Ülkemizde Atatürk’ün önderliğinde  kurtuluş mücadelesinin  başlamasından sonra  9 Eylül 1923  yılından  bu yana CHP siyaset sahnesinde var. Tam bir asra yakın   süre olmuş.  Acaba, dünyamızda varlığını sürdüren kaç siyasi  parti  bu kadar zaman  CHP  gibi siyaset sahnesinde varlığını sürdürüyor.

Cumhuriyetin Kuruluş yıllarında Atatürk önderliğinde reformların gerçekleştirilmesini sağlayan, ülkede birçok sanayi kuruluşunun kurulmasına katkı yapan CHP dünyada 2. Dünya savaşında kan gölüne dönerken, savaştan yeni çıkan Türkiye’nin savaşa girmesini engelleyen parti olmuştur.

CHP daha sonraları ülkemizin tek partiden çok partili demokrasiye geçmesine  önderlik etmiştir.

Bu değişimi sağlamak iktidarda olan partiler için ne denli zor olduğunu  bugün siyasi geçleşmeleri izlediğimizde görüyoruz.

CHP, DP iktidarı sonrası demokrasinin gelişmesi çağdaş yasaların çıkarılması konusunda desteğini sağlamış, ülkede  demokrasinin tüm kuralları ile işlemesine destek vermiştir.

CHP bu arada ortak iktidar döneminde  tüm dünya ülkelerinin karşı çıkmasına karşın Kıbrıs Barış harekatını gerçekleştirmiştir.

12 mart darbesi sırasında  demokrasiye darbe vurmak isteyen askeri vesayete diğer partilerle birlikte karşı tavır sergileyen yine CHP’dir.

Kısa iktidar döneminde bugün saygı ile anılan zamanın CHP lideri rahmetli  Bülent Ecevit köylülere o güne kadar  sahip olamadıkları haklar getirmiştir.

12Eylül darbesinde  kapatılan genel başkanı tutuklanan  cumhuriyetimizin kurucu partisi güç dönemlerin ardından yine varlığını sürdürmüştür.

CHP daha  sonra  günümüz iktidar partisi liderine verilen hapis cezasına karşı çıkarak  bunu telafisini sağlamış ve bir anlamda  AK Partiye iktidar yolunu açmıştır.

Bunlar demokrasimiz açısından önemli hizmetlerdir.

Cumhuriyetin kurucu kadrolarına Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere yöneltilen  karalama kampanyalarıyla   bu parti karşı tavını sergilemiştir.

Günümüze gelindiğinde medyanın tek sesli olduğu bir dönemde cumhuriyet değerlerini korumak için kısıtlı imkanlarla mücadele veren tek parti yine CHP olmaktadır.

Diğer muhalefet partilerinin  seslerinin çıkmadığı veya çıkamadığı bir zamanda CHP Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmıştır.

Eğer CHP olmasa Cumhuriyetin ilk yıllarında kazanılan devlet tesislerinin satışından  kimsenin haberi olamayacaktı.

Bazı çevrelerin Cumhuriyetimizin temelini sarsan tavırlarına karşı cephe alan  Cumhuriyete  sahip çıkan yine bu parti oldu.

-----------------------

 MUHALEFETSİZ DEMOKRASİ OLUR MU?

Bazı çevreler ön yargılarla  CHP’nin muhalefetini hazmedemiyor,ona karşı karşı acımasız  tavır sergiliyor.Aslında muhalefetsiz demokrasi tek kale maç ve tatsız tuzsuz yemek  gibidir.

İktidarın karşısında muhalif farklı fikirler olmalı ki yapılan hizmetlerin doğruluğu kanıtlansın.

Ne demiş bir düşünür” Barika-ı hakikat Müsademe-i efkardan doğar”  özet olarak fikirlerin tartışmasında hakikat ortaya çıkar.

Çağdaş demokrasilerde durum  böyle işliyor.

Ülkemizde de  bu çağdaş demokrasi, hoşgörü  anlayışının sıkıntılarını yaşıyoruz.

Bir makama gelenler bir gün o makamdan ayrılabileceklerinin bilincine  varamadılar.

