İlk kez bundan kısa bir süre önce Gazeteniz VATANDAŞ’ta ‘’Bir Pilot ve bir Hikaye’’ başlığı altında yayınladığımız  hikayemizde ; Edirneli cesur pilotumuz Talat Bey’in Edirnelilerce bir kez daha anılmasını sağlamıştık.

Bugün ise,  bu kahraman pilotumuzu Kurban Bayramımız öncesi 65 yıl sonra bir kez daha hatırlamak amacı ile, 1953 yılında  ‘’Deli Talat’’ namı ile anılan pilotumuzun, Selimiye Camii minareleri arasından geçişini tekrar sembolize etmek amacıyla, uçağının  mahyasını tekrar kuralım diyoruz.

Kurban Bayramımız öncesi, Selimiye Camiinin iki minaresinin arasına yeniden bir uçak mahyası kurulması, merhum pilotumuzun hem bir kez daha anılmasını sağlayacak, merhumun ruhunu da aziz kılacaktır.  Bunu sevgili Edirneliler adına Edirne Valisi Sayın Günay Özdemir’den büyük bir hassasiyetle rica  ediyoruz.

Bu yazımız ile birlikte  1953 yılında  Selimiye Camiine kurulan bir ilk uçak mahyasının da fotoğrafını yayınlayarak, yazdığımız bu  hikayenin doğruluğunu tüm Edirneli hemşerilerimize bir kez daha  doğrulamak istedik. Ancak, pilotumuzun bu hikayesini  Gazeteniz VATANDAŞ’ta okuyamamış  Edirnelilere hatırlatmak üzere, bu gerçek hikayeyi bir kez daha yayınlıyoruz.

Geçtiğimiz Cuma günü Gazeteme gelirken, Balıkpazarı caddesi üzerinde İnşaat Bürosu bulunan İnşaat Mühendisi Erdoğan Köylüoğlu’na uğradım. Okul arkadaşım ve çocukluk arkadaşım olan Sevgili Erdoğan Köylüoğlu ile söylediği çayları içerken bir taraftan da sohbete başladık. Erdoğan da benim gibi Edirne sevgisi ile dolu, Edirne aşığı bir insan. Kendisine sık sık uğradığımda geçmişte Edirne’ye ait ve Edirne’nin ciddi sorunları, hikayelerini de dinleyerek öğreniyorum.

Sevgili arkadaşıma en son uğradığımda  kendisinden Edirne’ye ait çok ilginç bir hikaye dinledim. Sevgili okurlarımızın da ilginç bulacakları bu hikayeyi kendileri ile bir kez daha paylaşmak istiyorum. Hikaye şöyle:

1930’lu yıllarda Edirne’den bir pilot yetişiyor.İsmi de Talat Bey. Talat Bey ayda iki veya üç defa uçağı ile eğitim uçuşuna çıkıyor. Talat Beyin evi Edirne'de. Bu nedenle de uçuşları sırasında  Edirne’nin üzerinden geçiyor.  Ve her geçişinde de  Edirne’deki evinde  annesi ile birlikte oturan kız kardeşine hediye veya para vermek istiyor. Çok usta bir pilot olan  Talat Bey bu hediye ve parayı bir bez torbanın içine koyup, bir iple sarkıtarak evin açık olan camlarından  birinden odaya atıyormuş. Kız kardeşi de ağabeyi Talat Beyin armağanlarını bu şekilde alıyormuş.

Talat Bey Edirne üzerinde yaptığı uçuşlarından birinde aklında ani olarak bir fikir ve vazgeçilmez  bir istek gelişiyor.Selimiye Camiinin minareleri arasından uçağı ile geçmek. Derhal kafasında kendisini bu amacına ulaştıracak uçuş planları hazırlamaya başlıyor. O günkü rüzgar durumu hakkında  meteorolojiden bilgiler edindikten sonra, bütün cesaretini toplayıp ilk kez bir pilot olarak, minarelerin arasından geçmeyi başarıyor.

İşte Talat Bey  bu projesini gerçekleştirdikten sonra,  o zamanlar  Talat Beyin geçtiği caminin öndeki minarelerinin arasına özel günlerde mahya kuruluyordu. Bu mahyaları kuranlar ise başta elektrik teknisyeni  Mustafa İşlekel olmak üzere,yine elektrik teknisyeni Lütfü Şeremet ve Erdoğan Köylüoğlu’nun babası Edirne Belediyesi’nin elektrik teknisyenlerinden merhum Hasan Köylüoğlu idi.

Kendilerine Edirne için gerçekleştirdikleri bu hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyor, Allah’tan gani gani rahmet diliyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.