Halkı coranavirüs tehlikesine uyarı amacıyla caddelere asılan afişlerde anlaşıla yöresel şiveyi ön plana almak hedeflenmiş.

Aslına bakılırsa afişlerdeki sözler bölge insanlarımızın genel şivesini yansıtmıyor.ğ Bazı kırsal kesimlerde benzer sözcükler kullanılsa da bölge halkı şive olarak ülkede örnek olacak bir bölgedir.

Bunu çok az insanımızca kullanılan  sözcükleri dahi çarpıtmakla ne amaçlanmıştır. Bir örnek vermek gerekirse  bölgemizde BEA sözünü kullananlar var  mı olsa dahi bunu genele mal edemeyiz.

Başka illerde Edirne halkı dendiğinde alaycı tavırla üç bej olarak tanımlanıyor. Bu bazen şivesi bozuk bir bölge gibi tanımlanıyor.

Böyle.önemli konuyu tanıtmak için böyle halkın genel şivesiyle bağdaşmayan sözcüklere ne gerek vardı. Pankartta yazılanların nasıl anlaşıldığını merak  edip bazı vatandaşlara pankartta yazılan BEA harflerinin  neyi ifade ettiğini sordum,bilgisi olana rastlamadım.

Trakya halkının genelde Türkçemizle uyumlu güzel şivesi vardır. Böyle az sayıda insanımızın yöresel olarak kullanılan sözcükleri bölge halkı şivesi gibi gösterilmesi özellikle böyle konularda pankartlarda yer almasını yadırgadığımı bertmek isterim. Yöresel şiveleri istismar edecek çevrelere malzeme vermenin bir yararı olamaz.

 Ülke geneline baktığımızda yöresel şiveleri ön plana gerilmediğine tanık oluruz.

Üç bej ile bölge halkını tanımak isteyenlere böyle saçma sapan sözcüklerle koz vermemeliyiz. Az sayıda insanımızın kullandığı bu ve benzeri sözcükler il geneline mal edilmemeli. Bölgemiz halkıyla Türkçeye uyumlu sözcükleriyle örnek bir ildir, bunu dikkate almalıyız.

-------------------

HUZURUMUZU BOZMAYALIM

Yetkililer günlerdir bıkıp usanmadan, bu hastalıktan korunmak için maske takmanın gerekli olduğu uyarısına rağmen özellikle gençlerin bu kurala uymadığını görüyoruz. İki buçuk ay evlerine mahsur kalanlar bu uyarıya uyum göstermesine karşın gençlerin, "bize bir şey olmaz biz genciz" havasına kapılmaları duyarsızlıkları devletimizi daha sıkı önlemler alma noktasına getiriyor. Kural tanımaz bu kişilere gerekli uyarı veya ceza gerekmez mi? Yaşlı kurallara uyan  insanlarımız sağlıklarını dikkate alıp bu kişilerden köşe bucak kaçıyor. Bu  vurdumduymazlık nereye kadar devam edecek?

Bakıyoruz bazı kişiler maskeleri koluna takıyor bazıları cebine koyuyor

. Bu arada sokaklar atılan maskelerle dolu.

Halkımız henüz işin ciddiyetini bu hastalığın ne kadar tehlikeli olduğunun farkında değil. Böylece kendi hayatlarını hiçe saydıkları gibi başkalarını da tehlike oluşturuyorlar. Buna izin verilmemeli.

--------------------

FIKRA

NİÇİN ÇAN ÇALIYOR?

İki ispanyol yolda yürüyordu. Biri ötekine sordu:

"söyle bakalım kilisenin çanları neden çalıyor?"

"dua zamanı ğgeldi de ondan"

"bilemedin"

"biri öldü de onun için çalıyor"

"yine bilemedin"

"o halde ya bir düğün veya tören var

"o da değil"

Öteki kızdı:

"madem öyle sen söyle bakalım" dedi.

"zangoç çanın ipini çektiği için çalıyor" dedi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.