Savaşların,  acı günlerin yoksulluğun  en çok zararını gören çocuklar oluyor, onlar en büyük çileyi çekiyor.

Avrupa umuduyla yollara düşen mülteciler evlatlarını soğuktan  korumak için geceleri  üzerlerindeki giyecekleri  evlatlarının  üzerine örtüyor

Tehlikelere karşı  kendinden çok onları koruyor.Bunun en çarpıcı örneklerini  Edirne Hudut kapılarına gelip Yunanlılar tarafından ters yüz geri çevrilen, bazı yerlerde göz yaşartıcı  bombalarla zor anlar yaşaya ailelerin kendini bir yana bırakıp çocuğunun sağlığı için neler yaptığını bütün dünya gibi bizler de  ibretle izledik.

Dünyanın her yerinde çocuklar masumdur, günahsızdır onlar büyüklerin yol açtığı  hiç bir şeyden sorumlu tutunamaz.

Daha önceki yılda ailesi ile birlikte Avrupa hayaliyle yola çıkıp daha sonra boğulan dalgaların sahile attığı  bir çocuğun görüntüleri gözümüzün önünden gitmiyor.

Bu konuda  çok şeyler söylendi, çok ağıtlar yakıldı,bu insanlık dramına  bütün dünya  tepki gösterdi, daha sonra unutulup gitti.

Siyasi çatışmalar ülkeler arasındaki çıkar savaşları, yoksulluk, göçler insanların yerinden yurdundan edilmesi  en çok çocuklara zarar veriyor.

Savaş mağduru  yavruların yüzlerine baktığınızda  hiç bir şeyden habersiz, çocuk güzelliğini, masumiyetini görürsünüz.Vicdansız,acımasız sadece kendi çıkarını düşünen taş kalpli, sözde medeni ülkelerin  insanları bu yavruların ailelerine acımasalar  dahi bu çocuklara acılamaları gerekmez mi?  

Onların ülkeler arasındaki çıkar kavgaları ile ilgisi yok.  onlara yaşamlarının baharında bu çile çektirilerek geleceklerini karartmak hiç  kimseye yarar getirmez.

Bir an için bu duruma düşen kendi çocuğumuzun ,ailemizin olduğunu düşünelim.

O zaman böyle duyarsız kalabilir miyiz.

Bakıyoruz insanlarımız bu insanlık  dışı dramı insanın içini parçalayan  görüntüleri,  çocukların sefaletini  ekranlarda sinema seyreder gibi izliyorlar.    Acıma duyguları yük olmuş, kalbi betonlaşmış,emperyalist ülke insanları, bir gün kendi başlarına aynı durum geldiğinde  bu günleri daha iyi hatırlayacaklar, fakat  iş işten geçmiş olacak

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÇOCKULAR ŞAİRLERE İLHAM KAYNAĞI OLDU

Çocuklarımız, çocuk sevgisi,tüm ülkelerin  şairleri için de ilham kaynağı  olmuştur. Nazım Hikmet, Orhan Veli,Behçet Necatigil dizelerine çocuklara duygularını yansıtmıştı

 Necatigil, Dünya Çocuk Yıllığı adındaki eserinde Çocuklarla ilgili satırlarında şöyle diyor:

Bütün çocuklar/Yokluk bilmesinler * Et, şeker, süt bulsunlar

Giyimli, tok ve rahat gitsinler* Okullara/Sınıflarını geçsinler.

 Büyükler biraz daha yorulsun * Onlar da büyüsünler/

Onlar da mesut olsunlar*Geçti, kaç savaş ezikliği/*

Çocukları düşünsünler*Çocuklar iyi gün görsünler.

--------------------------------

EDİRNE’YE ZARAR VERECEK OLAYLARDAN KAÇINALIM

Edirne’nin tüm kurum ve kuruluşları sınırlarımız içinde bulunan çeşitli ülkelere mensup mülteciler konusunda çok dikkatli olmalı. Bazı kişilerin bu durum karşısında tepki gösterip ırkçı görüntü sergilemesine kaos  yaratmalarına  izin vermemeliyiz.

Bu olanlar o masum  insanların suçu değil, ülkelerinin yanlış politikasından  ve bu ortama neden olanlardan kaynaklanıyor. Kimse normal koşullarda ülkesini terk etmez. Ne acıdır ki  Ortadoğu ülkeleri insanları  iç savaşlar, memleketlerindeki huzursuzluk sefalet nedeniyle yerini yurdunu terk ediyor. Bunların son durağı Edirne oldu.

Avrupa yolu açılmayan bu insanlar yarın bazı kişilerin kışkırtmasıyla sorun yaratabilirler, halkı huzursuz edebilirler.

Bu konuda tahriklere kapılmamalıyız. Bugün tüm ülkenin ve dünyanın gözü Edirne üzerinde, buradaki gelişmeleri izliyor.Edirne halkı medeni çağdaş  olma  konusunda bu günlerde sınav veriyor.

Halkımız başka bölgelerde tanık olduğumuz  kaos, görüntüsü veren   durumlara düşmemeli. Dünya medyasının ilimizde olduğu bir dönemde  Edirne  olarak  her ülkenin gündeminde olacağız. İlimize gelen medya mensupları bu görevleri sırasında Edirne’yi de görme, insanlarımızı tanıma imkanı bulacak Onlar buradan iyi intibalarla ayrılmaları ülkemiz ve özellikle ilimizin tanıtımı açısından  çok  fayda sağlayacak. Yabancılar bir kez daha Edirne’nin farkını görecekler.

Onun için aman; bölgede huzur ve güveni  bozmak isteyenlere fırsat vermeyelim.

Bunun için pusuda bekleyenlerin ekmeğini yağ sürmeyelim.

Bunu sağlamak için tüm Edirne halkına , emniyet güçlerimize, mahalli idarelere kitle örgütlerimize  büyük görevler düşmektedir.Bu sınava kazasız belasız atlatalım.

-------------------------------

ÖZÜR VE DÜZELTME

 Bir gün önce  “Reyhan Sağlam Vefat Etti”  haberinde sehven merhum yerine maktul yazılmıştır  düzeltir yakınlarından özür dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.