Her Edirne’nin kurtuluş günü oldan 25 Kasım gününde Edirnelileri ayrı bir heyecan kaplar.

O gün Edirne’nin  kurtuluş gün Edirne’nin düşman işgalinden kurtulduğu günde  insanlarımız işlerini bir yana bırakıp . eş ve çocuklarıyla törenlerin yapılacağı alana koşar.

O günü canlandıran gösterileri izler ve konuşmaları dinler.

Bu kurtuluş gününde de  Yine  aynı coşku yaşandı.

Edirne’nin kurtuluşunun  97 yılında  Edirne halkı  yine aynı duygularla tören alanını doldurdu, Yol kenarları adeta  insan seli oldu.

İnsanlarımız  bu töreni izlerken dedelerinden, ninelerinden duyduğu,  Edirne’nin işgal günlerinde halkın çektiği zorlukları hatırladı .

O günler  gözerinde canlandı.  Acılı  günlerin tekrar yaşanmaması için  dua edildi.

Onun için diyorum ki , dört kez    düşman işgaline uğrayan  kentimizin  kurtuluş günler böyle  bir başka coşku ile kutlanıyor.

Düşman işgali gören ,yurdumuzun başka illerindeki kutlamalarda da  bu coşkuyu, halkın ilgisini  görürüz.

İlimizde  daha önceki yıllarda o  acı günleri yaşayanların dediği gibi, bir daha ilimiz  o acıları  görmesin. Temennimiz sonsuza dek kurtuluş günümüz böyle coşku içinde kutlanması.  Tüm Edirnelilerin kurtuluş  gününü kutlarım

-------------------------------------------

BİNALARIMIZ NE KADAR SAĞLIKLI

Toplumda rant  sağlamanın ön plana çıkması gündeme geldiğinden bu yana  özellikle inşaat  alanında  yapılan işlere  içinde yaşadığı binalara endişe ile bakıyor.

Bakıyoruz deprem olmadığı halde temeli çürük binalar  çöküyor. İnsanlar  Yaşam boyu kalacakları evlerini  sağlıklı  ve sağlam diye alıyor denetimsiz yapılan binalar için endeşiye kapılmamak mümkün mü? Hafif bir sarsıntı sonucu yıkılan binaların  içinde yaşamını yitiren insanlarımızı suçları  ne?.

İnsanların aklına ister istemez şöyle bir şüphe geliyor.

Acaba oturduğumuz binalar ne kadar depreme dayanıklı. Allah esirgesin bir deprem olduğunda bina enkazı altında kalmayacağımızı kim garanti ediyor.

Açıkça söylemek gerekirse binalarımız yeterince denetlenmesi konusunda endişeler var.

Başka illerde olduğu gibi Edirne’de de  bu tür ihmallerin  kentimizde de olmayacağını kim garanti edebilir.

Yapılan  binaların  denetlendiği yolunda taahhütler var.

Fakat rantın ön planda olduğu bir dönemde bu denetimlere nasıl güvenebiliriz.

 Ülkemizde bugüne kadar  bu konuda Çok badireler atlattık. On binlerce  kişinin yaşamını yitirdiği  Gölcük  depremden ders aldık mı?

Hayır:

Deprem için toplanan paralarla  süpermarketler yaptık. Depremde insanların  toplanacağı  alanları  yok ettik.

Birbirine yapışık apartmanlar arasında İnsanların deprem olduğunda sığınılabilecekleri bir yer kalmadı

------------------------------------

NEDEN OLMASIN?

İlk  öğretim  okullarımızın bahçelerinin çoğunda  yeşil alan diye bir yer yok, Çoğu betonla kaplanmış durumda.

Küçük çocuklar bu betan yığınları üzerinde koşarken bir yerleri sakatlıyor,  Hayati tehlike yaratacak yaralanmalar oluşuyor.

Okul bahçelerinin hiç olmazsa bir bölümünün çimlerle kaplı olması sağlanamaz mı?

