Edirne’nin en kenar mahallelerine kadar süper marketler yayılmış durumda. Marketlerin gelmesinden sonra  bu mahallelerdeki bakkallar  kapılarına kilit vurdu.

Halk arasında özellikle Edirne dışından gelen marketlerden alışveriş alışkanlığı gittikçe artıyor.

Bu marketlerde göstermelik birkaç üründe yapılan indirime kanan vatandaşlar tüm ihtiyaçlarını oralardan karşılıyor.

Peki bunun sonucunda ne oluyor?

Bu marketlerin tamamının vergi daireleri başka illerde. Bizler buralardan alışveriş yaparak aslında o marketlerin bağlı olduğu illerin kalkınmasına katkı yapıyoruz.

Edirnelilerin ödedikleri sıcak para  doğrudan o illerin gelirine yazılıyor.

Bunun sonunda  o illere yapılacak devlet yardımları da artmış oluyor. Zira bizim paralarımızın vergileri de  o illerin hesabına giriyor. Maalesef bunun hesabını yapan yok.

Bu mantar gibi yayılan marketleri sınırlayabilecek bir merci yok mu?

Yerli esnafların  çalışma alanlarını yok eden  bu güçlü firmalar kazandıkları için buradalar . Yarın az kazandığında  çekip gidecekler

Onları biz ayakta tutuyoruz. Bir anlamda kendi öz sermayemizin  başka illere gitmesini sağlıyoruz. Başka ülkelerde bu tür marketler bu denli yaygın değil  . Bizde olduğu gibi her türlü mal satamıyorlar: bizde ise  iğneden ipliğe satış yapıyorlar.

Semt pazarlarının  olduğu günlerde o ürünleri  de pazarlıyorlar. Bu belki halkımıza cazip gelebilir.

Yalnız ilin yararını dikkate aldığımızda  biz kendi ilimizin  kalkınmasına ket vuruyoruz .. Vergi dairesi ilimizde olmayan işletmelerden alışveriş yaparak o illerin kalkınmasına destek sağlıyoruz.

Edirne  halkımızın market özentisi daha ne kadar devam edecek.

Ayaklarımız suya erdiğinde  işin aslını anlayacağız.

Bu marketlerin güç koşullarda çalıştırdıkları elemanların haricinde Edirne’ye bir faydaları yok.

Bu konu ile ilgilenmesi gerekenler sadece olanları seyretmekle yetiniyor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------     

ESNAFLAR İHTİYAÇLARINI TOPLU ALMALARINDA YARAR VAR

Küçük işletmelerde mal ihtiyacı olanlar  ya ayağına gelen toptancıdan malını alıyor . ya da başka illere giderek bu ihtiyacını sağlıyor. Bu durumda yapacağı kar da sınırlı oluyor. Esnaflarımız ihtiyaçlarını kuracakları toptancı merkezlerinden sağlamış olsalar kar marjları daha yüksek olacaktır.

Bir ara esnaflarımızın böyle bir girişimi oldu,  fakat onu sonuçlandıramadılar. Birlikte kooperatif usulü çalışma her zaman küçük esnaflarımızın yararına olacak bir uygulamadır. Ne yazık ki, kooperatif dendiğinde  insanlarımız öcü gibi kaçıyor.Daha önceki yıllarda insanların kafasına  nakşedilen kooperatif imajı devam ediyor.

Özellikle küçük esnaflarımız  güçlerini birleştirmek zorunda.  Yoksa büyük tekeller karşısında ayakta kalmaları çok zor.

Avukatlar, sermaye grupları güçlerini bir araya getiriyor. Küçük esnaflarımız da güçlerini bir araya getirmeleri gerekir.  Aksi durumda kısa sürede  yok olmaları kaçınılmaz hale gelecektir.

 Boşuna” Bir elin nesi iki elin sesi vardır” dememişler.

------------------------------------

SEÇİME KATILMAMAK ÇÖZÜM MÜ?

CHP   bu ayda  delege seçimlerini yapıyor.Bunun için mahallelerde  parti üyesi olanlar belirlenen günlerde İl merkezine gelerek oylarını kullanıp delegeleri belirliyor.

Bu delegeler önümüzdeki ayda ilçe yöneticilerini seçecek.

Bu tabandan tavana doğru yönetimlerin belirlenmesinde  en iyi yöntem olduğunu kimse iddia edemez.

Asıl demokratik uygulamanın o parti üyelerinin  oylarıyla delegelerin belirlenmesi olmalıydı.

Bu CHP dahil hiçbir partide uygulanmıyor.

