Ak Partinin Edirne karnesini yazarken ister istemez geçtiğimiz günlerde yapılan coşkulu ve heyecan dolu Genişletilmiş Danışma Meclisi Toplantısının etkisinde kalıyor insan. Ama yazı serimizde Partilerin sadece bir gününü değil uzun vadedeki durumunu hatırlatmayı amaçladığı için Yurt genelinde siyasi tarihimizin çok partili dönemdeki en uzun iktidar olma başarısı yaşamış bir Partiyi anımsayacağımız için gerçekleri yazma gayreti içinde olacağız.

Ak Parti zaman zaman bu tür toplantılarda coşkulu heyecanlı ve başaracağız azmi ile dolu söylemlerin salonları inlettiği toplantılar yaşadı elbette. Ama başarı salon tezahüratları, kalabalıklar ve sloganları ile ölçülmüyor ne yazık ki. Bir anlamda yetmiyor demek ki. Çünkü siyasette başarı sandıktan çıkan sonuçla ölçülüyor ve bu güne kadar Türkiye’nin son 20 yılına damga vurmuş ve en büyük Partisi olmuş Ak Parti, Belediye Başkanlığını elde edememiş olmanın yanı sıra bir milletvekilinden fazla temsilcisini TBMM ne gönderme başarısı da gösteremedi. Ben çok iyi biliyorum ki; bu başarıyı elde edebilmek için birçok alternatif denendi. Ankara’dan adaylar, İstanbul’dan çalışma grupları getirildi. Muhafazakâr bir parti olmasına rağmen yemekli toplantılarda içki âlemleri yapıldı. Ama değişen bir şey olmadı. Bir atasözü ile ifade etmek gerekirse” bu bağ bu kadar üzüm veriyor” demek ki.

Ak Partinin en güçlü zamanlarında elde edilemeyen bu başarı şimdiden sonra gelir mi bilemem ama azimli ve kararlı olmakta yarar var tabiî ki. Çanakkale’nin Türkiye’nin ilk Bayan İl Başkanı ataması gibi Edirne’de de İl kez bir Bayan İl Başkanı atanması ve daha sonra seçilmesinin yanı sıra Bayan bir Milletvekilini Meclise gönderme düşüncesi siyasi başarıda ne kadar etkili olur onu da 2023 te göreceğiz. Şu ada yerelde ki çalışmalara bakıldığında olması gerekenlerin hepsi yapılıyor bana göre. İl ve İlçe teşkilatları seçim sattı mahalline girilmiş gibi çalışma sergiliyor. Mevcut Milletvekili gerek Ankara’da gerekse de Yerelde yapılması gerekenleri başarı ile yerine getiriyor.

Tabiî ki bütün bu çalışmalar planlamalar başarıyı getirecek mi? sorusunun cevabını 2023 te yapılması gereken seçimlerde göreceğiz. Aslında son yıllardaki seçim sisteminde ve partilerdeki İttifak birliktelikleri seçimlerin kaderini değiştiriyor. Son yapılan seçimlerde Millet İttifakını oluşturan partilerin birlikte elde ettikleri başarılı sonuçları inkâr edemeyiz. Büyükşehir Belediye Başkanlıklarının kazanılmasında HDP ve İYİ Partinin etken olduğunu, Edirne Belediye Başkanlığında İYİ Partinin oylarını kimse inkâr edemez. Bu nedenle Ak Parti MHP ile birlikte yani Cumhur İttifakı olarak karşılarındaki blok ile mücadele edecek. Yani hiçbir Siyasi Partinin tek başına kazanma ve başarılı olma gibi bir şansı yok. Hayırlısı olsun diyelim.

Siyasi yazılarımıza okurlarımı sıkmamak adına bir süre için ara veriyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.