Geçim koşulları her geçen gün daha da  zora giren dar gelirli , asgari ücretle geçinmek zorunda kalan vatandaşlar, pazar alışverişleri için ucuzlayacağı beklentisiyle  akşam saatlerini, pazarın dağılma zamanını bekliyor.

O saatlerde pazarcıların indirim fiyatlarından yararlanıp alış veriş yapmak isteyen vatandaşların bazıları ise,  pazar dağılımında tezgahlarda kalan pazar atıklarından kendine yararlı olacak ürünleri almakla yetiniyor.

-----------------

BİR DOKUN BİN AH İŞİT

Geçim derdi konusunda vatandaşlara bir dokunup bin ah işitiyorsunuz. Özellikle kadınlar bu konuda evlerin en büyük zorluğunu çeken kişiler. Pazarı geldiklerinde ihtiyaçlarının yarısını almada zorlandıklarını  gelirin giderin karşılamadığını, özellikle kış aylarının sabit ve dar gelirliler için çok zor bir dönem olduğundan yakındılar.

Edirne’nin en kapsamlı pazarı olan  Cumartesi Pazarında alışveriş için gelen kadınlarımızdan  geçim derdi konusunda görüşlerini  sorduğumda  olumlu bir yanıt alamadım. Herkes geçim şartlarından pahalılıktan  yakınıyor.

Pazar alışverişi için gelen kadınlar  ceplerinde azalan  parayı gösterip   daha önceleri elli lira ile azar alışverişi yaptıklarını, şimdi  ise onun iki katıyla  daha önce aldıklarının yarısını dahi alamadığından yakındılar.

Önceki  yıllarda kilo ile sebze meyve alanların şimdi  yarım kilo ve daha azının almakla yetinmelerinin piyasanın durumunu gösterdiğini, halkın yaşantısı konusunda pembe tablo çizip  zorlukların olmadığını iddia edenlerin  bir gün çarşı pazarı gezip halkın ne sıkıntı çektiğini  görmeleri uyarısında bulundular.

---------------------

BELEDİYE ÇALIŞANLARININ İŞ DAĞILIMI  YAPILMALI

Bir vatandaşımız telefonla arayıp  belediyede çalışanların  bazılarının gününü gün edip yeterli görevlerinde  gayreti göstermeden maaş aldığından yakındı. Örnek olarak da park ve bahçelerde görevli olanlardan ve toplu hizmet veren belediye elemanlarının çalışmaları sırasında çok azı çalışırken diğerlerinin elleri ceplerinde muhabbet ettiğini,  bunun görenlerin de dikkatini çektiği iddiasında bulundu.

Belediye çalışanlarının iş yükü nasıl olduğu yetkililerin bileceği bir iş .O konuda fikir yürütemem doğru olmaz.

Gerçekten Edirne belediyesinde eleman fazlalığı olduğu yolunda iddialar var.Yapılan toplu hizmetler sırasında bunu görmek mümkün.

Belediye bazı kişilere iş bulurum diye kendi imkanlarını zorlaması diğer hizmetlerin aksamasına neden olabilir.

Bu alanda istatistiki verilerin, iş yükünü kapsayan çalışmaların  olması gerekmez mi?.

Bugün hiç kimse belediyenin birimlerinde  personel azlığından yakınmıyor.Buralarda çalışan personelin iş yükü nasıl değerlendiriliyor. Bazıları gün boyu çalışıp ter dökerken bazılarının kenar köşede zaman geçirmesi  iş yükünün sorumluluğunun olmaması çalışan elemanları da huzursuz eder” Ben çalışıyorum o etrafta geziyor arazi oluyor.Onunla aynı maaşı alıyoruz” diye  yakınmasında haklılık payı olamaz mı?.

Özel sektör bir elaman alırken  alacağı elemanın görev yapacağı iş alanını belirler. Belediyede böyle bir görev dağılımının olduğu konusunda halkta endişe var.

Belediyelerde çalışan elemanlar arkalarında kendisini koruyacak  birilerinin olduğu,kendilerini bunun için güvenceli olarak görmemeleri gerekir.

Kamu hizmetinde  ayrım olmamalı onun için adama göre iş yerine işe göre adamın alınması o işte verimliliği artırır.Belediyelerin de buna özen göstermeleri gerekir.  

------------------------

BU SESE KULAK VERİLMELİ

Trakya Veterinerler Odasında veterinerlerin eğitimi konusunda Oda Başkanı Dr Erdal İlgü’den  hayvancılık konusunda bilgi aldım.

 İlgü,  özellikle hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız ve insanların sağlığı konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Odanın  Trakya genelinde hayvanların sağlığını denetleme konusunda  yetkilerinin olmasına karşı il dışında yetkilerinin sınırlı olduğunu  E.Reçetenin uygulaması nedeniyle  veteriner arkadaşlarının il dışında  hastalanan hayvanlara bakabildiğini fakat hastalığın tedavisi için reçete yazma yetkisinin bulunmadığından yakındı.

 İlgü,  reçetelerin mezbahalarla entegre edilerek anında sisteme girmesinin sağlanmasıyla anında  tüm mezbahalara  ve bakanlığı duyurulmasının sağlanacağı, kesimi sakıncalı olan bir hayvanın kesimine engel olunacağını  söyledi.Bu uyum  sağlanmadan sorunun çözüme kavuşmayacağını belirtti.

 Hayvancılık bölgemiz açısından en  önemli bir gelir kaynağı. Hayvancılığın gelişmesinde de en önemli faktör veterinerselimiz oluyor. Onları üreticilerle arasındaki bağları engelleyen mevzuatlara çözüm getirilmeli Bu konuda hayvan yetiştiriciliği yapan vatandaşlarımızın da bilinçlendirilmesi gerekiyor.

Günümüzde eski usulde hayvancılık kar sağlamıyor.

-----------------------

FIKRA

EVDE CEREYAN YOKMUŞ

 Neriman hanıma gelen misafir evin kızını ortada görmeyince sormuş:

 Kızımız nerede ortalıkta görünmüyor:

 Ev sahibi hava akımını kastederek “geçen gün  size gittiğinde  cereyana kapılmış şimdi hasta yatıyor” demiş

 Bu söz üzerine misafir hanım öfkelenmiş:

“ Komşum bizim evde  cereyan ne arar; sen de bilirsin ki  biz gaz lambası kullanıyoruz”  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.