Kış aylarını yaşıyoruz. Hava sıcaklığının düştüğü  zamanlarda yollarda buzlanma oluşuyor.Özellikle  su patlaklarının olduğu yerlerde fıskiyeli havuz çevresinde yayılan suyun  buzlanması  yoldan geçen sürücüler için tehlike oluşturuyor.

Özellikle yollardaki ıslak zeminlerin olduğu yerlerde buzlanma oluştuğunda  buraların tuzlanmasında öncelik tanınması gerektiğini belirten sürücüler. “Özellikle havuzların bulunduğu kavşaklarda araçların dönüşlerinde yolun buzlu olması durumunda trafik kazası ile yüz yüze geliniyor.

Geceleri  sıcaklığın düştüğü buzlanmanın olduğu  zamanlar bu havuzların çalıştırılmamasında  yarar var. Bir de su patlaklarının olduğu yerlerde biriken sular yine hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü zaman buzlanma oluyor. Sürücülerin bunu fark etmesi zor.

Yetkililer  böyle yerde tuzlama yapmaları can ve mal güvenliği açısından önemli” diye uyarıda bulundular.

ADAYLAR SEÇİM PROPAGANDALARINA HIZLI BAŞLADI.

2019 yılı Mart ayı sonunda yapılacak belediye başkanlığı seçiminde  adaylığı belli olan partilerin belediye başkan adaylarının propagandaları tüm hızıyla devam ediyor. Bu adaylar  üç ay süre ile  bu forumlarının nasıl koruyacak?

Bir gittiği yerlere bir daha gitmeleri, vaatlerini tekrarlamaları halk arasında tepki de yaratabilir.

Zaman uzun bu süre zarfında halka iletecekleri birikimleri olmalı.Çarşı pazar dolaşarak seçim propagandası yapmak  bir süre için ses getirir.

Peki, 90 günlük sürede bu adayların  başka nasıl bir faaliyetleri olacak

Temcit pilavı gibi aynı şeylerle halkın karşısına çıkmaları toplumda bıkkınlık yaratır. Yaptıkların konuşmalarında da  çok dikkatli olmaları gerekir.Yapamayacakları şeyleri vaat etmeleri partilerinin siyasetine aykırı  sözleri karşı partilere   koz vermek anlamına gelir.

 Kısaca, tüm partilerin belediye başkan adayları için bu üç ay çok zor geçecek. Tüm adaylar birbirinin açığını arayacak.

Vatandaşlar da adaylara  parti sözcülerinin gafları hakkında görüşlerini soracak. Onları onaylanıp onaylamadıklarını öğrenmek isteyecek. 

Halktan gelecek bu tür sorular öylesine geçiştirilecek sorular değil.İnsanlarımız  adaylardan inandırıcı yanıt bekleyecek.

Tüm bunlar üç aylık sürede adayların önüne gelecek engeller.

Onun ötesinde “ Şunu yapacağım, bunu edeceğim” sözlerine halk  itibar etmiyor. Siyasilerin verdikleri sözlerin yeterince arkasında durmadığını ,verilen sözlerin daha sonra unutulduğunun farkında.Halk adayları başka konularda, partileri ile ilgili  sorularda zor durumda bırakacak. Onun için adaylar bu konuda donanımlı olmaları lazım.

FIKRA

ONU DA GÖSTERDİ

Otobüste seyahat eden yaşlı bir adam  yanında oturan genç kıza kur yapıyordu.

 “ Devir maksi devri” diyen yaşlı adam kıza dizinin üstünü gösterdiği takdirde  on lira vereceğini söyler. Genç kız yaşlı adama  20 lira verdiğinde dizinin biraz daha üstünü  gösterdi. Sonra sordu:

-“ Apandisit ameliyatı olduğum yeri de göstersem bana ne kadar para verirsin?”

Adam kıza hemen elli lirayı çıkarıp verdi.

 Otobüs o sarada bir hastanenin önünden geçiyordu

 Genç kız hastanenin ikinci katındaki pencereyi  işaret ederek:

“işte orada apandisit ameliyatı oldum” dedi

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

TÜRK ORDUSU 1938 YILINDA TRAKYA’YA GELDİ

  Türk Ordusu Trakya’ya 24 ağustos 1938 yılında yapılan Büyük Manevralar sonrası girdi.

 Ondan önce Lozan Antlaşması gereği, Trakya’da ordu birlikleri bulunmuyordu.

Bölgede güvenliği jandarma birlikleri sağlıyordu.

---------------------------------------------------------------

51 BİN KİLO KOZA ÜRETİLİYORMUŞ

 30-7-1938 tarihli Edirne Postası gazetesinin haberine göre Edirne ili sınırları içinde 51 bin kilo koza üretilmiş.

Daha sonraları koza üretimine son verildi. Koza mektebi ve depoları kapatıldı.

Bahar aylarında paraya ihtiyaç duyulduğu  bir zamanda yetiştirdikleri koza ile üreticilere  gelir sağlayan koza üreticileri de bu gelirsen mahrum kaldı . Koza üretimi için kullanılan dut ağaçları da tarlaya dönüştü. Bölgemizde ipekböcekçiliği son buldu.

-----------------------------------------------------------------------------------

RAKIMI 1500 METREYİ AŞAN YERDE ÜZÜM OLMAZ

 Rakımı 1500 metreyi asan topraklara ve yağışı bol olan yerlerde bağcılık olmaz.

-------------------------------------------------------------------------

BATI TRAKYA MUHTAR CUMHURİYETİ

1- Eylül- 1913 günü Erkan-ı Harbiye Umumiye Reisi Süleyman Askeri Bey” Batı Trakya Muhtar Cumhuriyetini” kurdu. Bu hükümet 29 Eylül 1913 yılında Osmanlı Devlerinin Bulgarlar  ile imzalanan anlaşması ile son buldu.

-------------------------------------------------------------

 MÜTTEFİKLER ARASI TRAKYA HÜKÜMETİ

15 –Ekim 1919’da Karaağaç, Dimetoka  Gümilcine. İskeçe’yi sınırları içine alan müttefikler arası Trakya hükümeti kuruldu.

Bu hükümet Fransızlara bağlandı.Kurulan  hükümet ancak 7 ay yaşadı. Yunanlıları diplomatik kulisler sonucunda yapılan referandumla 23 Mayıs 1920’de Yunanlıların hakimiyetine girdi.

   Yunanlılar Kurtuluş savaşı sonrası savaş tazminatı olarak belirlenen 4 milyon frangı ödeyemeyince Karaağaç ve Bosnaköy’ü savaş tazminatı karşılığı Türkiye’ye verdi.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.