Dünyanın hiçbir ülkesindeki Sosyal Güvenlik Kurumlarının ve bunların aracı kuruluşları gibi çalışan bankaların, böyle demode olmuş bir sistem ile hak sahiplerine maaş ödedikleri, ne görülmüş ne de işitilmiş değil.

            Bilindiği üzere, Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağımsz Çalışanlar Kurumu, (Bağ-Kur) gibi Sosyal Güvenlik Kurumlarından, halen çalışmakta olanlar ile bu kurumlardan emekli maaşlarını almak durumunda olanlar, kurumların asli görevleri olan maaş ödemelerini, yaptıkları anlaşmalar sonucu bankalara ihale etmiş bulunuyorlar.

            Ancak hak sahipleri bankalardan ay başlarında aldıkları maaşlarının ne tam miktarını ve ne de yapılan kesintilerin nerelere, hangi kalemlere yapıldıklarından da, kesin olarak bir bilgi sahibi olamıyorlar.

            Bu durumdan bir hayli şikayetçi olan hak sahipleri, fabrika ve buna benzer kuruluşlarda bordro sistemi uygulandığı için bu gibi özel kuruluş ve kurumlarda çalışanların, kesintilerden bilgileri olduğu için, alacakları maaşlarını önceden bilerek, hareket edebiliyorlar.

            Ancak maaşlarını çeşitli bankalardan alan emekller ise, bu bilgilerden tamamen mahrum bırakıldıkları için, yani maaşlarını aldıkları bankaların (Bankalara da SGK’dan kesintiler konusunda herhangi bir bilgi verilmediği için), maaşlarının net’ini hiçbir zaman öğrenemiyorlar. Ve bu kesintilerin belirsizliği nedeniyle, her ay farklı farklı maaş alabiliyorlar.

            Bizim anlayışımıza göre, maaş ödeme sisteminde göze batan  hata, suyun başında olan SGK’dan kaynaklanıyor. Bu kurum, özellikle de emeklilerin ve çalışanların maaşlarını hak sahiplerine ödenmek üzere, daha bir ay önceden bankalara verirken, yapılan kesintiler konusunda maalesef hiçbir bilgi vermiyorlar. Bu kabul edilemez bir sistem olup, halen dünyanın hiçbir ülkesinde uygulanmıyor.Bu nedenle de biz, bankalardan maaş almakta olan tüm hak sahiplerine, alacakları maaşlarının net miktarını, daha sonra ise yapılan kesintilerin nerelere ve ne miktarda verilmek üzere yapıldığını, kuruşu kuruşuna gösteren bir maaş ekstresini vermelerini, bankalara zorunlu hale getirmeli. Tabii öncelikli olarak bunun ilk şartı ise, SGK’nın bu kesinti verilerini bankalara vermeleri olmalı.

            Şimdi belki şöyle denilecek.’’Efendim hak sahipleri birer e-devlet şifresi alsınlar. İnternet’e bu şifre ile girerek, net maaş ve kesintilerini öğrenebilirler.’’ Bu konuda bilinmeyen gerçekler bulunuyor. Bir defa maaşınızı aldıktan sonra bunu öğrenebiliyorsunuz. İkincisi İnternet’e girerek maaşını sorgulayabilecek kaç kişi bu sisteme girmeyi biliyor? Yapılacak muhtemel kesim hatalarını  görüp,  nasıl itiraz hakkını kullanabilecek  ve hakkını arayabilecek?.

           

           

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.