Edirne'nin mümtaz siması, Eğitimci, yazar, şair, Kırkpınar Marşının söz yazarı ve bestecisi Beyazıt Sansı’nın 60 yıl elinden düşürmediği Kemanı sağlığında vasiyet ettiği ailesi tarafından Kent müzesinde sergilenmesi amacıyla düzenlenen çok anlamlı ve duygusal bir törenle Belediyeye bağışlandı. Rahatsızlığının son dönemlerinde bu isteğini Belediye Başkanının bulunduğu sohbette de dile getiren değerli insanın Başkanımızdan bir isteği de yazıp bestelediği ve eski Başkan Sedefçi tarafından Makam Odası kapının yanına asılan Kırkpınar Marşının bir Mermer Kaideye yazdırılarak Sarayiçi Güreş Sahasında bir yere dikilmesiydi. Başkanımızın da bildiği ve söz verdiği bu eyleminde Kırkpınar tarihine yakın bir süreçte yerine getirileceğine inanıyorum.

Belediye Meclis Salonunda bağış dolayısıyla düzenlenen programa tedavim ile ilgili yapılması gerekenler için İstanbul'da olduğum için iştirak edemedim ama Belediyenin yaptığı canlı yayını izledim ve duyduğum memnuniyeti ifade etmek için Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın paylaşımının altına yorum olarak duyduğum memnuniyeti ve ikinci vasiyetini yazdım. Ama nedense yorumum silinmiş, Belediye tarafından hazırlanmış olan Program gerçekten çok güzel ve anlamlıydı. Başkan Gürkan burada yaptığı konuşmada; Sansı ailesinin pek çok marş ve besteye imza atan emekli müzik öğretmeni Beyazıt Sansı'nın vasiyetini yerine getirmek üzere toplandıklarını ifade etti. Beyazıt Hocayı anlatmaya zamanın yetmeyeceğini dile getiren Başkan Gürkan, “Rahmetli Beyazıt Sansı’nın ailesiyle hocamızın bir vasiyetini yerine getirmek için buluştuk. Beyazıt hocayı tekrar anlatmaya gerek yok. Onu anlatmaya zaman da yetmez. Hocamızın ailesi, onun yapmış olduğu şiirleri beste haline dönüştürdüğü Kemanını sergilenmesi amacıyla bugün Kent Müzemize bağışlıyorlar. Bir insan ancak onu son anan son kişi öldüğünde öldü derler. O yüzden birçok ziyaretçi alan Kent Müzemizde Beyazıt Hocamızın Kemanının sergilenmesi onun sürekli yaşatılması anlamına gelecektir. Hocamızın bu şehre emanetleri olan değerli eşi evlatları ve ailesine bir kez daha hoş geldiniz diyorum” diyerek düzenlenen programın ve Beyazıt Hocamın anlamını ve değerini ifade etti..

Onbeş yılı aşkın bir süredir hemen her gün mutlaka bir araya gelip üçlü oluşturduğumuz Ciğerci Bahri kardeşim ile sohbetler ettiğimiz arkadaşımız Beyazıt Sansı’nın değerli eşi meslektaşım Semra Sansının heyecan hüzün ve özlem dolu konuşması gerçekten insana duygu hüzün ve özlem yükleyen ifadelerle doluydu. Konuşmasına başlamasının hemen ardından gözyaşlarına hakim olamayan Semra Hanım eşinin sağlığı yerindeyken verdiği vasiyeti yerine getirmek için toplandıklarını belirterek, “Rahmetli eşim Kemanını Edirne kent Müzesine bağışlamamızı vasiyet etmişti. Tarihte kaybolup gitmemesini, eserlerini ve anılması gelecek nesillere aktarılması için kemanını emin ellere teslim ediyoruz. Gözü arkada kalmayacak. Ruhu şad olsun. Eşim pek çok müzik aletini severek çalardı. Onlarca çocuk şarkısı, gurbet, ayrılık, aşk şarkıları, sonra kurumlara marşlar yazıp bestelemiştir. Ama asıl kemanın değerli kılan Kırkpınar resmi marşıdır. Kemanı Kırkpınar Marşının başkahramanıdır. Bu düşüncelerle eşimin 60 yıllık arkadaşı, can yoldaşı Kemanının Edirne Kent Müzesine bağışlıyoruz. Kemanının tellerinden parmak izleri kaybolmasın. Beyazıt Sansı adının yaşatılmasında büyük katkısı olan Başkanımıza ve destek verenlere sonsuz teşekkürler sunuyorum” dedi.

Beyazıt Hocamın çok sevdiği oğlu, Seven Sansı’da kemanı eline alarak son kez Kırkpınar Marşını çalması Meclis Salonunda bulunan herkesi duygulandırdı.. Arkasından Beyazıt hocanın biricik kızı Gülsevil de yaptığı konuşmada babasının 60 yıllık arkadaşının emin ellere emanet etmenin onurunu yaşadıklarını vurguladı.

Nur içinde yat mekânın cennet olsun güzel insan sevgili arkadaşım. Ruhun şad olsun inşallah. Seni hiçbir zaman unutmayacağız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.