Eğitim yaşamımızdaki diğer aktivitelerimizde olduğu gibi, sporda da büyük bir önem taşıyor. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sporun istenilen düzeye yükselebilmesi için, en önemli fonksiyonel esaslardan birinin de spor eğitimi olduğu, bunun içerisinde ise temaşa sporunun en ilgi toplayıcı ve yaygını olan futbolun da ayrı bir yerinin bulunduğu tartışılmaz.

Ülkemizde her geçen gün bu alandaki bilimsel çalışmalara  daha da fazla bir ağırlık veriliyor. 2002 yılında Japonya ve Güney Kore ülkelerinin işbirliği ile organize edilen Dünya Futbol Şampiyonasında, Türk Milli Futbol takımının dünya üçüncüsü olması, sadece sportif başarıyı ortaya koymamış, aynı zamanda Türk toplumunun dünyadaki onuru, temsil gururu ve yurdumuzun spor elçisi de olmuştur.

Günümüzde futbol apayrı bir teknik olgu, hatta yüksek gelir getiren meslek kolu haline gelmiş olup, dünyada milyonlarca hatta milyarlarca bir futbol seyircisinin ortaya çıkmasına neden oldu.

Baş döndürücü bir ilgiye ulaşan futbol sporu, artık okullaşmayı da mecbur kıldı. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de bir eğitim aracı olarak toplumsallaşmayı, hatta kültür düzeyinin artmasına da neden oldu. Yine futbol kendini oluşturan teknik, taktik ve kondüsyon gibi sistemlerle ruhsal ve eğitsel yönden daha sağlıklı, dengeli bireylerin yetişmesinde etkili bir spor türü olmuştur denilebilir.

Son yıllarda, bilimsel araştırmalarla teknolojinin ve her alandaki iletişim kaynaklarının baş döndürücü düzeyde gelişimi; sporcuların kondüsyon, teknik ve taktik kapasitelerinin artırılması, değişik çalışma şekilleri futbol sahaları ve diğer araçlardaki gelişimin mükemmel hale gelmesi, futbolu apayrı bir teknik olgu ve uğraşı alanı durumuna getirdi.

Stadyumlarda konfor düzeyinin yükselmesi, çim alanların, üst düzeye yükselmiş tesisleşmenin, profesyonel kulüp ve sporcu sayısının oldukça artması, yayınlardan elde edilen gelirlerin yüksek rakamlara ulaşması, teknolojinin sağladığı üretimin hakça paylaşılmaya başlanması, hatta çalışan kesimin çalışma saatlerinin de kısaltılması, futbola olan ilginin kitlesel olarak daha çok artmasını sağlamış bulunuyor. Bütün bunlara rağmen gerçekte futbolda sporcu ve seyirci patlamasına neden olan en önemli etken ise televizyon oldu diyebiliriz. Statlardan yapılan canlı yayınlar, yazılı basındaki çeşitli haberler, spordan elde ettikleri yüksek gelirler vb. gibi etmenler, hem seyirci sayısını hem de bu sektörde uğraşı veren insan sayısını iyice arttırdı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.