Bazı yörelerde uygulanmış olsa da genelde yönetimler delegeler kararı ile seçiliyor.

CHP içinde  bu uygulamaya karşı olan fakat bu konuda  partililer arasında taban oluşturamayan partililer var. Bunların bir kısmı  delege seçimlerinin boykot edilmesinden  yana oldu. Böylece seçime katılımın daha az olmasını sağlamayı amaçlıyorlar. Peki bu çözüm mü?

Yarın seçim döneminde aynı anlayış seçimde de boykot uygulamasına kalkmış olsa bundan kim karlı çıkacaktır?

 Burada önemli olan, farklı  görüşte olanların aylar önce partililer arasında gerekli çalışmayı yaparak kendilerinin destekleyeceği bir adayın seçilmesine katkı yapmak olmalıydı.

Bu yapılmamış.  Bir liste karşısına bir başka liste çıkarılamamış.

Bunu engellemek için seçime katılmama uygulaması ile  ne gibi sonuç alınabilir

Diyelim seçime katılım çok düşük oldu. Nitekim bazı mahallelerde katılımın çok az olduğu görülüyor. Genelde her zaman delege seçimlerinde  böyledir.

Bu seçime karşı olanlar genel merkeze  katılımın çok az olduğunu iletip  ne sonuç alabilirler.

O zaman onlara denilmez mi “ Sizler de partili olarak size engel olmak isteyenlerden daha çok çalışıp kendi  gücünüzle neden seçime katılmadınız?” dendiğinde ne mazeret uygulayacaklar.

CHP üyeleri sağlıklı bir aday geldiğinde hiçbir etkiye kapılmadan ona oy vermeden çekinmez.Parti üyelerini  öyle herkesin arkasından gidecek gibi  hafife almamak lazım.Burada önemli olan alternatif aday üzerinde duranların  bu alanda yeterli çalışma yapmamaları.

Bu şartlarda da onu bunu suçlayıp mazeret üretmelerinin yararı olmaz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

VAKIF KİRACILARI BU YÜKÜN ALTINDAN NASIL KALKACAK

Ülkemizin ekonomik durumu ortada. yaşadığınız olumsuz koşullardan en çok küçük esnaflarımız etkileniyor. Bunların başında da tarihi çarşılarımızda yıllardır işlerini sürdürme çabasında olan küçük esnaflarımız oluyor.        

Onlar uzun yıllar  bu tarihi çarşılarda Edirne’nin tanıtımına katkı yapıyor. Bazıları babadan oğla işlerini sürdürüyor. Gelen turistler  kent hakkında en sağlıklı bilgileri onlardan alıyor.

Yeni yılda    Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü  tarafından yapılan kira zamları belirlenmiş.

Eski kiracı olanlara  yüzde yüzü aşkın zam yapılırken yeni kiracılara   ve kira bedelleri çok yüksek olanlara ise  %17-18 arasında zam uygulanmış.Bedesten Esnafları Derneği  Başkanı Hakan Yılmaz’ın   ifadesine göre esnaflara uygulanan kira bedelleri için belli bir kıstas yok.

Bazılarına yüksek zam yapılırken bazılarına ise eski kiracı olmalarına karşın kira bedelleri düşük tutulmuş. Bu arada eski kiracılara yüzde yüzün üzerinde zam yapılmış.

Yılmaz’ın ifadesine göre  Edirne dışındaki illerde  böyle bir uygulama yok.Yılmaz bu koşullarda esnafların işlerini devam ettirmesinin mümkün olamayacağını , kiralar için yetkililerle görüşeceklerini belirtti.

Bugüne kadar .zar zor ayakta duran bazı günler hiç  kazanmadan evine giden, dükkan kirasını, elektrik parası ve diğer giderlerini harç borç ödeyen esnaflarımızın  kira zamlarından sonra  durumları ne olacak?

Bu esnaflarımız küçük sermayeleri ile nasıl işlerini sürdürecek.

Elektrik  katlanarak zamlanmış.

Halkın alım gücü azalmış. Diğer girdi fiyatları artmış.  Bu esnafların bir de evinin  ihtiyacını düşünelim.

Doğal gaza gelen yarıdan fazla zamla bu insanlar nasıl kışı çıkacak.

Bu kara mizah yapmak değil her şey ortada.

Yaz günleri doğal gaz zamları dikkat çekmedi.

Şimdi faturalar geldiğinde sıkıntılar ortaya çıkacak.

Öyle anlaşılıyor ki, dar gelirlinin geçim koşulları bu kış daha da zora girecek ve daralacak..  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.