AÇTIĞI SERGİYLE, MİNİK CANLILARIN ÖNEMİNE VURGU YAPTI !

13. Uluslar arası Ekoloji ve Çevre Kongresi çerçevesinde Prof. Dr. Naime Arslan, suda yaşayan minik canlıların ekolojik önemini anlatmak ve halka tanıtmak amacıyla sergi açtı.

AÇTIĞI SERGİYLE, MİNİK CANLILARIN ÖNEMİNE VURGU YAPTI !

13. Uluslar arası Ekoloji ve Çevre Kongresi çerçevesinde Prof. Dr. Naime Arslan, suda yaşayan minik canlıların ekolojik önemini anlatmak ve halka tanıtmak amacıyla sergi açtı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Eylül 2017 Perşembe 09:59
AÇTIĞI SERGİYLE, MİNİK CANLILARIN  ÖNEMİNE VURGU YAPTI !

    Balkan Kongre Merkezi'nde sergi açan Prof. Dr. Naime Arslan, kara hayvanları, suda yaşayan omurgasız hayvanlar ve balıklarla ilgili karma bir sergi açtı. Arslan, sergideki amacının suda balıklar dışında yaşayan canlıların ekolojik önemini halka anlatmak olduğunu söyledi. 
“TANITALIM, GÖSTERELİM VE FARKINDALIK YARATALIM İSTİYORUM”
    Suda balıklar dışında yaşayan canlıların ekolojik önemine vurgu yapmayı amaçladığını belirten Arslan; “Burada görmüş olduğunuz sergi, gerek kara hayvanları gerekse suda yaşayan omurgasız su canlıları ya da balıklarla ilgili karma bir sergi. Ben bir biyologum, işin bilimsel kısmını biliyorum, doğayı tanıyorum ki biyolog olmama rağmen tamamen tanımış değilim. Amacım biyologlar dışında da insanlara yani halka bu canlıları tanıtmak. Fotoğraflarda çoğu kişi tarafından bilinmeyen, su da yaşayan çok küçük omurgasız hayvanlar var yani balıkların yemi olan minik hayvanlar var. İnceleme yapmıyorsanız, bilim insanı değilseniz bunu bilmezsiniz. İncelemeniz gerekiyor. Ama bunu halka tanıtmak, göstermek onların ekolojik önemlerini anlatmak, besin zincirindeki önemlerini Bahsegel anlatmak için suda da balıklar dışında canlılar olduğunu göstermek ve onları koruyabilmek adına tanıtmak gerekiyor. Önce neyimiz var bileceğiz ki sahip çıkabilelim. O yüzden sadece bilimsel toplantılarda değil ben bu tarz sergileri bir alışveriş merkezinde de açıyorum ya da halka açık belediye ve Milli Eğitim aracılığıyla liselerde, ortaokullarda da açıyorum. Tanıtalım, gösterelim ve farkındalık yaratalım istiyorum.” ifadelerini kullandı. 
    “HAYVANLARI FOTOĞRAFLAMAK GERÇEKTEN ZOR”
     Arslan, hayvanlar hareketli olduğu için fotoğraflamanın çok zor olduğunu söyleyerek;  “Bilimsel sempozyumlarda açtığım 7'nci sergim, halka açık olarak ise 11'inci sergim oldu. Fotoğrafların çoğu canlı yani öldürülmüş hayvanlar değildir. Doğada bizzat hareket halindeyken çekilmiş fotoğraflar. Hayvan çekmenin en önemli zorluğu, hayvanlar hareketlidir, istediğiniz pozu da vermez. Çektiniz çektiniz, çekemezseniz gider. Fotoğraflamak gerçekten zor. Her şeyden önce iyi bir ekipmana sahip olmak gerekiyor. Daha sonra iyi bir bilgisayar becerisi ve maddi destek gerektiriyor. Bu fotoğrafların baskı kalitesi, rengi, uyumu bunların her biri biraz kendi katkılarımızla, biraz destekle oluşturulmuş şeyler. Fotoğraflamak gerçekten çok güzel bir hobi ancak hayvanların peşinde dağ, bayır koşturmak gerçekten çok zor. 200 adet fotoğrafım var ancak 50 tanesi sığmadı onları değiştireceğiz.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.