O olmuyorsa, Edirne Belediyesinin yaptığı koşu yolundaki zemin malzemesi okul bahçelerine de yapılamaz mı?

Küçük yavrular koşarken dengesini sağlayamayıp düşüp bir yerleri kırılmaları durumunda milli eğitim yetkililerimiz hicap duymayacak mı?

 Okul bahçelerinde beton zemin üzerinde koşuşturan çocukların durumu bu beyleri rahatsız etmiyor mu?

 Dileği o ki, velilerin de talebi olan bu isteğimiz,  yetkililerin dikkatini çeker, çocuklarımız için bu hizmeti çok görmezler.

*******************************************************

BU KONU  TOPLUMA İYİCE  ANLATILMALI

Edirne Merkez muhtarlıklarına bakıyoruz, yanlarında tomarla tebligat zarfı birikmiş.

Bu zarfların tamamına yakını mahkeme bildirimi veya borç tebligatı oluyor. Muhtarların ifadesine göre bunların çoğu trafik suçları nedeniyle gelen cezalar.

Yeni yılda cezaların artmasıyla birlikte trafik cezaları da yükseldi. Cezanın türüne göre bin liraya yaklaşan cezalar var.

Milletin parasına yazık. Bu cezaları azaltmak için birileri topluma sürücülerin ceza almamaları için kuralları defalarca anlatması gerekir. Kuşkusuz her sürücünün bunu bilmesi zorunludur. Bu cezaların kısa sürede ödenmesi durumunda trafik suçlarında   %25 indirim yapılıyor.

Trafik cezaları konusunda yapılan uyarılar herhalde yeterli olmuyor ki böyle cezalar her geçen gün artıyor.

Muhtarlar, özellikle son iki yılda trafik cezalarında ve diğer cezalarda büyük artışın olduğunu söylediler.

Tebligatların dağıtımında Edirne elemanları yeterli olmadığı için İstanbul’dan takviye PTT dağıtım elemanları geldi.

Tebligat yoluyla gelen cezalar özellikle  geliri düşük olan vatandaşların belini büküyor. Cezayı ödemek için diğer masraflarından kesmek zorunda kalıyorlar.

Özellikle, trafik cezalarının azaltılması konusunda yetkililerin halkı uyarıcı yöntemler uygulamalı. Sürücülerimiz de trafik kurallarına uymamanın ceza anlamına geleceğini bilmeleri, ona göre hareket etmeleri lazım. “ Beni kimse görmedi ben aracımı hızlı süreyi veya diğer kuralları ihlal edeyim” diye aklından geçirmesin.

Teknoloji gelişti yollarda sıkı kontroller var. Cezasız trafik kurallarını ihlal etmek mümkün değil.  Yapılacak en doğru yol,  tüm sürücülerimizin kurallara riayet etmeleri.  Bu yöntem hem sürücülerin can güvenliği  hem de cep güvenliği açısından en  emin yoldur.

--------------------------------------

İLK KÖMÜRÜ UZUN MEHMET BULDU.

Ülkemiz topraklarında ilk kömür yatağı 1829 yılında ortaya çıkarıldı. Osmanlı Sultanı 2. Mahmut devrinde Uzun Hasan adındaki bir deniz erinin bulduğu bu kömür yatağı  Samsun iline bağlı Havza’dadır.

Karadeniz Ereğli’sinden İnebolu’ya doğru uzanır. 180 kilometre uzunluk ve 50 kilometre derinlikteki bir alanı kaplar.

Ülkemizde çıkarılan ilk kömürlerden donanma yararlandı. Bölgede yeni işletmeler açılarak üretimin çoğaltılmasına 1893 yılında başlandı.

Türkiye’de kömür üretiminin %80’i  Türkiye Kömür İşletmelerini denetimindedir. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde elli altı ilimizde zengin linyit yatakları bulunmaktadır. Antalya, Diyarbakır, Kastamonu Edirne ve Zonguldak’ta ayrıca taşkömürü yatakları vardır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.