Hatalar yapılsa da  görevden istifa yöntemi bizde geçerli değil.

Tüm bu koruların oluşması ülkede demokrasinin  yaygınlaşması için kasıtlı imkanlarla mücadele veren  , sevsek de sevmesek de yine  CHP olmuştur. Hataları olsa da her zaman Cumhuriyet ilkelerini savunmuştur.

Bu mücadelenin yeterli olduğunu söyleyemeyiz.Parti içindeki farklı görüşler CHP’nin etkin muhalefet yapmasını engelliyor.

Son siyasi gelişmeler ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum ve ülkemizin çevresinin ateş çemberine dönüşmesi, CHP’yi   muhalefette daha etkin olmaya yönlendirmiştir.

Bu konuda parti içinde gerekli revizyon yapıldıktan sonra bu görevini daha aktif olarak  yapma arayışında olan CHP her şeye rağmen ülkede demokrasinin çimentosu olma özelliğini korumaktadır

Bu görevini  bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdüreceği inancındayım.

CHP KURULUŞ YILDÖNÜMÜ TÖRENİ PARTİ ÖNÜNDEN BAŞLAMALIYDI

CHP bu yıl 96 kuruluş yıldönümünü kutladı. Kutlama töreni bu partiyi temsil eden CHP il merkezi önünden başlaması gerektiği halde belediye önünden başladı.

Bu belediye ile ilgili bir kutlama değildi.

CHP örgütünün merkezi olan il binası önünden   başlayacak  yürüyüşle Atatürk Anıtı önüne gelip çelenk  koymak  daha doğru olurdu ve doğrusu da bu olmalıydı.

Böylece törene katılıp partiye gelmeyen  kişiler de parti il binasının yerine öğrenmiş olurdu.

Bilmiyorum partililerden böyle bir talep oldu mu?

Bu kutlamalar başka illerde nasıl kutlanıyor bilemiyorum.

Bazı partililerin de dediği gibi bu kutlama törenini parti il merkezinden başlaması daha gerçekçi ve amacına uygun olurdu.

YARIM YÜZ YIL SÜRER

Ünlü Vatan Şairi Namık Kemal konuşmalarında, Osmanlı Devletinin sürekli gerileyen, zayıflayan durumunu anlatmak için  sık sık” İmparatorluk can çekişiyor” dermiş.Namık Kemal’in bu sözleri üzerine  bazıları kendisine sataşırmış.” Yıllardır İmparatorluk çan çekişiyor diye yazıp duruyorsun .Fakat İmparatorluk hala ayakta duruyor, yıkılacak gibi görülmüyor..” derlermiş.

Namık Kemal:

Benim dediğim bakkal Mehmet ağanın can çekişmesi değil, koskoca imparatorluğun can çekişmesidir. 600 yıllık imparatorluğun can çekişmesi elbette  yarım yüz yıl sürer

ÜÇTE ÜÇÜ BULAMAYIZ

Denilir ki tanrı insana üç özelliği vermiş.

Dürüstlük Akıl. İrade

Fakat zaman zaman gördüğümüzde  bir ikisinin dışında  hiç kimseye iki üzellikten fazlasını vermemiş.

 Eğer dürüst ve akıllı iseniz siyasetçi olamazsınız.

 Eğer dürüst ve siyasetçiyseniz akıllı değilsiniz.

Eğer akıllı siyasetçiyseniz dürüst değilsiniz. Gelin bu denklemi çözün bakalım.

Tam bir bilmece değil mi?

Günün birinde bu üç özelliğe sahip istisnai bir insan bulup onu politikaya soyundurarak ülkeyi kurtarmak umudu içindeyiz. Yoksa mevcutlarla işler zor yürüyecek gibi görülüyor.

ÖZLÜ SÖZ

Dört şey devam ettikçe, din ve dünya ayakta duracaktır;

Binginler mallarıyla cömertlik yaptıkça; alimler ilmiyle amel ettikçe; cahiller bilmedikleri bilgilerle  kibirlenmedikçe; fakirler dinlerini  dünyalarına satmadıkça,

HAZRETİ ALİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.