Uzun bir süredir yazılarımda Edirne’nin şehir içi ulaşım sisteminde hizmet vermek üzere, hafif raylı sistem kurulmasını öneriyorum. Ancak, ilgili makamlar engellerin bulunduğunu öne sürerek, bunun şimdilik mümkün olamayacağını öne sürüyorlar.

Halbuki deneme olarak dahi olsa şehir içi ulaşımda  Belediyemizin uygun göreceği şimdilik bir veya  iki hat üzerine ray döşenerek, sistem test edilebilir. Bundan elde edilecek deneyime göre hareket edilerek, ileriye dönük plan ve projeler hazırlanabilir.

Şehir içi trafiğine bakıldığında artık 20 kişilik minibüslerin de bu yükü kaldıramadığı, hele okulların açıldığı aylarda minibüslerin bu yükü kaldıramadığı ve yolcuların kucak kucağa taşındığı somut bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Öncelikli olarak düşünülebilinir bir veya iki güzergah, yetkili makamlarca belirlenerek, buralara ray döşenerek ilk hafif raylı tren yaşama geçirilebilir. Diğer hatlarda ise yine minibüsler görev yapmayı sürdürebilirler. Bu uygulamadan olumlu bir sonuç alınabilir ve ileride diğer şehir içi hatlarda uygulanacak bu sistem için önemli deneyim kazanılabilir. Bu gibi sistemler, deneyerek tecrübeler elde edilip uygulanabilir.

Biz Edirneliler denemede yarar var düşüncesindeyiz. Bugün için geniş bir hafif raylı sistem uygulaması nüfus açısından mümkün olmayabilir. Ancak, şimdiden Edirne’nin geleceğini düşünmek her Edirnelinin görevi olmalı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.