Tüm Edirnelilerin Beyazıt Hoca olarak tanıdığı Beyazıt Sansı Hocanın Edirnelilerin gönlünde ayrı bir yeri vardır.

İsmi Edirne ile bütünleşen, Kırkpınar Marşını besteleyip  bu uluslararası etkinliği ölümsüzleştiren, Kıkpınara ayrı bir güzellik katan dizelerin  yazarı ve bestekarıdır Beyazıt Sansı. Onun gibi kurumları kapsayan birçok marşı olan değerli eğitim emekçisi dokuz çocuklu  bir ailenin üçüncü evladı. 

Sansı Hoca,Kurtuluş Savaşı sonrası Yunanlılar’dan savaş tazminatı olarak alınan ek vatan parçası Karaağaç mahallesinde  dünyaya geldi. Güç koşullarda eğitimine devam edip çok sevdiği öğretmenlik mesleğine kavuştu.

Yurdun dört bir yöresinde  öğretmenlik yaptı. Oraların çile çeken insanlarıyla birlikte yaşadı. Binlerce öğrenci yetiştirdi.

Görevinin son yıllarında çok sevdiği baba ocağına geldi.

Eğitime gönül veren Beyazıt hocanın öğretmenliği yanında  şiire de merakı vardı.O yıllarda da  bu konuda deneyimleri oldu.

Hocanın  konuşmalarının arasına şiirlerindeki dizelerini seslendirmesi kendisiyle  yapılan muhabbetlere ayrı bir zevk veriyor.

Şairliğinin yanında  değerli bir keman ustasıydı Beyazıt Hoca .Bestelerini kemanı ile sunduğu toplantılarda onu dinlemek  ayrı bir güzellik oluşturuyordu.

Bir süre önce benim ve ortak dostumuz Eczacı  İbrahim Ay’ın da bulunduğu bir toplantıda ben de bu farklı  güzelliği yaşadım.

Beyazıt Hocam kemanı ile bu toplantıya ayrı bir renk ve güzellik kattı.

Şairler her zaman duygusal özel  insanlardır.

Bu şairlik duygusu  her insana  nasip olmaz.

Hoca’mın bando eşliğinde kendi eseri olan Kırkpınar Marşını söylerken gözleri yaşarır, duygulanır. Şairlere ilham kaynağı veren bu  hassasiyet  duygu birikimidir. O sadece şairlerde vardır.

Ben değerli Hocamla aynı gazetede köşe yazısı yazmanın mutluluğunu yaşadım ve yaşayacağım.

Onunla aynı yayın organında olmak bana bir başka güç ve azim veriyor.

Hocamın hastalanıp hastaneye yattığını duymak bana sonsuz üzüntü verdi. Kendisini ziyarete gittiğimde moralinin iye olduğunu, yüzünün güldüğünü sağlığının  yerinde olduğunu gördüm.Sevindim

Hocam, bugüne kadar  çok badireleri atlatmıştır. Şairler sabırlı ve azimli insanlardır. Böyle hastalıklar onları yıldıramaz. hastalığın üstesinden gelip sağlığına kavuşurlar. Beyazıt Hoca da bu hastalığı atlatıp yine aramızda olacaktır.

Tüm dualarımız onun tekrar eski sağlığına kavuşması ve sevdikleri ile beraber olması yönünde. 

Hocamız, konuşmalarının arasına her zaman Kırkpınar Marşının dizelerinden olan “ Eyvah heyecandan ölür gibiyim” sözlerine  sık sık kullanır.

Kemanı, hoş sohbeti ve ölümsüz eserleri hocamızı sevgi yumağı haline getirmiştir.

Edirne Beyazıt Sansısız, Beyazıt Sansı da Edirnesiz olmaz. En kısa zamanda sağlıklı olarak seni aramızda görmek istiyoruz Hocam……..

----------------------------------------------------------------------------------

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

1-2011 yılında ülkemizde 171752 çiftçi  2 milyon 938   dekarda pancar ekip  16  milyon 126 bin ton  pancarı üretildiğini:

2- 2016   yılında  ise 105 bin  500 çiftçi  3.milyon 220 bin dekar alanda  ekim yapıp 19.milyon 600 bin ton pancar elde edildiğini.

3-2001-2002 yıllarında pancar üreticisi sayısının  500.000  adetken  kota ve ÇKS  sistemi uygulamasıyla bu sayının 200. Bine indiğini

4- Türkiye’de Şeker Şirketinde 25(bugün bir kısmı satıldı) özel sektörde ise 8 şeker fabrikası olduğunu:

5-   2016-2017 pazarlama yılında belirlenen şeker miktarının 2 milyon 650 bin tondan kota olarak tanınan %10 oranı olan 265 bin tonluk bölümü nişasta bazlı şekerden kalan 2 milyon 385 bin tonu  şeker pancarı olarak planlandığını.(son açıklama ile %5 olarak belirlendi)

6-Şeker pancarı, tarım hayvancılık sektöründe yem olarak, taşımacılıkta, etil alkol yapımında kullanıldığını:

7- Şeker pancarının hava kirliliğine karşı atmosfere en fazla oksijen veren bir ürünü olduğunu:

8-  Deniz seviyesinden yüksek alanlarda ekilen şeker pancarının şeker oranın daha yüksek olduğunu  biliyor musunuz.?

9- 2014 yılında tekelin özelleştirilmesi sonucunda tütün ekiminin  2014 yılında  tasfiye edildiğini:

10- 2002 yılında 405 bin 882 olan tütün üreticisinin sayısının 2015 yılında  %86 azalarak  56 bin  üreticiye düştüğünü, tütün üretiminin aynı yallarda 159.521 Tondan  62 bin tona  indiğini:

11-2008 yılından sonra  tekele ait sigara fabrikalarının özelleştirilmesinden sonra  sigara pazarına hakim olan 5 yabancı firmanın 18 milyar liralık Pazar  payının  %90 ’ına  hakim olduğunu,2009 yılandan sonra  kırsal kesimden büyük kentlere göç edenlerin  çoğunluğunu  tütün üreticileri  olduğunu biliyor musunuz,?

FIKRA

Temel bir gün ormanda gezerken bir hazine bulur hazineyi gömer ve üzerine  bir tabela koyar  tabelanın üzerine :

 “ Burada  hazine yoktur” diye yazar.

Ormana giden arkadaşı Dursun  burada hazine olduğunu anlar, hazineyi alır.

Tabelayı çıkarıp üzerine şöyle yazar:

 “ Bu hazineyi Dursun almadı” diye yazar

------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ  SÖZLER:

Öğretmenler!... Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir.

Mustafa Kemal  ATATÜRK

Arkadaşlar! yeni Türkiye’nin birkaç yıla sığdırdığı askeri, siyasi, idari inkılâplar sizin, sayın öğretmenler, sizin sosyal ve fikri inkılâptaki başarınızla pekiştirilecektir.

Hiçbir zaman hatırlarınızdan çıkmasın ki, Cumhuriyet sizden “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür “nesiller ister.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.