Yunanistan ile aramızda soğuk rüzgarların esmesi nedeniyle geçmişte yaşanan Yunan vatandaşı bolluğu şu anda sıfır seviyede.

Ama Bulgaristan'dan alışveriş için gelen yüzlerce insan Edirne'mizin tüm çarşı ve pazarlarını doldurarak ekonomik anlamda büyük katkılar sağlıyor.Otobüsler dolusu insanın Edirne ekonomisine sağladığı katkı hiçte küçümsenmeyecek boyuta ulaştı şu günlerde.

Koronaya rağmen gün ayırmaksızın hemen her gün binlerce insanı Edirne'de görmek mümkün.

Kendi ihtiyaçları dışında memleketlerinde ticaretle uğraşan insanlar ticaret amacıyla mal alıp tezgahlarını ve raflarını Türk malları ile dolduruyor.

Tabii ki bu ticareti cazip hale getiren konu Türk iş lira ile Dolar ve avro arasındaki fark tabii ki.

Bizim 7 liraya aldığımız bir malı o 1 avroya alıyor.

Bulgar levası bile beş lira olduktan sonra onlar için Edirne alışveriş cenneti oluyor doğal olarak.

Tüm iş kollarında olmasa bile birçok sektörde elde edilen ekonomik girdi şu anda zor günler yaşayan esnaflarımızın da yüzünü güldürmüş oluyor.

Buna rağmen serzenişte bulunan ve sıkıntıda olduğunu haykıran başta Kapalı Çarşılardaki esnafların talebe uygun mallar getirilemeyişinden kaynaklandığını düşünüyorum.

Emekli olduktan sonra Gazetecilik ile birlikte sürdürdüğümüz Butikçilik işini tam 29 yıl Eşim ve Çocuklarım ile birlikte yaptık.

Bu nedenle ticareti de az çok bilen biriyim.

Onun içinde bizimde zaman zaman hatalar yaptığımız mal seçimlerinde daha dikkatli olunmasında yarar vardır.

Gelen Bulgar vatandaşlarının talepleri ne doğrultuda ise mal alımında ona göre alışverişler yapıp tezgaha koymak gerekir.

Hani bir söz vardır ya; "Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz" diye.

O zaman eski alışkanlıklar bir kenara bırakıp yeni akıma uymak gerekir.

Şu anda Talep Bulgar vatandaşlardan geldiğine göre servis edeceğiniz mallarda onlara göre olmalı.

Elbette kurulu bir düzeni değiştirmek kolay değil ama hiç değilse haftada bir kez vitrin değişikliği yaparak gelen Bulgarların; "Hep ayni mallar sergileniyor burada" şeklindeki eleştirilerini ortadan kaldıracak girişimleri hayata geçirelim.

Vitrin değiştirelim,malların yerlerini değiştirelim o bile fark meydana getirecektir.

Turizm açısından yavaş yavaş arzulanan noktaya ulaşma yolunda iyi ve olumlu gelişmeler yok mu?

Var elbette.Genç ve çalışkan Kültür ve Turizm Müdürü bu konuda oldukça aktif ve sürekli sahada yeni yeni fikirleri hayata geçirme çabasında gördüğüm kadarıyla.

Aslında Turizm anlamında yapılacak çok işimiz var Edirne’de.

Geçenlerde bir Bulgar dostum ile karşılaşıp sohbet ettiğimizde şunu söyledi bana; “Haftada en az 15 otobüs dolusu Bulgar vatandaş sadece kiliseleri ziyaret için Edirne’ye geliyor.

Bu tür ilişkiler artıkça ekonomik ve ticari anlamdaki kazanımlarda çoğalacak ve iki komşu ülkenin birbirleriyle olan münasebetleri her konuda gelişme kaydedecektir.

Buda iki ülkenin ekonomik manada birbirinden destek sağlamasını temin etmiş olacaktır.”dedi.

Ne kadar güzel.

Temennimiz de bu değil mi ?.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.