Edirne Belediye Başkanlığı için Recep Gürkan’ın aday adaylığını açıklamasının ardından birbiri ardına diğer aday adayları da  göreve talip olduklarını açıklayacak.

 Dün  Eczacı Şükrü Ciravoğlu Belediye Başkanı  aday adaylığını  aday adaylığını açıkladı. Ciravoğlu halk arasında sevilen sayılan  belediye meclisinde hizmeti takdir edilen  biri

Ciravoğlu’ndan sonra yine eczacı olan Bülent Varel’in de  başvurusu olacağı söyleniyor.

Daha sonra bir süredir aday adaylığından söz edilen, şu anda Eskişehir’de görev yapan  Doçent Dr. Hasan İslatıncanın  da   adaylık  başvurusu gündemde.

Anlaşılan bu dönem Edirne Belediye Başkanlığı için  mücadele çetin geçecek. Adaylık belirlenmesinin delegeler bazında mı yoksa merkez yoklaması ile mi yapılacağı kesin değil. Bu da aday belirlemede önemli bir  etken olacak. Bunun sonunda kesin aday  kim olacak onu da zamanla öğreneceğiz.

ATATÜRK SEVGİSİNİ KİMSE UNUTTURAMAZ !

Ulu Önder Mustafa Kemal, Rumeli topraklarında  doğup büyüdüğü için olacak ki,  Edirne’nin de içinde bulunduğu bu topraklara ve insanlara özel bir ilgisi vardı.

Ata’nın duruşu, konuşması gelenek ve göreneklere yaklaşımı, bölge insanının yansıtan mavi gözleriyle bu bölge insanı örneğiydi.

Atatürk Cumhurbaşkanı olmadan önce de  üç  kez Edirne’ye geldi. Bölge sorunları ile her zaman ilgilendi. Edirne halka Ata’sına her ortamda sahip çıktı, bağrına bastı, her zamana  Önderin yanında olduğunu kanıtladı.

 Atamızın Edirne’ye son gelişi, çıktığı Trakya turunun son durağında 21 Aralık 1930 ‘da  gerçekleşti.

Atatürk Kırklareli yoluyla Edirne’ye geldiğinde çok mutluydu. Burada kaldığı sürece halktan büyük ilgi gördü, halkla sohbet etti, onlarla  askerlik anılarını paylaştı, Bu arada ülkenin içinde bulunduğu kritik durum, ülkede meydana gelen rejim aleyhindeki  girişimleri kendi hemşerileri arasında unutmuş görünüyordu.

 Edirne’den Menemen’de meydana gelen gerici ayaklanması olayı nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı.

Atatürk Edirne’de kaldığı sürece, belediye’de kendisine ayrılan odada kaldı. Bu arada dostları ile sohbet etti. Belediye Meclis Salonunda dostlarıyla buluştu onların dertlerini dinledi Edirneliler Ata’sının yanında gece gündüz ayrılmak istemedi. Şehir içinde yaptığı gezilerde çevresinde yüzlerce koruması yoktu. Halkın arasına girdi, herkesle kucaklaştı.

 Atatürk bu seyahati sırasında camileri de ziyaret etti. Bu ziyaret sırasında din görevlilerine camilerdeki yazılar hakkında sorular sordu.

26 Temmuz 1930’da meydana gelen kasırga Selimiye Camisine büyük zarar vermişti. Bunu haber alan Atatürk, Bayındırlık ve Vakıflar Müdürünü yanına çağırarak, üç gün zarfında Edirne camilerindeki hasar tespitinin yapılmasını ve sonucun kendisine  bildirilmesini  istedi.

 Kısa sürede hasar tespiti yapılıp camiler onarıldı. Atatürk ayrım yapmaksızın tarihi eserlere sahip çıkıyordu. Edirne’de müze yapılmasına da önderlik etti.

Bugün Edirne Belediyesinin dış duvarlarında Atatürk’ün Edirne’ye gelişinde çekilen resimlere baktığımızda Edirnelilerin Atasına nasıl sahip çıktıklarını görürüz. Onun için Edirne halkının Atatürk sevgisi o günlerden bu yana artarak devam eder.

 Bugün Edirne’de Atatürk dendiğinde hangi siyasi görüşte olursa olsun her insanımızın gözleri parlar, yüzü güler Atatürk’ün aleyhinde konuşulmasına izin verilmez.

Menemen’de meydana gelen Kubilay olayı olmasaydı Atatürk belki bir süre daha Edirne’de kalacaktı. O günlerde Menemen’de Kubilay’ın gericiler tarafından şehit edilmesiyle sonuçlanan  olay Atatürk’ü ziyadesiyle üzdü.

Atatürk bu ayaklanmayı yapanların kısa sürede yakalanıp hak ettikleri cezanın verilmesini istedi. Bu acı olay sonucu, Edirne’de mutlu olan Ulu Önder üzüntü ile Edirne’den ayrılmak zorunda kaldı.

Atatürk’e ömrü süresince bir daha Edirne’ye gelmek nasip olmadı. Bu yıllarda ülke içindeki sorunlar, devrimlere karşı gerici ayaklanmaları Atatürk’ü çok üzdü. Daha uzun yıllar ülkeye hizmet edebileceği bir dönemde aramızdan ayrıldı.

**************************************************************************************   

ÖZLÜ SÖZLER

Bu millete çok şey öğretebildim, yalnız onlara uşak olmayı öğretemedim.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.