"Edirne'yi tanıtmamız gerek"

Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, turizm hakkında konuştu. 25-30 yıl öncesine kadar birçok ülke vatandaşının Edirne'yi tercih ettiğini söyleyen Sanış, Balkan ülkelerinde ki Turist kesime Edirne'nin tanıtılmasının ve Edirne de turizm konusunda neler yapılması gerektiğinden bahsetti.

"Edirne'yi tanıtmamız gerek"

Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, turizm hakkında konuştu. 25-30 yıl öncesine kadar birçok ülke vatandaşının Edirne'yi tercih ettiğini söyleyen Sanış, Balkan ülkelerinde ki Turist kesime Edirne'nin tanıtılmasının ve Edirne de turizm konusunda neler yapılması gerektiğinden bahsetti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
24 Şubat 2018 Cumartesi 05:00
"Edirne'yi tanıtmamız gerek"

    Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış son yıllarda Edirne'yi sadece iki ülke vatandaşı turistlerin geldiğini belirtti. Son 25-30 yılda Macaristan, Romanya, Arnavutluk, Makedonya gibi ülke vatandaşlarının Edirne'yi tercih etmediklerini söyleyen Sanış, Edirne'nin Balkan Ülkerlerinde tanıtılması gerektiğini belirtti.
    "ARTIK SADECE BULGAR VE YUNANLILAR GELİYOR"
    Son yıllarda sadece Bulgar ve Yunan turistlerin istikrarlı bir şekilde geldiğini dile getiren Sanış "Aslında tarihi çarşılar hem yerli, hem de yabancı turisti çekmek açısından bir cazibe merkezi oldu. Burada yaklaşık olarak 25-30 yıldan bu yana en istikrarlı olarak gelen yunan müşterilerimiz var. Çünkü onlar hakikaten istikrarlı olarak geliyorlar. Bununla beraber bundan 15-20 sene öncesinde çarşımızda ve Edirne'de bu Romanya'da ki rejim değişikliğinden sonra Romanyalı vatandaşlarda geliyordu. Edirne ve Türkiye onlar için cazibe merkeziydi. Ama onlarda artık Tarihi çarşımıza gelmez oldu. Bununla beraber Macaristan'dan, Arnavutluktan, Bosna Hersek'ten, Makedonya'dan gelen turistler vardı. Şu an maalesef ki iki ülkeye kaldık. Artık Sadece Yunan ve Bulgar turistler Edirne'yi tercih ediyor. Bunda ki düşüşün sebepleri son dönemlerde Türkiye üzerine oynanan turizm ile ilgili dış politikada ki olumsuz etkileri Edirne'de çekiyor." 
    "EDİRNE'Yİ BALKAN ÜLKELERİNE TANITMAMIZ LAZIM"
    Edirne'nin Balkan ülkelerinde tanıtılması gerektiğini dile getiren Sanış, "Çünkü Edirne bir turizm, cazibe merkezi olmaya başladı. Buna keza özellikle hafta sonları ve aylarında Edirne iç Turizme de hizmet veriyor. Bu iç hizmetle birlikte Cumartesi ve Pazar günleri Tarihi Çarşımız oldukça yoğun oluyor. Ama bizim burada yapmamız gereken mutlaka özellikle Edirne'ye yakın Balkan Ülkelerine gidip Edirne'yi tanıtmamız lazım buna ağırlık vermemiz lazım. Edirne'de ki tarihi çarşıları daha ön plana çıkarmamız lazım. Özellikle gurbetçi akınının olduğu zamanlarda otoyollara, Çarşı tarafına tanıtıcı reklam tabelalarının asılması lazım. Burada ki insanları şehrin içerisine yönlendirmemiz lazım. Burada da Edirne esnafının geçmiş dönemde yapmış olduğu hatalar var. Bunları tekrarlamamak lazım. Gelen turiste bizim de sahip çıkmamız lazım. Bu konuyla ilgili mutlaka esnafa bilgilendirme eğitimlerinin yapılması lazım. Kaybolmaya yüz tutmuş olan Ahilik Kültürü'nün burada gündeme getirilmesi lazım. Ahilik sadece 1 hafta süreyle kutlanmaması lazım. Bununla beraber peyderpey eğitimler alınması lazım. Esnaflara eğitim verilmesi lazım. Eğitim sonucunda esnaflar bir plaket, bir bayrak gibi nesneleri dükkanların önlerine koymamız lazım ki güvenli eğitimli satışın yapıldığını gelen müşteriye göstermemiz lazım. Bunların üzerinde çalışıp bu konulara değinmemiz lazım. Edirne kaldı ki zaten sadece turizm ile ayakta kalıyor. Ama öncelikli olarak Balkan ülkelerinde ki Macarların, Romenlerin, Arnavutların, buraya gelmeme sebeplerini öğrenmemiz lazım. Buralarda tekrar turizm elçisi olarak çalışmamız lazım." 
    "2018 EKONOMİSİ DURGUN GEÇİYOR"
    Mayıs öncesi yeni bir sezonun geldiğini dile getiren Sanış, 2018 Türkiye Ekonomisinin durgun geçtiğini dile getirerek sözlerini şöyle sonlandırdı; "Bundan 5-6  sene önce yaz aylarında 72 milletten insan geliyordu Amerikalısından, Çinlisinden aklınıza gelebilecek her yerden insan geliyordu. Son 5-6 yıldır bu insanları görmüyoruz. Bunun sebebi Dinamobet de maalesef ki Turizm de kötü etkilenmesi. Yeni bir sezon geliyor. Kısmet olursa Mart ayından sonra Turizm sezonu tekrara açılıyor. Türkiye'de 2018'de  Ekonomi şu anda durgun geçiyor.  Bunu göz önünde bulundurarak gelen turistlere elimizden geldiğince esnaf olarak hem maddi hem manevi anlamda yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnsanlar evine gelen misafire nasıl davranıyorsa burada dükkanına gelen misafire de öyle davranmalı. "

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.