UZUNKÖPRÜ, GUİNNES'E ADAY

İkincisi gerçekleştirilecek olan Uzunköprü Kültür ,Sanat ve Tarım Festivali 14 Eylül'de başlayıp 17 Eylülde sona erecek. Festivale tüm Edirnelileri davet eden Uzunköprü Belediye Başkanı Eniz İşbilen, festival sırasında Tarihi Uzunköprü'yü Guinnes'e aday göstereceklerini ve şartlar uygun olursa Uzunköprü'nün Avruğa'nın en uzun taş köprüsü olarak kayda geçeceğini ifade etti.

UZUNKÖPRÜ, GUİNNES'E ADAY

İkincisi gerçekleştirilecek olan Uzunköprü Kültür ,Sanat ve Tarım Festivali 14 Eylül'de başlayıp 17 Eylülde sona erecek. Festivale tüm Edirnelileri davet eden Uzunköprü Belediye Başkanı Eniz İşbilen, festival sırasında Tarihi Uzunköprü'yü Guinnes'e aday göstereceklerini ve şartlar uygun olursa Uzunköprü'nün Avruğa'nın en uzun taş köprüsü olarak kayda geçeceğini ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
12 Eylül 2017 Salı 10:14
UZUNKÖPRÜ, GUİNNES'E ADAY

