Ekranlarda giderek artan bir hızla çoğalan bilgi  yarışmalarına bir göz atma zamanı gelmiş olmalı.

Bunların çoğu para kazanma hırsı ile üstünlük gücümüze yeşil ışık yakar konumuna girmeye başladı.Sanki yeni bir köşeyi dönme seçeneğini tetikler gibi.

 “Bilgi Çağı”nda olduğumuz yadsınamaz. Ancak “Ayaklı Kütüphane’ döneminin sona erdiğini, gereksiz bilgileri depo etmenin anlamsızlığını da kavramak zorundayız  Çünkü, tüm bilgileri edinmenin artık mümkün olmadığını ve insan ömrünün buna yetmeyeceğini de bilmek zorundayız. İhtiyaç duyulanları araştırarak bulma devri yaşanıyor artık

Edinilenleri belleğimizde tutmaksa hem ezberciliği körükler, hem de yaratıcılığa ket vurur.

İnsan zihni, biriktirmek, saklamak yerine; özümsemek, gereksizleri unutmak, yeni bilgilere açık olmak konumundadır. Edinilen bilgiler düşünme yeteneğimizi geliştirmek ve görüş ufkumuzu açmak, yaşamda karşılaşılacak sorunları aşmak içindir.

Yarışmaların böyle bir işlevi yerine getireceği söylenebilir mi? Bilgi yarışmaları, eğlenmek, unuttuklarımızı anımsamak, kısmen de bilgi dağarcığımızı  genişletmek amaçlı olursa  işlevsel olabilir.

Bunlara, kazanç kapısı ya da yalnızca reyting  amaçlıysa, ezberciliği özendirmekten öteye gidemez.

Ne demek, şu denli soruya belli bir zaman diliminde yanıtlayarak  astronomik rakamlar düzeyinde para  kazanmak, zengin olmak yani köşeyi dönmek... Evet, ne demek?...

Ödüller simgesel boyutlarda kalmalı bence.. Hele, şu işsizliğin  aşılamadığı, açlık sorununun dibe vurduğu dönemlerde olacak iş mi?

Dedikodunun millileştiği, yaygaranın  önemli boyutlar kazandığı ve prim yaptığı öteki  izlenceler için de aynı şeyleri söylemek olası. Bunlar insanları oyalamak için düzenlenmiş birer tuzak gibi.  İnsanın bir aylık emeğinin karşılığı asgari ücretken.

Bunlar ve benzerleri, işin ucunda astronomik rakamlar olmadığı zaman  ve kültür düzeyini  yükseltmek için yapıldığında reyting alabiliyorsa görevsel olabilir.

Bazılarınınsa özel yaşamı ve aile sırlarını iki paralık edildiği de gözden uzakta tutulmamalı. Çünkü çoğu bu kurumlara yapılan saygısızlıktır.,. Çünkü sorunu olanlar için yasal  çözüm yok mu?...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.