Ülkemizin her bölgesindeki muhtarlarımız halkla doğrudan görüşerek hiçbir aracı olmadan ve çoğu kez siyasi görüşleri de bir yana konularak seçilir.

Siyasi ayrımı  gözetmeden  o makama getirilir.

Bakıyorsunuz bir partinin çok güçlü olduğu bir mahallede başka partiyi desteklediği bilinen bir muhtar seçimi kazanmış.

Bu görev için halk  işinin ehli olacak, daha güven verecek kişileri kendirsine en yakın devlet görevlisi olan muhtarını seçer.Onun hangi partiden olduğuna bakmaz.

Bu halkın önemli bir demokrasi tercihidir.

Öyle olduğu için mahalle halkı sorunlarını ilk olarak muhtarlarına iletir.

Orada görev yapanın kendi oyları ile oraya geldiğini bilerek gerektiği zaman kendi sorununa sahip çıkmasını ister.

---------------------------------

ÜST MAKAMLARDA HALKIN TERCİHİ AZALIYOR

Muhtarlık seçimlerinde doğrudan söz sahibi olan ,hiç bir aracı olmadan  oylarıyla kendi muhtarını belirleyen mahalle ve köy halkı daha üst makamların seçiminde  aynı kararlılığını, etkisini gösteremez.      Örneğin belediye başkanı mı seçilecek.,bakıyorsunuz halkı tercihinin yanında partisi yönetimlerinin devreye girdiğini görürsünüz.Burada halkın tercihinden öte partilerin tepesindeki yönetimlerinin sizin tercihinizin yerine geçtiğine tanık olursunuz.Bu  uygulama   tüm partiler için de geçerlimdir.

Hiç bir partili “ben başkanımı muhtarlarda olduğu gibi  halkın tercihine göre belirledim” diyemez.

Yine parti yönetimlerinde de ahbap çavuş ilişkisi ön plandadır.Parti yönetimleri ile kim yakınsa onlar partilerin çeşitli kademelerinde görev alırlar.

Yıllardır bir partiye gönül vermiş, her türlü fedakarlığı yapan kişilerin çoğunu bu görevlerde göremezsiniz.

Bu anlayışla belirlenen kişilerin seçeceği parlamenterlerin de üst makamların da icazetini alarak hakları olmayan koltuklara kavuştuğunu görürsünüz.

Orada da halkı talebi dikkate alınmaz. Belki o partide oy vermeyen hiçbir etkinliğine katılmayan kişilerin seçtiği yöneticiler  nasıl halkın gerçek temsilcisi olabilir.

------------------------------

BAZI GÖREVLER MUHTARLIKLARDAN ALINDI

Daha önceleri muhtarlıklarca yapılan halkın  bazı görevleri onlardan alınarak nüfus müdürlüklerine verildi.Böylece muhtarların mahalle halkı ile ilgili bilgileri de sınırlanmış oldu.

Buna rağmen köy ve mahalle muhtarlarımız görevlerini fedakarca yerine getirme gayreti içinde .

Bu pamdemi döneminde de halkın sağlığı için üst makamlarca ne görev verilirse muhtarlarımız tarafından eksiksiz  yerine getirildi.Yapılan yardımların yerine ulaşmasında ,mahallede muhtaç insanların tespitinde muhtarlar öncülük ediyor.

Halkla her zaman iç içe olan muhtarların belediye meclisinde de söz sahibi olması gerekir.

Mahallelerde yapılan bazı uygulamalar muhtarlıklardan habersiz  yapılıyor. Halkın doğrudan  seçtiği muhtarların kendi mahallelerinde yapılan hizmet ve işlerden haberdar olması gerekir.

---------------------------------

MUHTARLAR SORUNLARINI DUYURUYORDU

Edirne Televizyonunda benim de görev aldığım dönemde Edirne merkez ve köylerdeki sorunları belirlemek için önce sorunları yerinde tespit edip sonra da muhtarların da katıldığı “Mahalle muhtarlarımız” adında benim yönettiğim programda görüntüleri ile muhtarların ifadeleri ile halka duyuruyorduk.

Edirne belediyesi veya diğer kurumlar bu programlar sonrası bu sorunları gideriyordu. Böylece halkın sorunlarını çözmede katkı sağlıyorduk.

Bu programlar sonucu kentimizin birçok meselesinin çözümüne katkı sağladık. Canlı yayınlanan bu programa katılmak isteyen vatandaşların görüşlerini de aktarıyorduk.

-----------------

KISSADAN HİSSE

İkinci Dünya Savaşında Yahudileri topluca katleden SS kıtasının komutanı General Elchman harbin sonunda  ülkesinden kaçarak Güney Amerika’ya sığınır.

Yahudiler bu generalin izini bularak kaçırır ve İsrail’de yargılamaya başlarlar.

Sonuç malum: İdam.

Her idam mahkumuna sorulduğu gibi Elchman’a da son arzusu sorulunca “ Dini ve bütün vecibelere uyarak Yajhudi olmak istiyorum” der.

Sanığın bu talebi üzerine savcı şaşırmış durumdayken hakim

Elchman’a sorar “ Bu isteğiniz elbette yerine getirilecektir.Bize neden Yahudi olmak istediğini söyler misin?... Elchsman: “Ben Yahudi olduktan sonra idam edilirsem dünyada bir Yahudi daha eksilmiş olacak” der.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.