     Uzunköprü Belediye Başkanı  Av. Enis İşbilen festival kapsamında UNESCO  Dünya geçici miras listesinde ki tarihi taş köprü Uzunköprü'nün GUİNNESS rekor denemesin gerçekleşeceğini belirterek şunları söyledi; “Buradaki en uzun taş köprü kategorisi boştu, buna Uzunköprü Belediyesi olarak münacatımızı yaptık. Ancak ,dünyanın en uzun ikinci köprüsü olduğumuz ortaya çıktı  maalesef, Çin'de 2 bin metrenin üzerinde bir taş köprü olduğu bize iletildi. Bizde Çin işi olmasın diye baktık, ama zamanın eski köprüsü 1200-1300'lerde yapılan bir köprü. Köprünün ölçümümden sonra şu tanımlamayı yapabiliriz,Avrupa'ın en uzun taş köprüsü diyebiliriz” dedi.
Uzunköprü  Belediye Başkanı  Enis Bilen; “Bu yıl 2.sini  gerçekleştireceğimiz 14 Eylül başlayıp 17 Eylül Pazar günü sonlanacak olan 2'ci Kültür Sanat ve Tarım Festivali var. Uzunköprü halkımız ilkini geçen yıl yaptığımız festivalin devamını istedi. Festivaller Türkiye2de aslında eleştirilmekte esasında, belediyeler yöresinin insanın ihtiyaçlarını gerçekleştirmek için kurulu mali idareler. Bu anlamda sadece insanların eğlence ihtiyacını gidermenin değil Uzunköprü'nün mevcut kültürünün  sanatının ,özellikle Edirne'nin tarım memleketi olması nedeniylede daha ileri götürmesi anlamında ,toparladığımız katkıları program olarak görüyoruz”.
“ÇİN'DEKİ DÜNYANIN EN UZN TAŞ KÖPRÜSÜ BİZDE AVRUPANIN EN UZUN KÖPRÜSÜYÜZ”
Uzunköprü'nün önemi  köprüsüyle ortada,ancak köprünün  amacıda eskiden beri var olan Anadolu ve Avrupa'yı Balkanlara bağlayan yol üzerinde yer almasıdır diye belirten Başkan  işbilen ; “ Bu anlamda UNESCO'nun geçici kültür mirasında yer alan tarihi köprünün kesin listeye alınması anlamında çalışmalarımız başlamıştır. Bir yasa  değişikliği ile tüm yetkiler  Kültür Bakanlığına verilmiş olmasına rağmen,bakanlıkla yapmış olduğumuz görüşmelerde yerel ayağı olmayan, yerel dayanağı olmayan bu tip çalışmaların başarıya ulaşamayacağını ve biraz geriden geleceğini bize iletiler. Bazı yetkilerin yerele verilmesi ile ilgili bir yönetmenlik hazırlanmakta,bizde bu yönetmenliğin çıkmasını dört gözle bekliyoruz ki , köprümüzün UNESCO'nun geçici kültür mirasından kalıcı miras listesine alınması konusunda . Bizim festivalimiz içerisinde GUINES  Wosrıcort denilen dünya rekorları adı verilen organizasyon var. Buradaki en uzun taş köprü kategorisi boştu, buna Uzunköprü Belediyesi olarak münacatımızı yaptık. Ancak ,dünyanın en uzun ikinci köprüsü Poker olduğumuz ortaya çıktı  maalesef, Çin'de 2 bin metrenin üzerinde bir taş köprü olduğu bize iletildi. Bizde Çin işi olmasın diye baktık,ama zamanın eski köprüsü 1200-1300'lerde yapılan bir köprü. Köprünün ölçümümden sonra şu tanımlamayı yapabiliriz,Avrupa'nın en uzun taş köprüsü diyebiliriz. Bugüne kadar dayanaksız bilgi ile gidiyorduk hiç olmazsa öğrendik.Perşembe akşamı festivalimizin açılışı var. 
 Uzunköprü Kültür ,Sanat ve Tarım festivali  programını ise Başkan İşbilen şu şekilde açıkladı: “Uzunköprü'nün hava uçuşları ile bağlantısı ,bağlantısı da 1.dünya savaşına dayanıyor. Bu anıyı perçinleyen bir anıt koyacağız. Türk Hava Kurumu ile yaptığımız görüşmelerde uçuşların Uzunköprü semalarında arkasından bir yazı sarkıtılarak uçması bizler için çok önemli.
FESTİVAL PROGRAMI İSE ŞU ŞEKİLDE ; 
14 Eylül  Perşembe 16:00'da açılış Cumhuriyet meydanında,16:30'da kortej yürüyüşü Cumhuriyet meydanından başlayıp  kız melek lisesi önüne kadar sürecek ve 17:30'da stant açılışı festival alanında. Akşam 20'de de melekte 40 yılını doldurmuş olan esnaflara  belge takdimi ardından Edirne Belediye Bandosu konseri,21:00'de ise  Edis konseri ile  bitecek.15 Eylül Cuma günü  programı ise ; 12: ve Gazililerimiz için mevlid (Muradiye camiinde ,13:00'da Türk Hava Kurumunun Planör gösterisi ,14:00'te Kemal Gök  Fotoğraf  sergisi ve Nazmi  Metin  Resim sergisi Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleşecek.16:00'da  Tarihçi yazar Sinan Meydan söyleşisi Atatürk Kültür merkezinde ,20:30'da 40 yılını doldurmuş serbest meslek erbaplarına belge takdimi,21:00' da ise sanatçı Derya Uluğ  konseri.son buluyor.
    16 Eylül Cumartesi ; 11:00'de  UNESCO yolunda ,tarihi köprü yürüyüşü,11.30, Tarihe canlı bir yolculuk gösterisi tarihi Uzunköprü üzerinde.14:00'da yazarlar Özge Doğar,Çetin İmer,Güngör Mazlum,Anıl Ergin Atatürk Kültür Merkezinde halk buluşup söyleşide bulunup kitaplarını imzalayacak.20:00'da festivale katkı sağlayanlara plaket takdimi ve ardından 21:00'da Ferhat Göçer konseri.
 17 Eylül Pazar Günü  ise: sabah 09:00'da  geleneksel festival trap yarışması  çamlık mevki atış poligonu,13:00'da GUİNNES rekor denemesi  tarihi  Uzunköprü'nün  ölçümü,14:00'da çacuk tiyatrosu,14:30 Uzunköprü Belediye spor tekvando gösterileri Ergene şehir satında, 15:00 Uzunköprüspor 2017-2018 sezon açılışı,16:00'da sokak basketbolu ödül töreni gül çiçek parkta,17:00'da motor tutkunların gösterisi  festival alanında ve 17:30'da Tap yarışması ödül töreni ile festival sona ermesi.Cumartesi günü UNESCO yolunda yıllardır yıllardır yaptığımız ,tarihi geleneksel  köprü yürüyüşümüz olacak. Ve yürüyüş her zaman aklımızda olduğunu taşıyan bir  eylem olduğunu taşıyan bir farkındalık. Tam bu yürüyüş bitimizde köprü başında ikinci Muratla halkımızla buluşturacağız.Bizde tarihi anlamak anlatmak ve insanları harekete geçirmek için Sunay Akın dedik”dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.