Bir süre önce en yetkili ağızdan çeltik alım fiyatları bir müjde gibi duyuruldu.Peki müjde ne demek?

Bunun halkı sevindiren mutlu edebilecek uygulamayı kapsayacak  sözler olması gerekmez mi?

Bu yıl açıklana çeltik fiyatlarına baktığımızda geçen yılki fiyatlardan daha düşük olduğunu, bunun hesabını yapan  çeltik üreticilerimiz söylüyor.

Ürün yetiştirmede girdi fiyatlarının nerden nereye geldiğini bazılarını katlanarak arttığını kalem kalem açıklıyorlar.

Hal böyle olunca çeltik alım fiyatları  geçen yıldan az fiyatla açıklanması nasıl müjde olarak duyurulur.

Üreticilerimiz, geçim şartları zorlaştıkça ektiği ürünün  girdi,çıktısını daha iyi hesaplar hale geldi.Eskiden olduğu gibi aldatıcı müjdeli haberlerle halkı kandırma dönemi sona eriyor.Sosyal medyanın iletişimde sağlanan kolaylığın halka  getirdiği  imkanla  aynı iş yapanlar birbiriyle irtibat kurup  geçimlerinde durum değerlendirmesi yapıyorlar. Girdi ve çıktıları hesaplıyor.Her ne kadar üreticilerin üst yöneticilerin sesleri çıkmasa ,bu fiyatları yeterli görseler de çiftçiler, geçimini topraktan  sağlayanlar bu fiyatları yeterli bulmuyor.Bu konuda yeni fiyat düzenlemesi yapılmaması halinde gelecek yıl çeltik ekim alanlarını azalacağı uyarısında bulunuyorlar.Bu ülkemizde pirinç açığının  daha da artması anlamına,devletin kendi üreticisinden esirgediği desteğin  başka ülke üreticilerine sağlanması anlamına gelmez mi?

-------------------

YİNE GÜMRÜK SIFIRLAMASI

Her yıl olduğu gibi hasat zamanının olduğu dönemde tarım ürünleri ithalatına kolaylık sağlandı.Gümrük vergileri sıfırlandı.Bu ürün fiyatlarına darbe olmuyor mu?

Piyasadaki dengesizliğin faturası üreticilere çıkarılamaz.İthal edilen tarım ürünleri yerli ürünle paçal yapılarak tüketiciye yine pahalı olarak yansıtılacak.Bundan üretici le birlikte tüketicilerimiz zarar görecek.

Marketlere bir göz atalım. Çeltik fiyatları düştü.  Peki marketlerde satılan pirinç fiyatlarında indirin yapılıyor mu?

Böyle bir uygulama olmadığı gibi bir süre sonra çeşitli bahaneler uydurulup yine zam yapılacak. Bu durum kış aylarında geçim şartları daha da ağırlaşan dar gelirlilerin yaşam koşullarını daha da dayanılmaz hale getiriyor.

Bugün ülkemizi yönetenlerin en önemli sorunu bu olmalı.Beslenmede zorlanan halkın arttığı toplumlarda nasıl huzur beklenir? Bugün ülkemizin dört bir yanında yaşanan huzursuzluğun, toplumsal sorunların ana nedeni geçim sıkıntısından kaynaklanmıyor mu? Bir evin en alt seviyede de olsa  geçineceği kadar geliri olmazsa o aile huzurlu olur mu? Bir yanda pandemi korkusu diğer taraftan geçim zorlukları toplumun psikolojisini bozuyor.Hastanelere başvuranlar daha çok bundan şikayetçi. Bu yakınmalar daha da artarsa o toplumda huzur güven olur mu? Yetkililer bu sorunun çözümü konusunda kafa yormalı.

Diğer meseleler çözüme kavuşur.Toplum geçim zorluğundan bunalıma girerse onun giderilmesi çok daha zor olur.

  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.