Edirne’de Güneş Kollektörlerinden önce, Rüzgar Türbinlerinin sayıları artmaya başladı. Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan ve ancak bazı küçük sakıncaları olmasına karşın, hava ve çevre kirliliğine kesinlikle neden olmayan bir enerji kaynağı üreten Rüzgar Türbinleri, Edirnemizde ve özellikle de İlçelerimizde kurulmaya başl

                Rüzgar Türbinlerinden elde edilen elektrik enerjisi, maliyet olarak bedava olduğu için, bu enerjinin de özellikle sanayi kuruluşlarında kullanılmaları halinde, bu enerjiyi kullanmayan ve doğalgaz ile çalışmasını sürdüren fabrikaların, rüzgar enerjisi ile çalışan fabrikalar ile rekabet etme olanağının bulunmadığı, enerji uzmanları tarafından öne sürülüyor.

                Genellikle rüzgar alan bölgelerde kurulduğu belirtilen Rüzgar Türbinlerinin, maliyetinin 1 milyon Euro civarında olduğu ve üretime başladıktan sonra, kendisini bir yılda amorti ettiği  yine enerji uzmanları tarafından ısrarla belirtiliyor. Periyodik olarak bakım ve onarımlarının yapılması gereken Rüzgar Türbinlerine, yapımcı şirketler standart bir şekilde 2 yıllık bir garanti verirlerken, Türbinlerin bakımlarının muntazam bir şekilde yapılmaları halinde, bu standart garanti süresi 10 yıllık bir süreye kadar uzatılabiliyor.

                RÜZGAR TÜRBİNİ YATIRIMI YAPMAK İSTEYEN İŞ ADAMLARI NE YAPMALI ?

                Rüzgar Türbini yatırımı yapmak isteyen iş adamlarının aşağıda belirttiğimiz çalışmaları, öncelikli olarak bu konuda uzman şirketlere yaptırmaları gerekiyor.

                *Öncelikle kurulum alanı belirlenmeli

                *Ön fizibilite çalışması yapılmalı

                *Dağıtım şirketine başvuru yapılmalı

                *Rüzgar ölçümü yapılmalı (isteğe bağlı olarak)

                *Finans imkanlarının araştırılması ve satış sözleşmesinin imzalanması

                *Üretim, kurulum ve bakım/onarım çalışmalarının yaptırılması

             Bu aşamaların tamamlanmasından sonra uzmanlar; ‘’Artık rüzgar estikçe para kazanacaksınız’’ şeklinde bir yorum yaparak, Rüzgar Türbinlerine yatırım yapmanın iyi bir gelir kaynağı yarattığına işaret ediyorlar.

                Ülkemizdeki kurulu Rüzgar Türbinlerinde genellikle 3 kanatlı Türbin sistemi yer alıyor. Bu Türbinler halen üç bölüm halinde değerlendiriliyorlar.

  1. Halen çalışmakta olanlar
  2. Yapım aşamasındakiler
  3. Ön Lisans alan ve planlananlar.

İlimizde halen çalışarak üretim yapmakta olan Rüzgar Türbinlerinin

yerleri  ve güçleri şöyle:

  1. Süloğlu                              60 MW
  2. Meriç  (Subaşı)                 51 MW
  3. Enez Hisar Dağı                18 MW

YAPIM AŞAMASINDA OLANLAR

  1.  Kızılcaterzi                   12 MW
  2. Hamzabeyli                     3 MW
  3. Can Res                      0.86 MW

ÖN LİSANS ALAN VE PLANLANANLAR

  1. Ayça Res                  40 MW
  2. Yayla köy (Res)       40 MW
  3. Enez (Res)               30 MW
  4. Enez (Res)               15 MW

RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN ÜRETTİKLERİ ENERJİLER NERELERDE KULLANILIYOR ?

                Rüzgar Türbinlerinin ürettikleri elektrik enerjilerinin, yaşamımızın her kademesinde çok amaçlı olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Bunların arasında da başta sanayi tesisleri olmak üzere; aydınlatma, ısınma ve ulaşım yer alıyor. Diğer taraftan ise, enerji ülkelerin kalkınmasında da büyük bir güç olarak kabul ediliyor. Bu nedenle ülkelerin gelişmişlik düzeyleri belirtilirken, ürettikleri ve tükettikleri enerji miktarları  göz önünde bulunduruluyor.

                Enerji kaynağı ise yakıt olarak tanımlanıyor. Yakıt; kömür, odun, petrol, gaz gibi yanabilen maddeler olarak tanımlanıyor. Bu tanım uranyum ve diğer nükleer enerji üreten maddeleri de içine alabilecek şekilde genişletilebiliyor.  Rüzgar enerjisi elektrik üretiminde (Rüzgar Türbinleri), su kuyularından su pompalanması için de kullanılabiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.