışma sergilerler ama bunu zaman gösterecek elbette.

Belediye Meclislerinin görevleri ve üslendikleri sorumluluklar 5393 sayılı Belediye Kanununda gösterilmiş ve Meclisin neler yapacağı neler yapmayacağı belirlenmiş tabii ki.

Ben bu yazımda bunları yazmak yerine bu yasada yazılı maddeler arasında olmamasına rağmen görevlerinin en sağlıklı ve yararlı bir şekilde sürmesi için yapılması gereken çalışma ve davranışlardan bahsetmek istiyorum.

Bir kere Belediye Meclisi üyesi ayda bir kez olağan,Başkanın gerekli gördüğü olağanüstü toplantılar ile görev aldığı Komisyonların kendisine yüklediği görevler için Belediyeye uğrayan kişi değildir.

Belediye Yönetimin bir parçasıdır hatta en önemli parçasıdır çünkü Meclis kararı olmadan hiçbir işlem ve harcama yapılamaz.

Belediye Bütçesini hazırlayan da,onaylayan da doğru kullanılıp kullanılmadığını takip eden de Belediye Meclisidir.

Gerek İktidar gerekse de muhalefet Meclis üyeleri kendisini o kurumun asli unsuru olduğu bilincini kafasına yerleştirip ona göre hareket etmelidir.

Zeki,kafası çalışan,her şeyin hesabını kitabını çok iyi düşünüp uygulamaya koyabilen akıllı bir Belediye Başkanı olan Recep Gürkan ile birlikte Edirneyi yönettiklerini bilecekler.

Meclis üyeleri Edirne'deki her türlü olumlu veya olumsuz durumu Başkana aktarmak ve halkın tepkisini almadan sorunun çözümüne katkı vermelidir.

Her Meclis üyesi mahallesindeki bir sorunu Başkana getirip ilgili birim Müdürleri ile istişare etmiş olsa Başkanın yükü de azalır.

Başkan her şeyi göremez,duyamaz ama 31 Meclis üyesi ve 20 ye yakın birim Müdürü bu tür olumsuzlukları Başkanın haberi dahi olmadan ortadan kaldırabilir.

İşte kolektif çalışma da budur zaten.

Muhalefet Meclis üyeleri "bana ne,ben muhalefetim" diyemez ve dememelidir de.Benim Meclis üyesi olduğum dönemde rahmetli Raif Ocak Hocam ile Eğitim Komisyonun daydık ve her ay en az iki okula gidip sorunlarını tespit ederek çözümünü gerçekleştiriyorduk.Meclis üyesi önce Edirne'nin sorunları ile ilgilenmeli,kendisinin ve akrabalarının işlerinin takipçiliğini yapmamalıdır.

Belediye Meclisi üyesi için en önemli suç iş takipçiliği dir.

Başkana şirin görünerek tarlalarını arazilerini imar sahasına sokmak için uğraş vermek görev yapmak değil,suç işlemektir.Bu Mecliste İnşaat işi ile ilgilenen taşeron ve Müteahhitler ile Mimar Mühendis gibi teknik elemanların varlığı biraz sıkıntı yaratabilir düşüncesi şimdiden söylentiler arasında dolaşıyor bile.Meclis üyeleri İl Başkanlarının kendilerinden istedikleri görevlerin özelliklerini çok iyi tahlil ederek hayata geçmesi konusunda gayret göstermelidir.Aksi halde eylemde dahi bulunmamalıdır.

İmar komisyonları Belediyelerde çok önemli önemli olduğu kadar da şaibeli işlerdir.

İmar komisyonlarında görev alan Meclis üyelerinin gerek kendisinin,gerekse de onun adına iş yapan ortağının Belediyeden iş takip etmesine ve maddi beklenti içinde olmasına asla tevessül etmemelidir.

Bu durumlar Belediye Başkanını ve Meclisini zan altında bırakır.

Belediye Başkanı ile iyi ilişkiler içinde olmak kendinin ve yakınının çıkarı için oluyorsa bu hem hukuken hemde vicdanen çok rahatsızlık verici bir durumdur.

UZUN OLDU YARIN DEVAM EDECEĞİZ..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.