Dünyadaki ülkelerin yönetimlerinde 3 önemli yönetim sistemi uygulanmıştır. Bu sistemlerin bazıları çok az da olsa halen bazı Afrika ve Asya ülkelerinde uygulanıyor.
    Bu üç yönetim sisteminden en iyisi ve önemlisi olan Laik ve Demokratik sistem, halen bizde başarılı bir şekilde 98 yıldır uygulanıyor. Bugünkü yazımda ise Cumhuriyet, Meşrutiyet ve Mutlakiyet rejimleri konusunda sevgili okuyucularımızı bilgilendirmek için  gündemdeki siyasi konjöktür gereği yazmayı uygun gördüm.
    İşte bu üç yönetim sistemi:
    İnsanların birlikte barış ve refah içerisinde yaşamaları; neden Devlet Yönetim Biçimleriyle değil, ülke gelirlerinin paylaşımındaki adalat ile ilgilidir.? Buna cevap vermeden önce devletlerin yönetim biçimlerine kaynaklık eden ekonomik-siyasal tercihleri sorgulanmalıdır. Bu anlayışlar sırası ile:
    -Siyasal tercihlerden Mutlakiyet, Meşrutiyeti Cumhuriyet,
    -Ekonomik tercihlerden Kapitalizm, Komünizm (Sosyalizm), Liberalizm açıklanacaktır.
    Toplumların Siyasal Tercihleri:
    -Mutlakiyet (Monarşi): Devletin temel güç ve yetkilerinin tek kişide toplandığı (Yönetimin babadan oğula-kardeşe) geçtiği yönetim. 
    -Meşrutiyet (Anayasal Monarşi):
    Hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halkoyuyla seçilen meclis tarafından kısıtlandığı yönetim.
    -Cumhuriyet (Temsili yönetim): Hükümet başkanlarının halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim şeklidir. Cumhuriyet ile milletin egemenliği kastedilir. Ülke yönetiminde söz sahibi sivil parlamentodur. Gerçeğinde ise Cumhuriyet: ‘’Halkın yönetimi’’ değil.’’Halktan birilerinin yönetmesi’’dir. Elbette bu noktada ‘’Halk kimdir?’’ sorusu da cevap bulmalıdır. 
    Demokratik Cumhuriyet: ‘’Demokrasi ile cumhuriyet kavramı arasında kesin bir çizgi olmamakla beraber demokrasi kavramı seçimi ve hukukun üstünlüğünü cumhuriyet kavramı herhangi bir soylunun, kralın olmamasını ve bir parlamentonun gerekliliğini öne çıkarır. İngiltere’de cumhuriyet yoktur, ama demokrasi vardır. Veya Türkiye’de cumhuriyet vardır, ama demokrasi biraz zayıftır.’’
    Buraya kadar yapılan tariflerde, ülke gelirinin paylaşımı ile ile ilgi bir kayıt-niyet gördünüz mü? Biz görmedik. Demek ki mesele neymiş? Ülkeyi kimin yönetecek olması. Öyle de yetki kraldan (Mutlak söz sahibinden) halka meclise geçmiyor mu? Öyle mi oluyor.
    Siz Mutlakiyetlerin veya Meşruti Monarşilerin elbiselerinin kimlerce değiştirildiğini hatırlıyor musunuz? Örneğin İngiltere’de, Fransa’da, Rusya’da veya Türkiye’de?. Yönetimler birinden diğerine nasıl geçmişti? Ortada halk iradesi mi vardır, yoksa güç sahiplerinin iradeleri mi?. Ve değişikliklerden sonra kırulan yönetimde kimlerin iradesi geçerlidr.? Halkın mı; Fransa, Rusya veya Suriye’de olduğu gibi diktatörlerin mi? Sorgulandığında ortaya anlatılanlardan farklı uygulamalar çıkmamamakta mıdır?
    Ve toplumların ekonomik tercihleri:
    Kapitalizm: Bu ifadeler arkasında yatan gerçeklerin anlaşılmaması için anlatımlarında süslenir ve ne olduğu değil, ne sağlandığı konusu öne çıkarılır.  Kapitalizm belirli düşüncedeki bir toplum yapısı anlayışıdır. Bu anlayış üretim araçlarının özel mülkiyetini, karlılığı, rekabeti ve işgücünün bir mal gibi alınıp satılmasını dikkate almaktadır. Üretim karlı olacak, üretimde rekabet olacak ve üretim akılcılık esası üzerine yapılacak.
    Kısaca Kapitalizm, bir üretim tarzıdır. Kastedilenler brlikte, ideolojik ve kurumsal bir üst yapı modelidir.
    Bunlardan anlaşılan; kimse size karşı değildir, herkes kendi yanındadır. Bal tutanlar parmağını, tutmayanlar ise avucunu yalamaktadır. Neticede yapılanlar nedir? Kaynağın (Gücün başına geçinceye kadar) ‘’sureti haktan’’görünmek. Ya sonra.? Ona da siz karar verin değerli ukuyucular.
    

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.