Güz asmadan düşenler

Közlendi can evimde

Beklentilerimde bir rüzgar

Saklı kent el değmemiş

Onurumla köşe kapmaca

Oynamaktı niyeti

Meşe gülü yaygarasında

Ülkeme soktuğun yalan

Kükremeli pusuda

Her gün yeni canlar genç mezarlar

İki gözü iki çeşme yürek gözlüm

Besleme şu kanlı öcünü

Martı çığlıklarıyla çoğalır kanlı dağlar

Kuruyan menevişler kırılan dallar

Umar ararken kumarlandı eğribük

Sermayesi kan, can bu nasıl örgüt

Uzar gider öfkeme eklenen yeni öfkeler

Bayram şekerimize kara kanlı ben/ekler

N. T

“CAZ KEDİSİ” bir derginin adı. Elimde 13. Sayı.

Hüseyin Peker’in bir yuazısı: “Türk Şiirinde O-Ö harfinin arasındakiler” Bu yazısında kızım Özlem Tezcan Dertsiz’e de yer ver. Özet tanıtımlarla bu harflerle başlayan yazar ve şairleri anmış, diyelim:

İşte o bölüm:” 1972 Edirne doğumlu Özlem Tezcan Dertsiz, Bursa’dan sonra mesleği gereği İzmir’e yerleştiğinden, biraz da hemşehrimiz oldu sayılır. Babası Necdet Tezcan’dan gelme titiz ve Türkçeyi düzgün soluklandıran yetkin bir şiiri var. 2000 Yaşar Nabi Nayır ödülünden 2000 Ali Rıza Erten ödülüne ve çıkardığı “Şimdi Gitsem Güz, Ateş Alfabesi,

Faili Mecnun” kitaplarına bakarak özenli bir şair olduğu söylenebilir:

“Farketmek kendini çok zaman düş kırıklığı

Kapındaki sığ deniz, mavilerinle kavgalı”

Biraz da degiden söz etmeliyim. Öyle afralı, tafralı, yani gösterişli bir dergi değil. Ancak yer aldığı ürünler üst düzeyde ve varsıl. Kapak falan da yok. Bir İzmir Dergisi ve 5 lira.İlk sayfada , giriş bölümünde:” Dört yıldan bu yana gölgesine hatmiler, denizminareleri ve yaz kırlangıçları özgürce yuvalandı.

Dışındaki kötü kalpli öcülere inat, dört yıldan bu yana, akan şiir suyunun yüzü suyu hürmetine, şiir yüzlü çocukları emzirmeye devam ediyor CazKedisi.”

Ülkemizde dergicilik zor zanaat. Bin bir güçlüklerle ortaya çıkarılan dergiler ekonomik sıkıntılar yaşadığından genellikle kısa bir süre sonra kapanmak zorunda kalır. Bu genellikle böyledir. Ancak, bunun dışında az da olsa uzun süre yaşayan, yaşatılan dergiler de var. Sanırım özellikle finansal sorunu olmayan dergiler için bu yaklaşım.

Avrupa’nın hangi ülkesinde; iki dergiye en az bir cemiyete abone olmayanlar, aydın insandan sayılmazmış. Bizde de galaiba tam tersi. Bu olayı bizler de yaşadık. Uluğ Turanlıoğlu Hocamızın DAMLA Dergisini üçüncü kez çıkaralım dedik.Süreyya Eryaşar işin kotarıcısı olmuştu. İki yıl yaşatabildik… Ve kapan, hemen hemen aynı nedenlerden.

Ömrü o kadarmış, diyebilir miyiz?...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.